Stevandić svjedok pred Sudom BiH u Sarajevu

Stevandić svjedok pred Sudom BiH u Sarajevu

„Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić juče je pred Sudom BiH svjedočio u predmetu za ratne zločine na području Kotor Varoši, a da za tim, prema mom mišljenju nije bilo nikakve potrebe“, rekao je u emisiji „Izazovi“ BN TV advokat Miodrag Stojanović.

„Ne mogu da se otmem utisku malicioznosti Tužilaštva BiH“, kazao je advokat Stojanović.

On je rekao da se u sudnici, u Sudu BiH u Sarajevu, „natezalo dva i po sata, samo iz razloga što svjedok nije relevantan“.

„Tu je bio samo cilj da se pušta film u kome se vidi predsjednik NS Republike Srpske u Kotor Varoši. Nema nijednog optuženog. Šta im je cilj? Da se kroz blato provuče predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske ko god on bio. Taj čovjek je u sudnici svjedok sa imenom i prezimenom, ali on nije na kapiji ostavio svoju funkciju da je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske“.

Stojanović, koji inače brani jednog od osumnjičenih u predmetu za ratne zločine na području Kotor Varoši, kaže da je njegov lični sud da je u ovom slučaju riječ isključivo o nekompetenciji tužilaca.

„Ne mogu da se otmem utisku da u svemu tome ima malicioznosti na način da se svjesno želi kompromitovati ta funkcija (predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske). A sve u cilju interesa nekoga, nečega ili nekog političkog establišmenta. Nema potrebe za tim. Provlače se ljudi, troše se, a u medijima ta imena odjeknu jako i ostanu u ušima da je nekad neko imao neku aferu“.

– To su problemi koji se zovu kadrovska rješenja u sudovima i tužilaštvima, kaže Stojanović.

„Nad njima ima moć onaj koji ga plaća, onaj koji ga bira. Bitno je da se kaže da je to uzrok, a to je Visoki sudski i tužilački savjet.“

Sudija Branko Perić je rekao da je ovo dokaz nekompetentnih ljudi u Tužilaštvu kojima je bitno samo da nešto urade, ali ne i da to ima suštinsku funkciju.

(BN)

CATEGORIES
Share This