Šta se krije iza najavljene gradnje turističkog centra?

Šta se krije iza najavljene gradnje turističkog centra?

Iz opozicije poruču da se radi o još jednom predizbornom projektu od kojeg, kao po običaju, neće biti ništa.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić i direktor trebinjskog preduzeća „Nugo holding“ Jovan Andrić, potpisali su ugovor o prodaji zemljišta za realizaciju investicionog projekta „Lajon hil vilidž“ u Trebinju.

Iz opozicije poručuju da se radi o još jednom predizbornom projektu od kojeg, kao po običaju, neće biti ništa.

Projekat ukupne vrijednosti oko 300 miliona maraka podrazumijeva izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa koji će sadržavati više od 2000 stanova uz popratne sadržaje.

Resorni ministar smatra da potpisivanje ugovora o prodaji zemljišta označava početak novog investicionog ciklusa i da se početak radova može očekivati već početkom sljedeće godine.

„Ova vrsta rezidencijalnog turizma usmjerana je za penzionere srednjeg i višeg staleža iz zemalja Evropske unije, Ruske Federacije, ali i drugih zemalja, koji bi provodili više od 200 dana na području grada Trebinja i Republike Srpske“, kaže Šulić.

Miloš Andrić, direktor kompanija „Brova holding“ i „Brova grup“ iz Norveške, koje su osnivači preduzeća „Nugo holding“ iz Trebinja, uvjeren je u isplativost projekta.

„Kupovna moć penzionera u Evropi koji su navikli na lagodan život opada. Ono što su mogli priuštiti prije dvije godine ne mogu više. Ne mogu izaći toliko puta u hotele i restorane kao što su mogli prije. Sad im to mi nudimo. Nudimo im da žive jedan pristojan život, na lijepoj lokaciji, u lijepoj klimi, nedaleko od svojih dragih“, objašnjava Andrić.

Predsjednik Liste za pravdu i red, Nebojša Vukanović, podsjeća javnost da je Jovan Andrić, potpisnik dokumenta o kupovini zemljišta i direktor „Nugo holdinga“, 2010. godine uhapšen zbog prevoza 29 kilograma skanka.

„Javnost treba da zna da se radi o bivšem vozaču uhapšenom zbog toga što je kolima hitne pomoći vozio preko 20 kilograma droge. Firma koja se pojavljuje kao investitor, „Brova holding“ iz Norveške zadnje tri godine nije imala prihoda, nema zaposlenih radnika i od početka posluje sa gubitkom.

Ista je situacija i sa ćerkom firmom koja je osnovana u Trebinju, koja nema kapital, registrovana je u podrumu kuće. To je kopija prevare koja se zvala „Trebinje resort“ kada su Dobroslav Ćuk i Dodik obećavali dvije milijarde maraka investicija i da će zaposliti 11 hiljada ljudi“, kaže Vukanović.

Vukota Govedarica, šef kluba poslanika SDS-a, sumnja u iskrene najmere vlasti, koja po već oprobanom receptu, pred svake izbore najavljuje megalomanske projekte.

„Moram da primijetim da smo imali, naročito mi u Hercegovini, veliki broj famoznih investitora koji su najavljivali čuda neviđena, a od toga se ništa nije desilo. Gdje je sada Dodikov savjetnik Vučetić koji je pravio Nikolu Teslu i koji je rekao da će napraviti bum od tekstilne industrije? Pobjegao iz Republike Srpske.

Imali smo najavu da će Trebinje dobiti aerodrom. Toliko godina pričamo o tom aerodromu od koga nema ništa. Imali smo najavu da će biti „Trebinje resort“ još prije više od jedne decenije i nije se desilo ništa“, podsjeća Govedarica.

Iz opozicije pozdravljaju svako ulaganje u turizam, ali smatraju da osnova razvoja Hercegovine, ali i drugih dijelova Republike Srpske, leži u pokretanju industrijskih proizvodnih kapaciteta.

Potpisivanju ugovora u zgradi Vlade prisustvovao je predsjednik RS Milorad Dodik.

(BN)   Foto: BN

CATEGORIES
Share This