Savjet ministara funkcioniše, zakoni na čekanju, a ugovoreni poslovi idu svojim tokom

Savjet ministara funkcioniše, zakoni na čekanju, a ugovoreni poslovi idu svojim tokom

Političke igre Milorada Dodika su u potpunosti ogoljene. I dok se drže urgentni sastanci srpskih funkcionera iz Zajedničkih institucija BiH u Istočnom Sarajevu pod prijetnjom napuštanja, od kojeg naravno nema ništa, pa stranačkog vrha SNSD u Banjaluci i vanredne pres konferencije, proizvode dnevne tenzije na relaciji Dodik-Šmit, vlast u Sarajevu funkcioniše u svakom smislu, izuzev, kako kaže ministar Staša Košarac, kada je u pitanju donošenje zakona, jer je Zakon o Ustavnom sudu navodni prioritet.

Tako je danas na redovnoj sjednici Savjeta ministara BiH navodno skinut Zakon o sudovima i, kako kaže ministar Pravde Davor Bunoza, „zbog nekih sitnica“, ali su zato prošle sve odluke koje su vezane za razne sporazume i finansijske aranžmane. To funkcioniše besprijekorno, kao i nova kadrovska postavljenja. Pa je između ostalog pored nabavke 100 službenih vozila za Obavještajnu agenciju BiH i nabavku nove opreme, ratifikovan ugovor za Medicinski centar Banjaluka i kredit Evropske investicione banke u visini 75 miliona evra.

Time smo dobili objašnjenje koje je ministar Košarac juče nerado saopštio na pitanje novinara da li će srpski predstavnici u Savjetu ministara BiH blokirati sve odluke ili samo neke koje se odnose na zakone. Imajući u vidu da su već donijeli 5 novih zakona, a da su u perthodnom mandatu za vrijeme predsjedavanja Zorana Tegeltije za cijeli mandat donesena 3 zakona, nije ni za očekivati da ovaj saziv to nadmaši. Pri tome, jasno je da od velike galame o zaštiti interesa RS, Zakona o Ustavnom sudu i odbrane optuženog lika i djela Milorada Dodika, nema ništa, jer su finansijski interesi mnogo veći. Blokada bi, između ostalog, dovela u pitanje i realizaciju posla sa kupovinom zgrade UOI od Grand trejda Mila Radišića, što se već nikako ne bi isplatilo, jer je i previše napora i žrtava uloženo da se to realizuje.

Sve ostalo je zabava za narod u stilu da se narodu bace neke koske dok se svi ovi unosni poslovi ne obave. Do tada će se na Zakon o Ustavu zaboraviti, kao što se to inače dešava.

ISTOK

CATEGORIES
Share This