Tužilaštvo mora da pokrene istragu protiv direktora

Tužilaštvo mora da pokrene istragu protiv direktora

Javna preduzeća i zdravstvene ustanove su među najvećim gubitašima u Republici Srpskoj. Potvrda za to stigla je iz Glavne službe za reviziju. Negativnu ocjenu poslovanja dobile su: Šume, Lutrija, tri bolnice i dva doma zdravlja. Stanje se neće popraviti, ako izvještaje ne preuzme Tužilaštvo, naveli su između ostalog, sagovornici u Izazovima.

Javne nabavke, zapošljavanja, sistematizacija radnih mjesta i obračun plata sve to boli javna preduzeća i zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj, ustanovili su revizori. Pored ovih problema, tri bolnice u Foči, Gradišci i Trebinju su najveći dužnici doprinosa.

Podatke iz revizorskog izvještaja o iznosu duga iznijela je narodni poslanik Mirjana Orašanin: Univerzitetska bolnica u Foči za doprinose duguje 19.500.000 KM, Bolnica Trebinje 7.400.000 KM, dok je Bolnica u Gradišci dužna 13.000.000 KM.

“Budžet Republike Srpske je oštećen, Fond zdravstva, Fond PiO i svi mi građani trpimo svakodnevno zbog ovog lošeg poslovanja.”, navela je Orašanin.

Vlast predvođena SNSD-om se pet godina opirala da ove izvještaje stavi pred narodne poslanike. Ekonomista Aleksa Milojević, ističe da se negativnim revizorskim izvještajima mora baviti  nadležno tužilaštvo.

“Tužilaštvo treba da pokrene istragu protiv ovih direktora koji su napravili ovolike gubitke. Da imamo nezavisno pravosuđe svi bi ovi direktori bolnica već bili procesuirani.”, rekao je Milojević.
Potrebno je hitno formirati ekspeditivni tim za zdravstvo koji će sanirati posljedice, navodi bivši ministar tog resora Slobodan Stanić.

“To se mora istjerati na čistac. Da se podvuče crta. Ne uradimo li to naša perspektiva je crna. Ona je i ovako crna. Pogledajte manja mjesta: Dubica je prazna, Novi Grad je prazan, Prijedor se prazni, a granice su pune. Ljudi odlaze, jer se sistem ne mijenja na bolje. Mi tim ljudima moramo vratiti vjeru u život, ali na način da se ove stvari anuliraju.”, izjavio je Stanić.

Istovremeno Mirjana Orašanin je pozvala na odgovornost.

“Kroz ovih par izvještaja mi smo samo malo zagrebali, a možete misliti tolike godine, javne ustanove, preduzeća.. Šta se sve tu dešava? Pa građani nisu svjesni koliko se krade u Republici Srpskoj. Ključna je u svemu odgovornost.”

Zdravstvu i drugim javnim preduzećima u Republici Srpskoj potrebne su depolitizacija i dekriminalizacija, zaključili su sagovornici u emisiji Izazovi BN TV.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This