„Šume Srpske“ jedva pronašle kreditora

„Šume Srpske“ jedva pronašle kreditora

„Šume Republike Srpske“ nisu poželjan partner bankama u Republici Srpskoj, koje nisu previše zainteresovane za saradnju sa ovim javnim preduzećem.

Naime, „Šume“ privode kraju realizaciju kredita od 10 miliona maraka.

Nova banka je jedina dostavila ponudu.

Preduzeće planira sav novac potrošiti za vraćanje poreskog duga. Međutim, kada su krenuli u proceduru nisu imali previše ponuda.

Posebno je Uprava Šuma razočarana što su im leđa okrenule partnerske banke sa kojima su ranije sarađivali.

„Posebno iznenađuje NLB banka sa kojom smo imali dobru saradnju. Godišnja realizacija novčanih tokova preko NLB banke je bila 150 miliona KM. Sve ranije kredite uzete od ove banke smo uredno servisirali“, kažu u Upravi.

Izračunali su da im je rata kredita povoljnija od rate za porez.

„Refinansiranjem poreskog duga, tj. izmirenjem obaveza za reprogram iz kreditnih sredstava, mjesečna rata otplate bi bila nešto niža nego što je rata otplate reprograma“, navode u „Šumama“.

U „Šumama“ su prinuđeni i da štede. Direktor Slaven Gojković u odluci o zamjeni računa poziva sve da pređu na elektronsko bankarsko poslovanje.

„Time se snižavaju troškovi provizije i naknada, a plaćanje čini jednostavnijim i bržim“, navodi on.

Podsjećamo, o kreditu ali i problemima u kojima se nalaze „Šume“, CAPITAL je pisao još u januaru ove godine.

Ovom preduzeću je rješenjem Ministarstva finansija iz maja prošle godine odobreno odgođeno plaćanje milionskih poreskih obaveza.

Početkom godine su odlučili da obaveze zatvore kreditom, a dozvolu za to im je dala Vlada Republike Srpske na sjednici 28. decembra prošle godine.

(Capital)

CATEGORIES
Share This