Suđenje Zeljkoviću: Kupovali skuplje termalne kamere

Suđenje Zeljkoviću: Kupovali skuplje termalne kamere

Iako su na tržištu postojali i drugi ponuđači, koji su termalne kamere nudili po daleko jefinijim cijenama, Institut za javno zdravstvo je termalne kamere kupovao od firme „ARMS Sistemi“.

Republičko javno tužilaštvo nastavilo je sa izvođenjem dokaza u slučaju afere „korona ugovori“

Na službeni mejl UKC-a RS 6. aprila 2020. godine stigla je ponuda „Agencije Kamir“. Ponuda se odnosila na stacionarne termalne kamere, koje su UKC-u ponuđene po cijeni od 13.400 KM po komadu. Mejl je zaprimila Nina Josipović, stručni saradnik u Službi za informiranje UKC-a.

„Tih dana smo primali veliki broj ponuda. Sve što je stizalo, slali smo dalje na protokol, uključujući i mejl  ‘Agencije Kamir’“, kaže Josipović.

Protokolisani mejl, po ustaljenoj praksi, došao je na ruke tadašnjeg zamjenika generalnog direktora UKC-a, zaduženog za javne nabavke Dušana Maksića, koji ga prosljeđuje Zvezdani Rajkovači, članici tima zaduženog za borbu protiv kovida.

„U tom dokumentu ne piše kome je mejl upućen. Onaj ko ga je pisao, mogao se barem potruditi da sazna ko je direktor UKC-a. Nije tražen nikakav odgovor. Za mene je to propagandni letak“, kaže Rajkovača.

Ipak, Tužilaštvo navodi da je mejl sa ponudom sadržavao cijenu, rok isporuke i specifikacije termalne kamere. Mejl je arhiviran, a Institut je za potrebe UKC-a, umjesto 13.400, kolika je bila ponuda „Agencije Kamir“, termalne kamere firmi „ARMS Sistemi“ plaćao po cijeni od 40.000 maraka. „ARMS Sistemi“ su termalne kamere kupovali od firme „KM Trade“ iz Visokog.

Direktor ispostave Sarajevo, Jasmin Hujović, svjedočio je o tome kako je iz Španije nabavio kamere.

„U vrijeme epidemije uspjeli smo pronaći dobavljača koji je imao termalne kamere na stanju i mogućnost da iste dostavi u veoma kratkom roku. Poslali smo više stotina ponuda firmama i javnim institucijama u Federaciji BiH. Na prostoru Republike Srpske poslujemo preko posredničkih firmi, ali da sam imao ponudu Instituta za kupovinu kamera, ne bih je odbio“, kaže Hujović.

Hujović je na tržištu nudio dvije vrste teramlnih kamera, stacionarane i ručne. Kaže, na tržištu Federacije BiH prodao je veliki broj kamera.

„Nabavna cijena kamere je bila 11.600 KM za stacionаrane, odnosno 600 KM za ručne. Ja sam ‘ARMS Sistemima’ prodao šest stacioniranih po cijeni od 21.500 КМ i 20 ručnih kamera po cijeni od 3.000 KM. Razlika u cijeni predstavljala je našu maržu. U tom trenutku nisam znao ko je krajnji kupac kamera“, kaže Hujović.

Branislavu Zeljkoviću, koji je kao kadar Ujedinjene Srpske obavljao funkciju direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, sudi se zbog spornih javnih nabavki medicinske opreme i sredstava za vrijeme trajanja pandemije korona virusa.

Pored Zeljkovića, optužnica tereti i Slavka Bojića, Dragana Dubravca, Sašu Markovića i Sanija Crljića, koji su zajedno sa Zeljovićem, kako stoji u optužnici, budžet Republike Srpske oštetili za više od 1.3 miliona maraka.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This