Srpska se zadužila skoro 40 miliona, ide i novo zaduženje

Srpska se zadužila skoro 40 miliona, ide i novo zaduženje

Republika Srpska zadužila se danas trezorskim zapisima duplo više nego što je planirala, a Vlada RS nije gubila vrijeme i već je spremila novo milionsko zaduženje na Banjalučkoj berzi.

Planirani iznos današnje aukcije trezorskih zapisa bio je 20 miliona, a s obzirom na to da su pristigle ponude bile znatno veće, Vlada je skoro sve prihvatila i zadužila se 39,1 milion KM po kamatnoj stopi od 3,15 odsto.

Pored ovog kratkoročnog, Vlada je pripremila i novo dugoročno zaduženje na tržištu kapitala RS.

Riječ je o emisiji petogodišnjih obveznica u iznosu od 30 miliona KM za koje je Vlada Srpske spremna da plati kamatu od 5,8 odsto.

Republika Srpska do sada je imala 63 emisije dugoročnih obveznica javnom ponudom u iznosu od 2,65 milijardi maraka.

Vlada RS se u ovoj godini, uključujući i današnju aukciju, na berzi zaduživala 16 puta, a ukupno je putem trezorskih zapisa i obveznica prikupila 755 miliona maraka.

Iako je prvobitno planirala da veći dio zaduženja u ovoj godini ostvari na stranom tržištu, Vlada RS taj plan je nedavno usvojenim rebalansom budžeta potpuno promijenila.

Naime, Srpska je prvobitno planirala da od stranaca posudi 71 odsto, a od domaćih povjerilaca 29 odsto potrebnog novca za finansiranje budžeta.

Međutim, taj odnos je promijenjen pa Vlada sada od stranih kreditora planira da pozajmi 43 odsto, a od domaćih 57 odsto potrebnog novca, pokazala je analiza Bife.ba.

(Capital) Foto:BN

CATEGORIES
Share This