Srpska garant za kredite vrijedne 14 miliona maraka

Srpska garant za kredite vrijedne 14 miliona maraka

Vlada Republike Srpske je odlučila da za vrijeme praznika bude izuzetno darežljiva, pa su tako Olimpijskom centru (OC) „Jahorina“ i Nacionalnom parku (NP) „Sutjeska“ dali garancije za kredite vrijedne gotovo 14 miliona maraka.

U Odluci o saglasnosti koju potpisuje premijer Radovan Višković istaknuto je da se OC „Jahorina“ zadužuje za 15 miliona maraka, a da će Vlada RS dati garanciju od 13,5 miliona KM.

Dodaje se da će se OC zadužiti kod Investiciono razvojne banke Republike Srpske odnosno Fonda za razvoj i zapošljavanje.

Naglašeno je da je period otplate kredita 12 mjeseci, jednokratno po dospijeću sa fiksnom kamatnom stopom od tri i po odsto godišnje.

Kredit planiraju iskoristiti za finansiranje infrastrukturnog projekta izgradnje jezera Skočine, kao i za rekonstrukciju i izgradnju novog sistema za vještačko osnježavanje „Skočine“.

„U slučaju dospjelog i neplaćenog anuiteta prema IRB-u, Republika Srpska će platiti sve dospjele i neisplaćene obaveze iz budžeta RS“, stoji u odluci.

Važno je napomenuti da je OC „Jahorina“ trenutno u kreditima „do grla“, te da se procjenjuje da su do sada, bez najnovijeg zaduženja, od banaka uzeli oko 200 miliona maraka.

To i ne bi bilo toliko zabrinjavajuće da je OC sposoban da vraća svoje kredite, ali, naprotiv, prije samo dva mjeseca računi su im bili u potpunosti blokirani jer nisu imali novca da izvršavaju svoje obaveze.

Uprava Olimpijskog centra koja se svakodnevno hvali „turističkim čudom“ očigledno smatra da će novim kreditom popraviti stvari.

„Sutjeska“ kreditom krpi stare dugove

Kada je u pitanju kredit NP „Sutjeska“ Vlada je dala u potpunosti garantuje za njihov kredit vrijedan 320.000 KM.

I kod kredita „Sutjeske“ period otplate je 12 mjeseci, sa fiksnom kamatnom stopom od 3,5 odsto godišnje.

„Namjena kreditnog zaduženja su refinansiranje kreditnih obaveza i finansiranje prenesenih obaveza iz prethodnog perioda“, navedeno je u odluci.

Kredit će takođe biti realizovan preko IRB-a.

Podsjetimo, CAPITAL je ranije pisao da je NP „Sutjeska“ raspisala nabavku za kreditno zaduženje u iznosu od tri miliona KM koje su planirali iskoristiti za isplaćivanje zaostalih plata radnicima, troškove poreskih obaveza, kao i za rekonstrukciju hotela „Mladost“ Tjentište.

U kakvoj je dubiozi „Sutjeska“ govori i podatak da su im donedavno  bili blokirani svi računi, a radnici su štrajkovali zbog neisplaćenih plata.

Uprava „Sutjeske“ je, prema ranijim objavama medija, dok su radnici štrajkovali sebi isplaćivala pozamašne akontacije.

(Capital) Foto:BN

CATEGORIES
Share This