Srpska ovim putem ne može: Sankcije, zaduženost…

Srpska ovim putem ne može: Sankcije, zaduženost…

Građani Republike Srpske će jedno jutro da se probude i da shvate da su u magli u koju ih je uvukla sprega organizovanog kriminala i političke mafije, rekao je profesor Darko Trifunović u emisiji „Globalno“ BN TV.

Bivši ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak je dodao da Srpska nema pravo ni mogućnost da bira strane svijeta već mora da posmatra sve međunarodne odnose kroz prizmu koristi za sebe.

Republika Srpska dalje ovim putem ne može, jasan je profesor Darko Trifunović koji ističe da je siromaštvo uzelo maha, a zaduženost raste.

„Nemate investicije. Nemate ih zato što oni koji su to trebali da rade su ušli u neku drugu dimenziju. Građani opet glasaju za njih, pa dobro, glasajte i dalje, ali nemojte da kukate.

Meni je krivo kada Srbija treba da pomaže Republiku Srpsku i dalje. Pa Republika Srpska je dovoljno bogata da bi u nekim segmentima trebalo da pomaže Srbiji. Republika Srpska se postavila kao parazit“, rekao je Trifunović.

Vlast Srpske, prije svih Dodik, svjesno kreiraju antizapadnu histeriju, jasan je Crnadak.

„U suštini njegov najveći advokat da je on evropski čovjek je Trojka jer se boje da će ih Dodik istjerati iz vlasti. Kada pogledate medije iz FBiH vidite kako samo hvale Dodika.“

Trifunović ističe da nije problem što Srbi vole i veličaju Putina, ali ih on istovremeno pita – gdje žive i rade? Da li mogu da zaposle svoju djecu, a da nisu partijski orjentisani?

„Pitam ih gdje su im djeca i da li planiraju da ostanu ovdje. Mladi ne vide svoju budućnost ovdje. Ja i dalje ohrabrujem da tako misle, ali jedno jutro će da se probude i da vide da su u magli u koju ih je uvukla sprega organizovanog kriminala i političke mafije koja je obojena tom rusopatofilijom onih ljudi koji žele da narave od Republike Srpske Rusiju. Rusiju u kojoj se za sve pita jedan čovjek, njegova elita i da samo on i njegova elita žive dobro.“

Opozicija iz Republike Srpske nije protiv Rusije, ali fokus stavlja na Republiku Srpsku i njene interese, kaže bivši ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

„Ne treba biti veliki znalac, pa da vidite da se gospodin Dodik koristi od strane Rusije na ovom prostoru. Prije svega politički. Isto tako vidimo da njemu odgovara da koristi taj odnos sa Rusijom. Ja vas pitam šta je tu interes Republike Srpske?

Šta smo mi tu dobili? Srpska je danas nesigurna, korumpirana, koju je njena vlast potpuno izolovala. Ova vlast je nas stavila u jednu vrstu karantina. Nema nas u kreditima, projektima…velike sile nas ne konstatuju“, kaže Crnadak.

Republici Srpskoj se prijeti dodatnim sankcijama i bankarskim blokadama, dodaje Trifunović. To će tako i biti, kaže on, dok se Srpska, zaslugom svog rukovodstva, u geopolitici, na zapadu posmatra čas kao lijeva, a čas kao desna ruka Kremlja na Balkanu.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This