SNSD se sprema za lokalne izbore po Šmitovom zakonu

SNSD se sprema za lokalne izbore po Šmitovom zakonu

Nema dileme da će se lokalni izbori u Bosni i Hercrgovini sprovesti po izmjenjenom izbornom zakonu koji je nametnuo Kristijan Šmit. Za te izbore uveliko se sprema i SNSD, čiji je ministar finansija Srđan Amidžić već uplatio novac CIK-u za održavanje izbora, tako da je priča vlasti o izbornom zakonu Republike Srpska čista farsa, poručili su između ostalog sagovornici u emisji Izazovi BN TV.

Šmit je nametnuo izmjene izbornog zakon, jer to nije učinila vladajuća koalicija u BiH, smatra Igor Crnadak i dodaje da SNSD glasno priča protiv visokog predstavnika, a u praksi poštuje njegove odluke.

“Ja nemam dilemu da će oni tako i nastaviti. Na kraju krajeva, treba podsjetiti da je SNSD-ov ministar finansija Srđan Amidžić već uplatio novac CIK-u BiH za ove izbore koji će biti u oktobru, tako da maske su pale. Nije ova vlast imala namjeru da usvoji i provodi izborni zakon Republike Srpske.”, rekao je Igor Crnadak, potpredsjednik PDP.

Ognjen Bodiroga, potpredsjednik SDS-a, kaže da se priča o izbornom zakonu Republike Srpske da se ne bi pričalo o stvarnim problemima:

“Da se u Republici Srpskoj u zadnjoj godini iselilo 600 porodica, to su sve zvanični podaci Zvaoda za statistiku Republike Srpske, da ne bi pričali kako se prvi put u Republici Srpskoj upisalo manje od 9.000 prvačića, kako se ispisalo u posljednjoj godini preko 600 osnovaca i 60 srednjoškolaca iz Republike Srpske itd.

Da ne bi naravno pričali o platama u zdravstvu gdje 70% radnika prima platu 920 KM, da ne bi pričali o rekordnoj nezaposlenosti od 58.000 ljudi. Onda su oni proizveli tu krizu samo da se narod ne bi bavio tim konkretnim problemima, pa su počeli da šuškaju oružjem i da nameću izborni zakon Republike Srpske. Republika Srpska ima pravo na svoj izborni zakon, ali da ne narušava aneks 3. Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer je Dejtonski mirovni sporazum garant opstanka Republike Srpske.

Najgora stavr koju je SNSD-ova politika učinila Srpskoj je to što je urušila ugled Narodne skupštine, ocjenjuje Crnadak.

“Ona je ponižena do te mjere da njena stavove i deklaracije niko ne uzima za ozbiljno.  NSRS je donije odluku da će Srpska 10. 12. 2021. godine imati svoj VSTS, UIO i vojsku, zamislite kakva je to manipulacija sa najvećeg nivoa. Obećavate ljudima stvari koje ne možete ispuniti i rizikujete sve. Rizikujete da Republika Srpska izgubi status koji ima, države u državi.”

Kada je riječ o održavanju lokalnih izbora u BiH Vehid Šehić nema dileme.

“Mogu tvrditi 99,9% izbori će biti održani na osnovu odluke CIK-a. Dio političkih stranaka ne želi bilo kakve izmjene izbornog zakona, jer im se razbija strategija koju su izgradili kako falsifikovati izbornu volju građana i birača. To se odnosi na sve ostale zakone koje moramo donijeti da bismo počeli pregovore sa EU.”

Pošteni izbori su temelj za pošteno društvo, a u BiH će po prvi put u oktobru na lokalnim izborima tehničke izmjene izbornog zakona pokušati da sačuvaju izbornu volju birača, zaključeno je u Izazovima BN TV.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This