Suđenje u predmetu „Korona ugovori“: Termalne kamere nuđene i za 13.200 KM

Suđenje u predmetu „Korona ugovori“: Termalne kamere nuđene i za 13.200 KM

– Na suđenja u predmetu „Korona ugovori“, prema izjavama svjedoka, u vrijeme pandemije korona virusom na tržištu u BiH termalne kamere za mjerenje temperature mogle su se naći po cijeni od 13.200 KM bez dodatne opreme, a zaštitna odijela prodavana su po 11.50 i 10 KM bez PDV.

Navedeno je to prilikom suđenja u banjalučkom Okružnom sudu koji se vodi protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića.

Takođe i protiv direktora firme „Sineks laboratorija“ Sanija Crljića, kao i direktora firmi „Promeding“ i „Prokontrol“ Dragana Dubravca i Slavka Bojića kao i vlasnika Turističke agencije „Travel for fan“ Saše Markovića.

Sve ih Republičko tužilaštvo tereti da su u vrijeme pandemije virusa korona počinili zloupotrebe u nabavci medicinske i zaštitne opreme i oštetili budžet Srpske za više od 1,3 miliona KM.

Kako je u sudnici ispričao Dane Marušić, tehnički direktor Agencije „Kami“ iz Širokog Brijega ovo preduzeće u aprilu 2020. godine poslalo je cirkularno pismo na 104 mejla raznih firmi i ustanova u kojem je nudilo termalne kamere.

Kako je naveo između ostalih, mejl je poslat i Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske.

Istakao je da je riječ o kamerama proizvođača „hit vižn“ i u ponudi je stajalo da koštaju 13.200 KM bez troškova ugradnje i instalacije  i dodatne opreme, monitora i računara.

Marušić je potvrdio da od njih niko nije kupio kamere, a pojasnio je da bi dodatni troškovi po kameri ako se uzme obični monitor i ako klijent ima računar bili  2.000 – 3.000 KM.

Svjedočio je Nino Šabić – Nedeljković, vlasnik preduzeća „SLT Enterpajz“ iz Gračanice koji je rekao da je njegova  firma prodala 29.500 komada zaštitnih odijela, kombinezona firmi „Eko farm“ iz Gacka.

Pojasnio je da su koštali 11.50 bez PDV u početku, a kasnije 10 KM, a nisu imala deklaraciju da su medicinska oprema i nisu imali sertifikat.

Dragan Ducanović, špediter iz firme „GMP Logistik“ potvrdio je da je optuženom Markoviću dao savjet u vezi s uvozom medicinske opreme jer ne može time da se bavi ako nije registrovan za uvoz medicinske opreme.

„Pitao me koliko bi trajala procedura da se registruje i rekao sam nekoliko mjeseci. Kazao je da mu je to dugo i pitao znam li neku firmu koja ima iskustva u uvozu medicinske opreme“, rekao je Ducanović koji je Markoviću dao kontakt Dubravca iz firme „Promeding“.

Odbrana je prigovorila iskazima svjedoka.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This