Reforma javne uprave:  Elektronskim potpisom BiH želi smanjiti birokratiju

Reforma javne uprave:  Elektronskim potpisom BiH želi smanjiti birokratiju

Reforma javne uprave, digitalizacija i uvođenje elektronskog potpisa neke su od ključnih reformi pred kojima se BiH suočava ukoliko želi unaprijediti sve segmente svakodnevnog života, uključujući i ekonomsku sliku.

Koordinator za reformu javne uprave (PARCO) Dragan Ćuzulan i direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA BiH) Almir Badnjević razgovarali su o međuinstitucionalnom razvoju, projektima i implementaciji elektronskih potpisa i portala otvorenih podataka. Razmotrili su ključne aspekte međuinstitucionalnog razvoja u BiH. Naglasili su značaj saradnje Ureda koordinatora i IDDEEA u cilju poboljšanja efikasnosti i transparentnosti javne uprave u zemlji. Saglasni su da je neophodno uspostaviti čvrstu saradnju između institucija kako bi se postigao napredak u digitalizaciji administrativnih procesa. Prisutni Uredi koordinatora su iskazali interesovanje za aktivnosti Agencije na implementaciji elektronskog potpisa u javnoj upravi. Ćuzulan je istakao da je elektronski potpis ključno sredstvo za unapređenje efikasnosti administrativnih procedura i smanjenje birokratije.

Naglasio je da je Ured koordinatora spreman pružiti podršku IDDEEA-i u implementaciji elektronskog potpisa kako bi se osigurala njegova široka primjena u svim institucijama javne uprave. Badnjević je informisao o aktivnostima Agencije. Takođe, razgovarano je o značaju portala otvorenih podataka za transparentnost i dostupnost informacija građanima. Badnjević je naglasio da je IDDEEA BiH u završnoj fazi implementacije portala otvorenih podataka i da se u narednim danima očekuje puštanje u rad portala otvorenih podataka.

(Slobodna Bosna)

 

CATEGORIES
Share This