Rat u Ukrajini, 598. dan:  Ruska vojska uništila ukrajinski komunikacioni čvor na aeorodromu Dnjepar; Vazdušna opasnost u dvije oblasti Ukrajine

Rat u Ukrajini, 598. dan: Ruska vojska uništila ukrajinski komunikacioni čvor na aeorodromu Dnjepar; Vazdušna opasnost u dvije oblasti Ukrajine

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

  • Ruska vojska uništila ukrajinski komunikacioni čvor na aeorodromu Dnjepar

Ruska vojska uništila je na aerodromu Dnjepar u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine komunikacioni čvor radio-tehničkog odreda ukrajinskih snaga, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

Ruski sistemi PVO su u protekla 24 sata oborili 67 ukrajinskih bespilotnih letjelica i tri projektila „hajmars“.

Ukrajinske snage su tokom proteklog dana na kupjanskom i krasnolimanskom pravcu izgubile oko 230 vojnika. Ruska vojska odbila je devet napada na tom području, dok je na donjeckom pravcu odbijeno pet ukrajinskih napada, a Kijev je izgubio do 410 vojnika i devet jedinica tehnike.

Na hersonskom pravcu spriječena je djelatnost dvije ukrajinske diverzantsko-obavještajne grupe na području ostrva Aleškinski, ubijeno je do 20 vojnika.

Na južondonjeckom pravcu odbijen je napad u kojem je eliminisano do 155 ukrjainskih vojnika i uništeno pet jedinica tehnike.

Na zaporoškom pravcu odbijen je ukrajinski napad kod Verbovog, poražene su snage kod Rabotina, a Kijev je izgubio do 55 vojnika. Na području Malinovke uništeno je skladište municije, prenosi Sputnjik.

Izviđači 1. Panzergrenadirske armije ZVO-a danonoćno sprovode zračno izviđanje kako bi kontrolisali situaciju u Kupjanskom sektoru fronta. Vojnici su obavijestili RIA Novosti o situaciji u ovoj oblasti.

  • Napadnuta pogranična područja

Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana napala pogranična područja Belgorodske oblasti sa šest dronova-kamikaza, a 13 eksplozivnih naprava bilo je izbačeno iz bespilotnih letjelica, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Glatkov.

Rusi uništavaju ukrajinske bespilotne letjelice iznad Crnog mora

  • Vazdušna opasnost u dvije oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

  • Ruska vojska izvela na elitni ukrajinski odred u Nikolajevskoj oblasti

Ruska vojska je izvela napad na elitni odred Oružanih snaga Ukrajine u vojnoj bazi u gradu Očakov, u Nikolajevskoj oblasti, saopštio je gubernaror Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

Ukrajinske snage su, kako je naveo, izgubile oko 20 vojnika.

  • Mediji: Zelenski zabrinut zbog sve manje podrške u svijetu

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski zabrinut je zbog toga što je svijet stigao do gornje granice u podršci Oružanim snagama Ukrajine, piše Njujork tajms.

„Zvaničnici SAD i NATO-a pokušali su da umire Zelenskog, obećavši mu još dve milijarde dolara u vidu hitne vojne pomoći. Ali još prije toga, pošto je prošle sedmice počeo rat na Bliskom istoku, u Evropi je postojao snažan osjećaj da je svijet dostigao ‘vrhunac pomoći Ukrajini’ – da podrška Kijevu u borbi protiv Moskve nikada više neće biti tako aktivna kao do sada“, navodi se u tekstu.

Foto AP

Prema mišljenju autora teksta, mnoge države su počele da koriste ukrajinski faktor kao instrument unutrašnje političke borbe, što takođe utiče na obim pomoći. Autor kao primer navodi izjave evropskih političara o isporukama naoružanja Ukrajini.

„Evropska obećanja da će Ukrajini isporučiti milion artiljerijskih projektila do marta nisu ispunjena: predato je samo 250.000 projektila, što je dovoljno za nešto više od mesec dana, ako se ima u vidu sadašnji obim njihovog korišćenja“, navodi list.

  • Zelenski: Proteklih sedam dana „nedelja protivvazdušne odbrane Ukrajine“

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski zahvalio je međunarodnim partnerima na novim odlukama za podršku Ukrajini i ocijenio da je protekla nedelja bila nedelja protivvazdušne odbrane Ukrajine.

– Vrijeme je da zahvalimo partnerima za nova rješenja za podršku. Razgovori sa holandskim premijerom Markom Ruteom u Odesi, odluka o dodatnim projektilima za „Patriote“. Podrška našim kopnenim operacijama i pomorskim izvoznim koridorima. Postoji i odbrambeni paket koji je najavljen u Ramštajnu. Hvala vam puno – rekao je Zelenski u sinoćnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

  • Odred „Vikinga“ dronom uništio uporište ukrajinske vojske

Vojnici odreda specijalnih snaga Viking identifikovali su kamufliranu zemunicu sa pješadijom Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Artemovska, a zatim su je uništili dronom kamikaza.

Na relevantnim snimcima u koje su RIA Novosti imale uvid se vidi kako je posada izviđačke bespilotne letjelice prvo identifikovala utvrđene ukrajinske položaje, zatim su operateri dronova čekali da ukrajinska vojna lica uđu u zemunicu, nakon čega ga je dron kamikaza uništio.

  • Rusi priznali kaciju na nebu: Podigli smo Su-27 da presretne „Global hok“

Ruska vojska je podigla je danas borbeni avion Su-27 kako bi sprečila američki izviđački dron „Global hok“ da naruši rusku državnu granicu iznad Crnog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Ruska kontrola vazdušnog prostora nad Crnim morem je 15. oktobra otkrila objekat koji se vazdušnim putem približavao državnoj granici Ruske Federacije. Da bi se identifikovao vazdušni cilj i spriječilo narušavanje državne granice, podignut je lovac Su-27 iz sastava PVO“, saopštilo je ministarstvo odbrane, prenosi Interfaks.

Prema vojsci, posada ruskog lovca identifikovala je vazdušnu metu kao izviđački dron američkih vazduhoplovnih snaga, RK-4B Global hok.

Ministarstvo odbrane Rusije je navelo da je prilikom približavanja Su-27, dron napravio zaokret i da nije došlo do narušavanja ruskog vazdušnog prostora.

ISTOK

 

 

CATEGORIES
Share This