Upitna održivost i postojećeg nivoa plata u Srpskoj?!

Upitna održivost i postojećeg nivoa plata u Srpskoj?!

Čak je, dodaje Gavran, upitna i održivost postojećeg nivoa plata i drugih rashoda, obzirom da je ekonomska situacija u RS puno lošija nego u F BiH, posebno kad je riječ o zaduženosti i budžetu, ali i imovini jer osim Elektroprivrede RS praktično sve ostalo je odavno rasprodano i nema “rezervi” te vrste koje se mogu aktivirati u slučaju krize.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je prije nekoliko dana Rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 5,5 milijardi KM koji je za 140 miliona KM ili 2,6 odsto veći nego planirani budžet.

Ovim rebalansom, dodatno je povećan budžet predsjednika RS Milorada Dodika za 500.000 KM i to za rashode za bruto plate zaposlenih. Rebalansom su povećana i izdvajanja za plate u Vijeću naroda RS za 30.000 KM, u Službi za zajedničke poslove za 16.000 KM, a za ugostiteljski servis Vlade Srpske  izdvajanja su povećana za čak 965.000 KM!

UZELI ŠKOLAMA, DJECI I KULTURI I DALI PREDSJEDNIKU

Veća izdvajaja za plate zaposlenih u pomenutim službama platiće djeca, omladina i kultura.

Tako su za 20 miliona KM smanjena izdvajanje za izgradnju, adaptaciju i opremanje objekata za djecu i omladinu, dok su izdvajanja za kulturu smanjena čak osam puta sa prvobitnih 1.250.000 KM na 150.000 KM!

Ako iz gore navedenog nekome još nije jasno da ljudima u vlasti najmlađi nisu prioritet evo još jedna informacija – Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske se upravo zadužuje za 5 miliona KM.

Zašto, nije poznato, ali ovaj fond isplaćuje dodatke na djecu, materinske dodatke, pomoć za opremu novorođenčeta, pronatalitetnu naknadu za treće i četvrto dijete te naknadu roditelju-njegovatelju ili njegovatelju…

I dio javnog sektora ispašta- policija, zdravstvo, pravosuđe, uprava. Oni još uvijek čekaju poziv od Vlade RS kako bi se sastali i pregovarali o povećanju plate od najmanje 160 maraka za svakog radnika, a čekaju i uplatu svih doprinosa i plaćen prekovremeni rad za sve radnike.

Njima će se danas pridružiti i radnici Elektroprivrede RS, za podne su zakazali vanrednu sjednicu.

Savez sinikata RS već je najavio rast minimalne plate za 1. januar 2023. godine, što je izazvalo negodovanje poslodavaca.

SAV BUDŽET DATI  PREDSJEDNIKU

Siniša Vukelić, vlasnik i urednik poslovnog portala Capital.ba za BUKU kaže da je izgleda došlo vrijeme da se i formalno sav novac da Miloradu Dodiku:

„Dok ostatak zemlje grca, dok su sve veći troškovi uslijed inflacije, predsjednik smatra da samo on ima nekih potreba koji svi mi moramo da isfinansiramo. Trebamo valjda ukinuti budžet Vlade i sve prebaciti na budžet Predsjednika RS, čak ni na budžet predsjednika, već da se sve veže za Milorada Dodika, pošto samo on izgleda ima potrebe za finansiranjem, pa neka raspolaže kompletnim budžetom, što on i radi suštinski, samo neka se to samo i formalizuje“.

Inače, budžet predsjendika Republike Srpske, za vrijeme mandata Željke Cvijanović, iznosio je nepunih 11 miliona KM, no dolaskom Dodika povećan je 500 posto, sa 10,8 na 55,6 milina KM.

Tako sada, navodi Vukelić, Dodik ima najveći budžet od svih institucija i bivših predsjednika.

Vukelić dodaje sa će biti sve veći pritisak zaposlenih u javnom sektoru, u javnim preduzećima, u obrazovanju, policiji da se  povećaju plate.

Zbog toga će vlast pokušati na sve moguće načine doći do novih izvora finansiranja, odnosno zaduživanja, jer dolazi nam izborna godina, u kojoj moraju „kupiti“ nove glasače, a stare zadržati.

„Biće teško, na ivici nemogućeg, ukoliko ova situacija ostane, a to je da nam je kompletni politički vrh na crnoj listi, a znamo da su na stanju i zvanične sankcije, konkretno vidimo da Njemačka odustaje od projekata, a vjerovatno to rade i brojne druge zemlje koje samo to javno ne govore“, zaključuje Vukelić.

Ekonomista Igor Gavran za BUKU kaže da je stanje u budžetu i rastuće obaveze Republiie Srpske po osnovu zaduživanja, gdje svako novo zaduživanje sve nepovoljnije i s vidim kamatnim stopama, ne ostavljaju prostor za povećanja plata.

Čak je, dodaje, upitna i održivost postojećeg nivoa plata i drugih rashoda, obzirom da je ekonomska situacija u RS puno lošija nego u F BiH, posebno kad je riječ o zaduženosti i budžetu, ali i imovini jer osim Elektroprivrede RS praktično sve ostalo je odavno rasprodano i nema “rezervi” te vrste koje se mogu aktivirati u slučaju krize.

Svi naši sagovornici se slažu da su pred nama teški mjeseci i godine, ako se nešto ne promjeni.

(BUKA)

CATEGORIES
Share This