Stranputice na evropskom putu: Da li je posebna konferencija o budućnosti BiH u EU jedino rješenje

Stranputice na evropskom putu: Da li je posebna konferencija o budućnosti BiH u EU jedino rješenje

Drugi politički forum na visokom nivou o evropskim integracijama BiH, koji je prije dva dana održan u Briselu, pokazao je da je jedino rješenje za ubrzano kretanje BiH ka EU održavanje posebne konferencije o toj temi.

Ovo za Srpskainfo tvrdi bivši ambasador BiH u Briselu Draško Aćimović, komentarišući navedeni skup poslije koga su se opet, manje-više, mogle čuti iste poruke koje evropski zvaničnici šalju prema BiH proteklih godina.

Potreba unutrašnjeg dogovora

Inače, na političkom forumu u Briselu, kojem su prisustvovali najviši zvaničnici Republike Srpske i Federacije BiH, funkcioneri zajedničkih institucija, kao i brojni poslanici i predstavnici parlamentarnih stranaka, između ostalog, izražena je nada da će Savjet Evrope u martu sljedeće godine odobriti otvaranje pregovora s BiH o njenom pridruživanju EU.

– Na pomenutom forumu potvdilo se da nikakva parcijalna rješenja ne mogu dovesti do sveukupnog rješenja političke situacije u BiH, vezano za EU. Jedini način da se to riješi je organizovanje konferencije o evropskoj budućnosti BiH, na kojoj bi se riješilo svih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije – kaže Aćimović za Srpskainfo.

FOTO: N1/RAS SRBIJA
FOTO: N1/RAS SRBIJA

On podsjeća da je takav prijedlog već došao od strane vladajuće koalicije iz Republike Srpske ali da, kako ističe, to do sada nije imalo odjeka kod partnera iz Federacije BiH.

– Vjerujem da jedino to može donijeti neku novu dimenziju unutar BiH. To bi trebalo da bude konferencija na kojoj bi učestvovali i predstavnici vlasti i opozicije iz Srpske i FBiH, a kao garanti te konferencije trebalo bi da se pojave Evropska komisija i zemlje Kvinte – ističe Aćimović.

Na naše pitanje da li vjeruje da će evropski zvaničnici ispuniti ranija obećanja i BiH u martu 2024. konačno “odškrinuti” vrata za ulazak u EU, Aćimović odgovara da je optimista jedino u slučaju ako zaista dođe do organizovanja konferencije o evropskoj budućnosti BiH.

– Bez toga, neće biti nikakvih pomaka prema EU. Mi se, u suštini, ponašamo tako da stalno nešto molimo, a što nismo bili u stanju da uradimo. To je izuzetno ponižavanje svih političkih učesnika u tom procesu – ocjenjuje Aćimović.

Strah od reformi

Nekadašnji glavni pregovarač BiH s EU o procesu pridruživanja, Igor Davidović, smatra da ono što se prije dva dana dogodilo u Briselu “nije ništa novo”.

– Dobili smo raznolike izjave, a u suštini, bio bih najsrećniji kada bi se zaista govorilo o početku i definisanju datuma početka pregovora. Još uvijek imamo samo neke stavove i mišljenja. Iako je jedan broj evropskih zvaničnika iskazao spremnost na takvu ideju, jedan broj zemalja članica to još ne podržava, a bez konsenzusa taj proces neće ići – kaže Davidović za Srpskainfo.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Igor DavidovićDodaje da je u prošlosti više puta pokazano da kad god se evropska vrata malo otvore za BiH, domaći politički lideri ta vrata zatvaraju, plašeći se “promaje i vjetrova” koji, prema njegovim riječima, traže reforme.

– Plašim se da su rokovi o kojima se priča veoma kratki, a u Briselu se neformalno osjetila i prilična rezervisanost prema obećanjima predsjedavajuće Savjeta ministara BiH da će reforme u traženom roku biti provedene. Evropski put nije sporan, ali je veoma težak i komplikovan. Reforme koje Brisel traži idu nama u prilog, u prilog našim potrebama, ali ne idu u prilog političarima na vlasti. Zbog toga je naš evropski put prilično neizvjestan – zaključuje Davidović.

Podsjećamo, prvi politički forum na visokom nivou održan je 17. maja, kada su se politički i institucionalni lideri u BiH obavezali da će sprovesti ključne aktivnosti neophodne za napredak na putu evropskih integracija.

Šef Delegacije EU u BiH, Johan Satler, uručio je 8. novembra predsjedavajućoj Savjeta ministara, Borjani Krišto, izvještaj Evropske komisije o BiH za ovu godinu, u kojem se uslovno preporučuje početak pregovora za članstvo.

Evropska komisija predložila je u oktobru da BiH bude dodijeljen kandidatski status za prijem u EU.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This