Skandalozno: Trgovina djecom u Srbiji

Skandalozno: Trgovina djecom u Srbiji

Slučaj nestale 2-godišnje djevojčice iz Bora Danke Ilić otvorio je aferu o kojoj bruji cijeli region, dok zvanični mediji ćute, trgovine djecom preko Ministarstva sa porodicu i djecu u Vladi Srbije. Preko 3.000 djece je trenutno u proceduri prodaje i usvajanja, ali je pozadina priče daleko skandaloznija.

U javnost na vidjelo sada izlaze informacije o organizovanom otimanju i prodaji dece iz Srbije koje je (in)direktno organizuju i sprovode državne institucije – centri za socijalni rad i Ministarstvo za brigu o porodici.

Vlada Srbije je donijela zakonske procedure koje to omogućavaju i olakšavaju, hvaleći se da je zemlja sa najjednostavnijim procedurama po tom pitanju. U isto vrijeme je napravljen ugovor sa desetinama agencija u svijetu koje posreduju u tim „poslovima“. Tako npr. Američka organizacija Lajflajnčajld na svom sajtu nudi parovima iz SAD da usvoje djecu iz Srbije, a svoje usluge naplaćuju 40.000 dolara ili 33.000 evra po djetetu!

– Najmlađe dijete koje je na raspolaganju za usvajanje iz Srbije ima 24 mjeseca. Proces usvajanja traje od 18 do 24 mjeseca. Potrebna je jedna posjeta Srbiji, ali i da budući usvojitelji budu u braku minimum godinu dana – navodi se na sajtu lifelinechild.org.

Prema javno dostupnom cjenovniku, budući roditelji srpske djece moraće da plate 33.000 evra. Od te sume trećina ide agenciji, a za treću stranu, koja nije precizirana, potrebno je 13.000 evra, dok je za putne troškove predviđeno 8.000 evra. Djeca se nude kao sva ostala roba.

Iako iz Vlade Srbije tvrde da su legalizovali ovaj postupak i sa organizacijama sa kojima imaju ugovore, očigledno je da su zakonske olakšice omogućile ilegalno tržište za trgovinu djecom. Ministarstvo je, dok je ministar bio Zoran Đorđević, sadašnji direktor Pošte Srbije, potpisalo ugovore sa sedam agencija za inostrano usvojenje. Ministarstvo pravi kataloge i bukvalno nudi djecu iz Srbije.

Zaista, gdje nam je dno!?

Jedno mora da nam bude jasno, da narod koji trguje svojom djecom nema budućnost, ni blagoslov od Boga da postoji!

ISTOK

 

 

 

CATEGORIES
Share This