Sud BiH potvrdio: Izbor četvrtog delegata SNSD-a ide na žrijebanje

Sud BiH potvrdio: Izbor četvrtog delegata SNSD-a ide na žrijebanje

Sud BiH odbio je žalbu SNSD-a i potvrdio odluku Centralne izborne komisije BiH, saznaje Istraga.ba.

Stranka Milorada Dodika ostaje bez četvrtog delegata u Domu naroda PS BiH, a ova pozicija će biti popunjena žrijebanjem.

U bubnju će se naći SNSD i PDP. Ukoliko žrijeb ode u korist PDP-a, Milorad Dodik više neće imati kontrolisati paket u Domu naroda PS BiH i aktualni saziv Savjeta ministara BiH može biti smijenjen i bez glasova SNSD-a i HDZ-a.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske bira pet delegata u Klubu Srba Doma naroda PS BiH.

S obzirom na način odlučivanja u Domu naroda PS BiH (entitetsko glasanje) najmanje dvoje od petero delegata iz Kluba Srba moralo bi podržati (ili biti suzdržano) određenu odluku da bi ona bila usvojena.

Upravo zbog toga je SNSD nastojao dobiti četiri delegata u Klubu Srba kako bi imao kontrolni mehanizam prilikom donošenja odluka na nivou BiH.

Recimo, da bi Savjet ministara BiH ili neki ministar bio smijenjen, za odluku o smjeni mora glasati većina poslanika u Predstavničkom domu, te većina (osam)delegata u Domu naroda, s tim da u oba slučaja mora postojati entitetska većina.

Opozicija iz Republike Srpske u Predstavničkom domu PS BiH ima pet poslanika, što je entitetska većina, dok je u Domu naroda sve ovisilo o “četvrtom” SNSD-ovom delegatu.

Prilikom glasanja u Narodnoj skupštini RS, dvije liste, prva SNSD-ova, a druga PDP-ova, imale su po 12 glasova.

Međutim, Izborna komisija NSRS koja je provodila izbor delegata za Dom naroda proglasila nevažećim jedan listić koji je bio u korist liste PDP-a koju je nosio Nenad Vuković. Nakon proglašavanja tog listića nevažećim, Vuković je pao na jedanaest glasova, dok je Snježana Novaković-Bursać  iz SNSD-a ostala na dvanaest glasova.

(Istraga.ba)

CATEGORIES
Share This