Republika Srpska žirant „Kalderi“, „Siriusu“, Kovaču

Republika Srpska žirant „Kalderi“, „Siriusu“, Kovaču

Garantni fond Republike Srpske u prošloj godini izdao je ukupno 21 garanciju za kredite vrijednu 7,2 miliona KM.

Najveći iznos garancije dat je „Prijedorputevima“ u iznosu od 1,5 miliona maraka za kredit od 2,6 miliona KM.

„Prijedorputevi“, u vlasništvu Dragana Čorokala, dobili su garanciju u okviru garantne linije za kredite iz sredstava Investiciono razvojne banke RS.

Odmah iza „Prijedorputeva“ po vrijednosti garancije slijedi preduzeće Ljubomira Ćubića „Nova DIPO“ iz Podgradaca koje je dobilo garanciju od milion maraka za kredit u iznosu od 1,5 miliona KM.

Fond je u okviru ove linije garantovao i za kredit „Drvne industrije Šipovo“ u vlasništvu tamošnjeg načelnika Milana Kovača i to za kredit od 150.000 KM, gdje je garancija iznosila 75.000 maraka.

Osim ovih preduzeća Fond je garantovao i za kredit firme „Kaldera Company“ iz Laktaša u vlasništvu „Prointera“ i Milenka Čičića i to u iznosu od 250.000 KM za kredit od pola miliona maraka, a u okviru garantne linije za privredna društva.

Kada je u pitanju ova garantna linija Fond je sa garancijom od 500.000 KM garantovao za kredit od milion maraka preduzeću „Drvoprodex“ u vlasništvu Darka Partala.

Pored njih garantovali su i kompaniji „Sirius 2010“ i to garancijom od 150.000 KM za kredit od 300.000 maraka.

Važno je napomenuti i to da su u toku prošle godine protestovane dvije garancije u iznosu od 1,5 miliona KM.

Od osnivanja Fonda do danas izdato je 249 garancija vrijednih 59,5 miliona maraka, a kojima su podržani kreditni plasmani u iznosu od 158,4 miliona KM.

(Capital)   Foto:Capital

CATEGORIES
Share This