Šmit bacio rukavicu, očekuju se reakcije

Šmit bacio rukavicu, očekuju se reakcije

Kristijan Šmit je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona koje idu u pravcu, kako on kaže, zaštite integriteta izbora. Sada je jasno zašto je predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić za sutra sazvao vanrednu sjednicu. Biće zanimljivo kakva će biti reakcija i vlasti i opozicije.

Nametnute izmjene Izbornog zakona idu u pravcu obezbjeđenja fer i poštenih izbora, što je vlast u RS, ali i njihovi koalicioni partneri na nivou BiH, na svaki način pokušavala da izbjegne. Zato su korišteni svi mogući i nemogući razlozi da se te izmjene  ne provedu u redovnoj skupštinskoj proceduri, iako su formalno iz vladajućih stranaka govorili da nemaju ništa protiv tih izmjena.

Činjenica je da one udaraju u temelj korupcije u BiH koja počinje sa svakim izborima na kojima vladajuće stranke demonstriraju sve vještine krađe izbora i manipulacije izbornom voljom građana. U svakom slučaju, nejprije će trebati izanalizirati šta sve tehničke izmjene Izbornog zakona podrazumijevaju i na šta se odnose.

U isto vrijeme biće zanimljiv i stav opozicionih stranaka iz RS. Jer su u jednu ruku osporavali mandat Visokog predstavnika, a u drugu tražili upravo ove izmjene koje je Šmit nametnuo. Da je neko prije dvadeset godina Dodiku servirao ovakvu loptu nema nikakve sumnje da bi je on objeručke prihvatio. Iako ona sama po sebi ne znači nikakvu podršku opoziciji, ali je dovodi u kakav-takav ravnopravan položaj sa vladajućim strankama u izbornom procesu.

Ipak, opozicione stranke su na sebe dobrim dijelom preuzele balast i kompleks izdajničke strane koja joj je vlast vješto nametnula, pa se u svakoj prilici pokušava opravdati od toga. Što opet opoziciju značajno ograničava da ima jasan stav. Ali to je pitanje jasnoće integriteta samih stranaka opozicije koje ili znaju ili ne znaju šta hoće. U svakom slučaju će opozicija biti na testu da li će pratiti vlast u RS ili će imati drugačiji stav.

Reakcija vlasti će sigurno ići ka radikalizaciji stanja, jer se ovim izmjenama bez ikakve sumnje udara na temelj kriminala i korupcije. Milorad Dodik je već najavio da će RS ići u pravcu donošenja sopstvenog Izbornog zakon na nivou RS i preuzimanja nadležnosti CIK-a nad izbornim procesom, odnosno provođenje lokalnih izbora u nadležnosti Republičke izborne komisije. Kriza se tek otvara, a da li će politički akteri biti na nivou te krize i odgovora na nju, kao i ko će na kraju da plati ceh eventualno nepromišljenih poteza, znaće se vrlo brzo.

Nije slučajno američki Kongres, i to na prijedlog upravo Trampovih republikanaca, nedavno Senatu uputio Zakon o zaštiti Dejtonskog sporazuma u BiH i pooštravanje sankcija za njegovo kršenje sa ciljem odvraćanja od destabilizacije stanja u BiH, odnosno prema onima koji “nastavljaju svoju agendu secesionizma, korupcije i destabilizacije”.

ISTOK

CATEGORIES
Share This