SNSD uputio u proceduru zakone o Sudu BiH i Ustavnom sudu BiH, ali ih istog dana i povukao

SNSD uputio u proceduru zakone o Sudu BiH i Ustavnom sudu BiH, ali ih istog dana i povukao

Iz SNSD-a nisu htjeli odgovoriti na Raportov upit o povlačenju zakona i o tome da li će ih ponovo uputiti, ovaj put na ruke

Nakon što se u medijima pojavila informacija da je SNSD u parlamentarnu proceduru uputio Zakon o sudu Bosne i Hercegovine, te Zakon o Ustavnom sudu BiH, „skrojenih“ po željama Milorada Dodika, koji predviđaju prestanak mandata stranih sudija, te sjedište Apelacionog odjeljenja Suda BiH u Banjoj Luci, Raport saznaj, da ti zakoni jesu upućeni u proceduru, ali da su istog dana i povučeni.

Prema izvorima Raporta, prijedloge zakona u proceduru za razmatranje u Predstavničkom domu Parlamentarne skzpštine BiH u četvrtak uputilo je i potpise na njih stavilo pet poslanika SNSD-a i troje poslanika Srpskog kluba u tom domu.

Međutim, nekoliko sati nakon toga, zatraženo je povlačenje zakona, zbog njihove navodne dorade.

Naši izvori iz PSBiH tvrde da su predlagači pri tome kazali da će već narednog dana, odnosno u petak zakone uputiti ponovo u proceduru.

Šutnja u SNSD-u o povlačenju zakona

No, do kraja radnog vremena, u petak, zakoni nisu ponovo dostavljeni na protokol, odakle su trebali biti upućeni  predsjedavajućem Predstavničkog doma PSBiH na dalje postupanje.

Prije povlačenja zakona iz procedure, oni su se nakratko našli i na internetskoj stranici Parlamenta BiH, ali su sklonjeni.

Raport je komentar o ovim informacijama i potvrdu njihove tačnosti zatražio i od Radovana Kovačevića, portparola SNSD-a i delegata u Domu naroda PSBiH.

Međutim, on nije odgovorio na taj, kao ni na upit o tome da li su pri upućivanju ovih zakona iz SNSD-a konsultirali koalicione partnere iz Trojke i HDZ-a BiH.

Sudeći prema objavljenom, a povučenom tekstu oba zakona koji se pojavio u javnosti, jasno je da konsultacija nije bilo i da su ovi zakoni u stvari samo osvetnički odgovor Milorada Dodika na izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Podsjećamo, Zakon o sudu BiH, koji usaglašavaju koalicioni partneri na državnom nivou, više puta je bio pred Vijećem ministara.

Posljednji put je skinut s dnevnog reda 19. marta, jer ponovo nije bilo saglasnosti u vezi sa sjedištem Apelacionog odjeljenja Suda BiH, za koje SNSD insistira da bude u Banjoj Luci, a Trojka u Istočnom Sarajevu.

Sredstvo za održavanje podignutih tenzija

Inače, novi prijedlozi oba zakona s kojima SNSD ustrajava na Banjoj Luci kao sjedištu Apelacionog odjeljenja i na tome da se strane sudije izbace iz Ustavnog suda, ukoliko naredne sedmice budu vraćeni u proceduru, doći će na ruke SNSD-ovog Nebojše Radmanovića, jer on od 1. aprila preuzima predsjedavanje Predstavničkim domom PSBiH u narednih osam mjeseci.

Prema nekim informacijama SNSD i čeka da Radmanović preuzme tu poziciju, jer prema Poslovniku predsjedavajući zakone u parlamentarnu proceduru upućuje na Kolegij Doma koji odlučuje u njihovom uvrštavanju na dnevni red Doma, te određuje nadležne komisije za njihovo razmatranje.

Teško je za očekivati da ukoliko SNSD i vrati sporne zakone u proceduru da će oni proći i komisijsku fazu, prvenstveno dobiti pozitivno mišljenje Ustavnopravne komisije.

Svjesni su toga i u SNSD-u, no evidentno je da žele ovim zakonima održati atmosferu podignutih tenzija, te nastaviti s ucjenjivačkim politikama.

Također, upućivanje ovih zakona u proceduru je u koliziji s najavom Dodika da kadrovi SNSD-a neće učestvovati u donošenju odluka u institucijama BiH, ako se ne ispune njihove antiustavne i nerealne želje.

Zato se postavlja pitanje hoće li to SNSD samo raspravljati o zakonima koje upućuje u proceduru, a neće o njima i glasati, što je također nerealno.

U svakom slučaju, redovna sjednica Predstavničkog doma PSBiH zakazana je za 2. april i brzo će se vidjeti šta smjera i u kojem pravcu ide SNSD.

Raport

CATEGORIES
Share This