„Šume RS“ gomilaju gubitke, ministar lovi sitne ribe

„Šume RS“ gomilaju gubitke, ministar lovi sitne ribe

Zbog loših rezultata u poslovanju ove godine, gdje su uzroci subjektivne prirode, smijenjeni su direktori u sedam organizacionih dijelova JP „Šume RS“.

Ovo za Srpskainfo kažu u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, odgovarajući na upit da li će neko snositi odgovornost za gubitak veći od 5,1 milion KM u „Šumama RS“.

Kadrovske izmjene bile su u, kako kažu, u šumskim gazdinstvima „Vrbanja“ Kotor Varoš, „Drina“ Srebrenica, „Klekovača“ Istočni Drvar, „Oštrelj“ Drinić, „Borja“ Teslić, „Botin“ Nevesinje, te u Inovaciono-razvojnom i projektnom centru Banjaluka.

Vade se na loše vremenske uslove

– Sa istim mjerama nastavićemo i u onim organizacionim dijelovima koji budu negativno poslovali u prvih devet mjeseci – poručuju iz Ministarstva.

Takođe, krajem prošle godine bile su kadrovske promjene na čelu šumskih gazdinstava „Ribnik“ i „Banjaluka“.

– Nakon uvida u izvještaj o izvršenju Proizvodno finansijskog plana JPŠ „Šume Republike Srpske“ za prvih pola godine, konstatovano je da poslovanje preduzeća karakteriše nizak postotak izvršenja proizvodno-finansijskog plana u visokom obimu. Ovaj period godine karakterisali su loši vremenski uslovi za šumarsku proizvodnju, hroničan nedostatak radne snage na poslovima eksploatacije šuma, ali i pad potražnje za šumskim drvnim sortimentima (naročito trupcima četinara), koji čine i najzastupljeniji proizvod. Pad potražnje dijelom je rezultat i pada cijena pilanske građe na tržištu EU, gdje su domaći proizvođači značajno zastupljeni – navode u ministarstvu.

Ukupan prihod u prvoj polovini godine manji je za 22 odsto od planiranog, te 7 odsto manji od prošlogodišnjeg ostvarenja u istom periodu. Ukupan rashod je manji od planiranog za 16 odsto, a 3 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine.

– Ostvaren je negativan poslovni rezultat u iznosu od oko 5,1 milion КM, pri čemu je planiran dobitak u iznosu od oko 2,8 miliona KM, te su 22 organizaciona dijela poslovala sa gubitkom. S tim u vezi, tražena je odgovornost direktora organizacionih dijelova za neizvršenje plana – dodaju u ministarstvu.

(Srpskainfo) Foto: : SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

CATEGORIES
Share This