Srpska se nada da neće morati platiti milionsku odštetu

Srpska se nada da neće morati platiti milionsku odštetu

Ministarstvo finansija Republike Srpske očekuje da će u drugostepenom postupku biti poništena ranija presuda Okružnog privrednog suda u Banjaluci po kojoj je Srpska dužna isplatiti pet miliona maraka odštete kladionicama „Premijer sport“

Navodi se ovo, između ostalog, u odgovoru na poslaničko pitanje Igora Crnatka iz PDP, koji je na jednoj od prošlih sjednica Narodne skupštine Republike Srpske upitao predstavnike Vlade RS da li su raspravljali i šta su zaključili vezano za presudu po kojoj je Srpska dužna isplatiti pet miliona maraka odštete kladionicama „Premijer sport“.

Crnadak je pitao i da li će Vlada Republike Srpske utvrditi čiji su “nerad, nemar ili svjesno postupanje doveli do ovakve presude, kao i da li će Vlada pokrenuti utvrđivanje odgovornosti i donijeti sankcije u skladu sa svojim nadležnostima”.

Na istoj sjednici, Crnadak je tražio odgovor i na pitanje da li će Vlada Republike Srpske podnijeti prijave o počinjenom krivičnom djelu tužilaštvima u Republici Srpskoj s obzirom da se radi o više milionskoj šteti učinjenoj Republici Srpskoj i njenom narodu.

U odgovoru iz Ministarstva finansija RS, koji je potpisala ministarka Zora Vidović, navodi se da su putem pravnog zastupnika Pravobranilaštva Republike Srpske u roku uložili žalbu na prvostepenu presudu u postupku između Srpske i priređivača igara na sreću „Premijer sport“ d.o.o. Istočna Ilidža.

Konačna presuda, kako ističu, još nije donesena.

– Ministarstvo finansija smatra da će nakon uvida u dostavljenu dokumentaciju i dokaze, presudom drugostepenog organa, Višeg privrednog suda, zahtjev tužioca „Premijer sport“ d.o.o. da im se nadoknadi iznos od 5,1 milion KM zbog izgubljene dobiti za period od 01.01.2022. do 18.07.2022. godine biti u konačnici odbijen kao neosnovan – navodi se u odgovoru.

Takođe, kako dodaju, u „obrazloženju presude Okružnog suda je navedeno da u postupanju organa tužene strane, Ministarstva finansija, nema nepravilnosti i neregularnosti koja bi se mogla podvesti pod standard ozbiljne povrede, a posebno ne u kontekstu odgovornosti za štetu nastalu štetnom radnjom ili propuštanjem organa tužene“.

(BN/Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This