Republika Srpske godišnje gubi oko 20.000 stanovnika

Republika Srpske godišnje gubi oko 20.000 stanovnika

Navršava se deset godina od popisa stanovništva u BiH. Prema procjenama stručnjaka samo Republika Srpska svake godine po osnovu prirodnog priraštaja ostaje bez dvije opštine veličine Ljubinja.

Koliko stanovnika brojimo, pitanje je svih pitanja! 2013. godine Agencija za statistiku prijavila je da u BiH živi 3,5 miliona stanovnika. Međutim, ti podaci se dovode u sumnju, ističu stručnjaci iz ove oblasti.

„Skoro 200 hiljada stanovnika ne bi se trebalo smatrati rezidentima što znači da smo tad imali 3 miliona 300 hiljada stanovnika. Samo za 10 godina na osnovnu prirodnog priraštaja izgubili preko 105 hiljada stanovnika, samo na osnovu rađanja i umiranja, to je godišnje oko 10 hiljada stanovnika gubimo“, izjavio je profesor Aleksandar Majić sa katedre za društvenu geografiju i demografiju Prirodno matematičkog fakulteta u Banjaluci.

Repuiblika Srpska ima problem na polju prirodnog kretanja stanovnika i u prosjeku gubi oko 5 hiljada stanovnika godišnje, pokazuje računica demografa.

„Dakle mi gubimo dvije opštine veličine Ljubinja godišnje samo po osnovu negativnog prirodnog priraštaja. Ako bi tome dodali da gubimo po osnovu negativnog migracionog salda 15-ak hiljada stanovnika godišnje mi govorimo da gubimo 20-ak hiljada stanovnika svake godine što je opština srednje veličine i da smo mi u tom postpopisnom periodu ostali bez 200.000 hiljada stanovnika što bi značilo da smo izgubili grad koji je veličine najvećeg grada u Republici Srpskoj“, rekao je demograf Aleksandar Čavić.

Problem je što zemlju napuštaju mladi ljudi a nadležni ne čine ništa kako bi stanovništvo zadržali, mišljenja su stručnjaci.

“Trenutna situacija sa odlascima mladih iz zemlje ne može se zaustaviti sa nekom dobrom pronatalitetnom politikom i nekim jeftinim obećanjima. Prije svega nam je potrebna sigurnost, pravna i sigurna država, mogućnost da se možemo osamostaliti što je u ovoj situaciji jako teško”, kaže diplomirani psihilog Danilo Ciganović.

Sistem je zakazao a samim tim građani su izgubili povjerenje u sve sfere društva. Naši sagovornici apeluju na nadležne na svim nivoima da se pod hitno uključe u izradu demografskih strateškim dokumenata i spriječe dalje gubitke.

(BN)

CATEGORIES
Share This