Stečajni upravnik priznao „Pavgordu“ 122 miliona KM u FG „Birač“

Stečajni upravnik priznao „Pavgordu“ 122 miliona KM u FG „Birač“

– Stečajni upravnik Fabrike glinice „Birač“ Miodrag Petrović priznao je „Pavgordu“ 122 miliona KM potraživanja kao razlučnom povjeriocu ove fabrike. Na potezu je Okružni privredni sud u Bijeljini koji treba da potvrdi ili odbaci prijedlog stečajnog upravnika, saznaje CAPITAL.

Međutim, s obzirom na dosadašnji tok stečaja kada je stečajni sudija mahom prihvatao prijedloge upravnika, nema sumnje da će i ovaj prijedlog dobiti zeleno svjetlo.

To znači da će „Pavgord“ dodatno ojačati svoju poziciju u Skupštini povjerilaca FG „Birač“, odnosno njenoj kćerki firmi „Alumini“, koja je i najprofitabilniji dio nekadašnje grupacije „Birač.

Riječ je o potraživanjima koje je „Pavgord“ još 2014. godine kupio od Ukio banke, a koja mu je bivši stečajni upravnik fabrike Lazo Đurđević osporio.

Upravo oko tih potraživanja su se „Pavgord“ i FG „Birač“ godinama pred sudom sporili.

Taj spor je okončan prije nekoliko mjeseci nakon što je sud donio rješenje o nepostojanju pravnog interesa litvanske banke da vodi spor kao tužilac s obzirom na to da je prodala potraživanja.

Rješenje suda postalo je pravosnažno krajem maja, nakon čega je Skupština povjerilaca FG donijela odluku o prekidu svih postupaka u vezi sa ovim sporom.

Podsjećamo, „Pavgord“ je polovinom prošle godine kupio 43 miliona KM potraživanja Vlade i institucija RS od Fabrike glinice „Birač“ i preuzeo većinu u Odboru povjerilaca.

Odmah nakon toga komplikovana situacija u vezi sa brojnim sporovima koje je ovo preduzeće vodilo sa FG „Birač“ počela se raspetljavati.

Stečajni upravnik Miodrag Petrović za CAPITAL kaže da je on dostavio prijedlog sudu da se potraživanja priznaju, a da je konačna odluka na sudu.

„’Pavgord’ je dostavio sudu zahtjev za upis založnog prava sa dokazima o upisanim zalozima na što je sud tražio moje izjašnjenje. Ja sam se izjasnio sa prijedlogom da se priznaju kao razlučni povjerioci. Sljedeći korak je da sud donese rješenje o izmjeni tabele i tek kad tabela bude pravosnažna potraživanja će biti priznata“, rekao je Petrović.

Pojašnjava da je Ukio banka prijavila 155 miliona KM potraživanja u koje su uračunali i kamatu do otvaranja stečaja, a da je „Pavgordu“ priznato onoliko potraživanja koliko je kupio, odnosno 122 miliona.

„’Pavgord’ je kupio 122 miliona KM, i taj iznos će im biti priznat ukoliko sud prihvati moj prijedlog. Sudija je taj koji treba da kaže posljednju riječ kada je u pitanju priznavanje ovih potraživanja, ali mislim da neće biti problema jer su dokazi o zalozima dostavljeni“, kazao je Petrović.

On je istakao i da je FG „Birač“ nedavno isplatila potraživanja višeg isplatnog reda. Radi se o iznosu od 131.000 KM za plate radnika koje im nisu isplaćene pred otvaranje stečaja.

(Capital) Foto: Alumina

CATEGORIES
Share This