Šmit upozorio UN na nezabilježene napade Dodika

Šmit upozorio UN na nezabilježene napade Dodika

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, podnio je svoj redovni izvještaj generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda, navodeći događaje relevantne za provedbu Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u periodu od 16. aprila do 15. oktobra 2023. godine.

„Kao konačni autoritet u području djelovanja, visoki predstavnik je upozorio na do sada nezabilježene napade na Mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, uključujući i visokog predstavnika i Ustavni sud BiH kao njihove zaštitnike“, kaže se u saopštenju OHR.

On je istakao da odgovornost za napade leži na vlastima Republike Srpske na čelu sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, koji se nalazi pod međunarodnim sankcijama zbog prijetnji Mirovnom sporazumu.

Dalje se navodi da je visoki predstavnik je odlučno odbacio pogrešna tumačenja Dejtonskog sporazuma u RS koja služe secesionističkim ciljevima, uključujući i tvrdnje kojima se negira kontinuitet Bosne i Hercegovine i pogrešno predstavlja njeno ustrojstvo.

“Država Bosna i Hercegovina nije savez država niti konfederacija. Na teritoriji Bosne i Hercegovine postoji samo jedna država, a to je Bosna i Hercegovina”, naglasio je visoki predstavnik.

Šmit je istakao da međunarodnoj zajednici i dalje ostaju dostupni instrumenti da se suprotstavi prijetnjama Mirovnom sporazumu. Ovi instrumenti se, kako je kazao, moraju održavati i jačati.

„U izvještaju se takođe navode koraci koji su preduzeti za unapređenje institucionalne funkcionalnosti Bosne i Hercegovine i napretka ka integraciji u EU, kao pozitivna ostvarenja. Visoki predstavnik je upoznao članove Savjeta bezbjednosti da se u izvještajnom periodu povećao broj nasilničkih napada na povratnike i da je korupcija i dalje rasprostranjena.

Postoji još mnogo izazova koji se odnose na prilagođavanje evropskim i međunarodnim standardima, uključujući i one u oblasti demokratije, vladavine prava, ekonomije i socijalne politike“, navodi se u izvještaju.

(BN)  Foto:OHR

CATEGORIES
Share This