Revizori ulaze u gradske uprave, preduzeća, škole ali i apoteke

Revizori ulaze u gradske uprave, preduzeća, škole ali i apoteke

Pod lupom republičke Službe za reviziju, pored ključnih institucija u Republici Srpskoj, ove godine naći će se i najveći broj javnih preduzeća, ali i pojedine apoteke koje nisu bili predmet kontrole finansijskih stručnjaka prethodnih godina.

Na osnovu već skrojenog plana rada Glavne službe za reviziju RS za ovu godinu, revizori će, kao i prethodnih godina, prečešljati poslovne knjige republičkih institucija, kao što su Narodna skupština, Vijeće naroda, ministarstava, Poreska uprava, javni fondovi, ali i pojedinih agencija te zavoda čiji je osnivač Republika.

Revizori će zaviriti i u finansijske izvještaje mnogih škola, ali i lokalnih zajednica u Srpskoj, među kojima je i najveći grad Srpske – Banjaluka te Bijeljina i Istočno Sarajevo i to u periodu do 31. jula, odnosno u prvom dijelu ciklusa finansijske revizije.

– U tom periodu, dakle do 31. jula, izvršićemo reviziju finansijskih izvještaja i reviziju usklađenosti 54 subjekta – navedeno je u planu rada republičke revizije.

U prvih sedam mjeseci ove godine planirana je i kontrola poslovnih knjiga javnog preduzeća Direkcije za izgradnju i razvoj grada iz Bijeljine, ali i banjalučkog “Kosmosa”.

Kada je riječ o drugom ciklusu finansijske revizije, koja će biti sprovedena od avgusta do kraja godine, tada je planirana kontrola finansijskih izvještaja 36 subjekta, među kojima je i 13 opština, uključujući i grad Laktaše.

Kada je riječ o javnim preduzećima, pod lupom revizije u drugom ciklusu finansijske revizije naći će se i javna preduzeća “Protivgradna preventiva”, “Autoputevi”, “Aerodromi” te javno preduzeće Zavod za izgradnju grada Prijedora.

U tom periodu revizori će prekontrolisati i poslovne knjige mnogih javnih komunalnih preduzeća u Srpskoj, među kojima su teslićki “Komunalac”, kotorvaroški “Bobas”, ali i “Komunalno” Pale te “Vodovod i kanalizacija” iz Novog Grada i “Vodovod” iz Kozarske Dubice.

Zanimljivo je da će se pod lupom revizora ove godine naći i javne apoteke, a plan je da revizori zavire u poslovne knjige tih javnih zdravstvenih ustanova iz Foče i Gradiške.

Predmet rada finansijskih stručnjaka iz Glavne službe za reviziju RS biće i tri javne ustanove, odnosno narodne biblioteke iz Bijeljine, Prijedora te Doboja, ali i pojedini studentski centri.

Revizori će ove godine zaviriti i u finansijski izvještaj Ugostiteljskog servisa RS, na čiji rad su u prethodnom periodu mnogi iznosili zamjerke, odnosno tendere koje sprovode za nadležne republičke institucije.

– U skladu sa raspoloživim ljudskim resursima, odnosno 43 revizora finansijske revizije i u prvom i u drugom ciklusu finansijske revizije, napravićemo timove za za sprovođenje revizija – navedeno je u planu rada Glavne službe za reviziju ove godine.

Analiza preporuka

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS planira da sprovede i pet naknadnih pregleda sprovođenja preporuka iz izvještaja revizije učinka iz prethodnih godina. Pod lupom će, izmeću ostalog, biti date preporuke iz revizije učinka “Prevencija malignih oboljenja” i “Upravljanje naknadama za šume” koji su objavljeni još 2019. godine.

Takođe revizori će prekontrolisati i šta su nadležni uradili kada je riječ o sprovođenju preporuka iz izvještaja revizije učinka “Efikasnost prikupljanja i korišćenja naknade za javne puteve pri registraciji motornih vozila”, koji je objavljen 2020. godine.

(Glas Srpske)

CATEGORIES
Share This