Šta je pozadina Orbanove posjete Republici Srpskoj?

Šta je pozadina Orbanove posjete Republici Srpskoj?

Zvaničnici Republike Srpske, već duž vremenski period lutaju po ovo malo zemalja, koje nam nisu uvele sankcije, nudeći ovo malo prirodnih resursa kako bi dobili finansijsku injekciju i spasili budžet Republike Srpske.

Iz Bjelorusije su se vratili sa pričom o velikim ulaganjima u privredu i poljuprivredu.
Iako su Putinu dodijelili orden, nijedan projekat još nije realizovan. I fotografije sa Putinom su bile uspješne, a kažu i sastanak.

Posjeta presjednika Vlade Mađarske, gospodina Orbana, sa ministrima iz njegove vlade mogla bi da se završi na isti način kao i ova prethodna.
Naime, opet je obećano ulaganje u poljoprivredu, energetiku i infrastrukturne objekte. Mađarska je saglasna da pomogne Republiku Srpsku sa 140 miliona evra kroz projekte prečišćavanja otpadnih voda u Gradišci, izgradnju vjetroelektrane Hrgud i solarnog parka Trebinje. U vezi sa navedenim projektima, saglasni su premijer Srpske Radovan Viškovic, i mađarski ministar ekonomskog razvoja Marton Nadj.
Ministar trgovine i turizma Denis Šulic, bio je posebno srećan jer je bilo rijeci o plasmanu domaćih proizvoda na mađarsko tržište ali i privlačenju turista iz Mađarske u Srpsku.
Svi su bili zadovoljni i srećni.I Orbanu je dodijeljen orden.
Dodik ga je kao pravi Srbin i iskreni patriota poljubio dva puta, i posjeta je opet uspješno završena.
Sve bi to bilo dobro da stvarnost nažalost nije potpuno drugačija. Naime, priča o vjetroelektrani Hrgud, datira jos iz 2017. godine, kada su tadasnji ministar fininsija i trezora Bosne i Hercegovina Vjekoslav Bevanda i direktor Njemačke razvojne banke(KFV) BIH Matthias Chmidt-Rosen u Sarajevu potpisali sporazum o zajmu u iznosu od 60 miliona evra za izgradnju vjetroparka Hrgud u Republici Srpskoj.
Tada je Bevanda izjavio da će projektom rukovoditi Elektroprivreda Republike Srpska, a rok otplate biti 15 godina sa grejs periodom od 4 godine i fiksnom kamatnom stopom. Vjetropark Hrgud je trebao imati 16 vjetrogeneratora sa po 3 megavata snage svakog od njih, a sve na oko 1000 metara nadmorske visine.
Godišnje bi trebao da proizvodi 126 gigavat sati elektricne energije. Ukupna investicija projekta trebala je da iznosi 126 miliona KM.
Već 2020. godine se dalo naslutiti da u realizaciji ovog projekta nesto škripi.
U planu nabavki Elektroprivrede Republike Srpske za 2020. godinu predviđena je investicija od čak 126 miliona KM za gradnju vjetroelektrane.
Dok se čekao novac od Njemacke banke „KFV“ za izgradnju vjetroelektrane Hrgud u Berkovicima, Elektroprivreda RS je u ovoj lokalnoj zajednici osnovala preduzeće i upravljačke fotelje podijelila kadru SNSD-a.

Ono što je zanimljivo je da iz Elekroprivrede RS kažu da ovo novoosnovano preduzeće nema nikakve veze sa vjetroelektranom Hrgud.
A zanimljivo je da ERS krajem 2020. godine osniva preduzeće Solarna fotonaponska elektrana Trebinje 1 i za vršioca dužnosti postavlja, tada mladu perjanicu SNSD-a Milutina Mastilovića.
2022. godine tadašnji Srpski član predsjedništva Milorad Dodik u intervjuu za beogradsku Politiku izjavljuje:
„Njemačka je zabranila svojoj firmi da gradi vjetropark Hrgud u Republici Srpskoj.
Znate li koliki je red zemalja koje traže da grade vjetroparkove ili su spremne da ih kreditiraju? Izgubićemo kredite iz Njemačke, naći ćemo ih u Kini, zemlji koja je spremna za ekspanziju“
U avgustu 2023. godine Njemačka savezna vlada odlucila je da dopusti da isteknu 4 infrastruktura projekta vrijednosti od 105 miliona evra u Republici Srpskoj.
Riječ je bilo o projektima rehabilitacije hidroelektrane Trebinje, faza 3 i 4, vjetroparka Hrgud te zbrinjavanje otpadnih voda u Gradišci. Kao razlog su naveli secesionističku politiku Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika. Istog mjeseca po povratku iz posjete Mađarskoj, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nagovijestio je da bi u izgradnju vjetroparka Hrgud mogli ući Mađari nakon sto su od istog projekta odustali Nijemci.
Ostaje nada da i ovaj novonastali projekat neće završiti kao svi prethodni, da vlade neće tražiti arbitraže i dotatne naplate štete i da neće doći do sukoba oko vlasništva između Nijemaca, Kineza, Mađara, Hamovića i Orbana…

ISTOK

CATEGORIES
Share This