Svi putevi vode ka Palati: Institucije kao da ne postoje, jedan čovjek upravlja svim sferama društva i života

Svi putevi vode ka Palati: Institucije kao da ne postoje, jedan čovjek upravlja svim sferama društva i života

U antičko doba u Rimskom carstvu vrijedilo je pravilo da svi putevi vode u Rim. Za Republiku Srpsku danas moglo bi se reći da svi putevi vode ka Palati Republike. Odatle jedan čovjek, po mnogima, upravlja svim sferama života: politikom, ekonomijom, pravosuđem, medijima…

Radnici, sindikalci, poslodavci, borci, penzioneri, poljoprivrednici… Svima su oči uprte ka sjedištu predsjednika Republike. Iako ga mnogi smatraju odgovornim za brojne probleme, od njega očekuju pomoć i razumijevanje. On obeća povećanje minimalca, vlada kobajagi odluči, poslodavci se bune, on presiječe.

Prvi političar, ekonomista, epidemiolog, prvi baja Republike Srpske. Kroz skupštinu prolazi kao tajfun, vladu drži u pokornosti, ministrima skida maske s lica.

– Vrlo teško je u jednom takvom ambijentu, gdje imate snažnu političku figuru koja je preuzela sve funkcije, suprotstaviti se, ako je dobar dio društva saučesnik u svemu tome, ističe analitičarka Tanja Topić, osuđujući akademsku zajednicu i institucije za izostanak bilo kakve reakcije.

Autokrata s pozamašnim stažom pod noge je stavio sve institucije. Kud on okom, oni skokom. Na noge mu dolaze koalicioni partneri, biznismeni, činovnici EU, pa i neki opozicionari. Ipak, njegovi najžešći kritičari iz redova opozicije davno su ga prozreli.

– To se jednom riječju zove uzurpacija! Zato ga ja i zove Uzurpator. Država – to sam ja! – kaže Nebojša Vukanović, predsjednik stranke Za pravdu i red, dodajući da bi sve bilo drugačije da postoje institucije koje se u svom radu drže zakona.

Nepisano pravilo, koje je sam Dodik obnarodovao, a njegovi saradnici kao papagaji ponavljaju, kaže da bez političke podrške, ili ako se kome više sviđa – bez Dodikovog blagoslova, ništa ozbiljno u Republici Srpskoj ne može da se uradi.

– Možete se baviti naukom koliko hoćete, možete imati znanja koliko hoćete, ali ako nemate iza sebe političke podrške i svake druge, od nauke nema ništa, potvrđuje Dodikove riječi njegov dugogodišnji saradnik i urednik SNSD-ovog časopisa „Argumenti“ Milan Ljepojević.

Iza Ljepojevića stoji Milorad Dodik. A ko stoji iza poljoprivrednika koji traže zemlju u zakup, iza boraca i invalida, radnika, penzionera i svih onih koji bi da ostvare bar pravo na rad i dostojanstvo?!

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This