Rat u Ukrajini, 588. dan – Ruska vojska uspostavila kontrolu nad hersonskim ostrvima

Rat u Ukrajini, 588. dan – Ruska vojska uspostavila kontrolu nad hersonskim ostrvima

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

 • Bajden zabrinut što bi Kongres mogao da odbije pružanje pomoći Ukrajini

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da je zabrinut zbog mogućeg odbijanja Kongresa da nastavi da pruža pomoć Ukrajini zbog nedavnih dešavanja u vezi sa finansiranjem vlade.

– To me zaista zabrinjava – rekao je Bajden odgovarajući na pitanje da li se plaši da američka zakonodavna vlast neće podržati dalje značajno budžetsko finansiranje Kijeva.

– Ali znam da je većina članova Predstavničkog doma i Senata (Kongresa) obe partije govorila da podržavaju finansiranje Ukrajine – primijetio je američki predsjednik.

Bajden je dodao da bi mogao da nađe novac za Ukrajinu čak i ako kongresmeni ne odobre dalju pomoć.

On je izrazio zabrinutost da bi nesuglasice sa i unutar Kongresa mogle negativno uticati na ukrajinsku podršku i obećao je da će uskoro održati programski govor o potrebi da se to nastavi.

– Možemo da podržimo Ukrajinu sljedećom tranšom koja nam je potrebna. A postoje i druga sredstva pomoću kojih ćemo možda moći da pronađemo sredstva za to. Ali neću sada da ulazim u detalje – rekao je Bajden novinarima.

U utorak je Predstavnički dom američkog Kongresa razriješio dužnosti predsjedavajućeg Kevina Makartija. Za njegovu smenu glasalo je 216 kongresmena, protiv je bilo 210. Ovo je prvi put u istoriji SAD da je smijenjen predsjedavajući Donjeg doma.

Pogled na dolazak klizećih avio bombi na ukrajinske položaje u pravcu Zaporožja sa strane konvoja opreme Oružanih snaga Ukrajine koji se kretao upravo u tom pravcu.

 • Ruska vojska uspostavila punu kontrolu nad heresonskim ostrvima

Ruska vojska ponovo je uspostavila punu kontrolu nad hersonskim ostrvima koji se nalaze na ušću Dnjepra i izlazu u Dnjeparski zaliv nakon što se povukla voda koja ih je poplavila nakon izlijevanja izazvanog uništenjem Kahovske hidroelektrane, izjavio je za Sputnjik komandant jedinice brigade obalske odbrane grupe snaga „Dnjepar“ sa pozivnim „Kursk“.

On je napomenuo da neprijatelj takođe ne stoji mirno i da ukrajinska vojska svakodnevno pokušava da se probije na ostrva, a zatim i na lijevu obalu Dnjepra koja je pod kontrolom Oružanih snaga Rusije.

 • SAD isporučuju Ukrajini zaplijenjeno oružje iz Irana

Sjedinjene Američke Države isporučuju hiljade komada zaplijenjenog iranskog oružja i municije Ukrajini, što je potez koji bi mogao da pomogne u ublažavanju nestašica sa kojima se ukrajinska vojska trenutno suočava, saopšteno je danas iz Centralne komande Oružanih snaga SAD (CENTCOM).

Dodaje se da je ukrajinskim snagama već prebačeno više od milion komada zaplijenjene iranske municije, prenosi CNN.

– Vlada je stekla vlasništvo nad ovom municijom 20. jula 2023. godine na osnovu zahtjeva ministarstva pravde da se konfiskuje imovina (iranske) Islamske revolucionarne garde – navodi se u saopštenju.

U julu ove godine, američko ministarstvo pravde je saopštilo da traži „više od 9.000 pušaka, 284 mitraljeza, 194 raketna bacača, više od 70 protivtenkovskih vođenih projektila i više od 700.000 komada municije“ koje je zaplijenila američka mornarica.

FAB-500M62 udar sa UMPC-om na lokaciju ukrajinskih vojnika u južnom pravcu.

 • Sijarto: Želimo garancije od UKR da OTP neće biti vraćena na listu sponzora rata

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da njegova vlada želi da dobije garancije od Ukrajine da mađarska OTP banka, nedavno skinuta sa ukrajinske liste sponzora rata, neće biti vraćena na tu listu u budućnosti.

Sijarto je naveo da odluka ukrajinske Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije da ukloni OTP banku sa liste predstavlja „korak u dobrom pravcu“, ali da su Mađarskoj potrebna dodatna uvjeravanja prije nego što promjeni svoj odnos prema Kijevu, prenosi AP.

– Pozvali smo ukrajinsku Agenciju za borbu protiv korupcije da dođe u Budimpeštu što je prije moguće kako bismo mogli da pregovaramo o sporazumu koji će garantovati da takva odluka neće biti ponovo donijeta u budućnosti -rekao je Sijarto.

Ukoliko bude postignut „ohrabrujući sporazum“, šef mađarske diplomatije je poručio da će zvanična Budimpešta onda razmotriti svoje buduće korake.

Ukrajinske vlasti su stavile OTP banku na svoju listu sponzora rata u maju ove godine, kao odgovor na to što je banka nastavila sa radom u Rusiji nakon početka invazije na Ukrajinu.

Mađarska zbog toga od maja blokira EU paket vojne pomoći u vrednosti od 500 miliona evra, obećavajući da neće povući svoj veto dok OTP banka ne bude uklonjena sa liste.

 • Glavno s brifinga Ministarstva odbrane Rusije

Ruska avijacija oborila je ukrajinski MiG-29 u oblasti naselja Soldatsko, u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Na južnodonjeckom pravcu, u Zaporoškoj oblasti, odbijen je napad ukrajinske jurišne grupe. Gubici ukrajinskih snaga na tom pravcu su 185 ubijenih i ranjenih vojnika.

U pravcu Donjecka odbijena su četiri napada ukrajinskih jurišnih grupa, na području naselja Andrejevka, Vodjano i Neveljsko. U protekla 24 sata ukrajinske snage su na tom pravcu izgubile do 165 ljudi.

U pravcu Krasnog Limana odbijena su dva napada, dok je u Nikolajevskoj oblasti uništena radarska stanica za otkrivanje i praćenje vazdušnih ciljeva.

 • Na Krimu zarobljen ukrajinski diverzant

Federalna služba bezbjednosti (FSB) Rusije spriječila je pokušaj grupe ukrajinskih diverzanata da prodru na Krim. Diverzanti ukrajinske obavještajne službe su pokušali da snime provokativne fotografije i video snimak s ukrajinskom zastavom, navedeno je u saopštenju.

Jedan diverzant je zarobljen i ispitan. On je ispričao da je grupa htjela da snimi fotografije i video na kojem se diverzanti vide s ukrajinskom zastavom u pozadini, dok borave na Krimu.

 • U Ukrajini zarobljeno oko 500 ruskih vojnika

U zarobljeništvu u Ukrajini je oko 500 ruskih vojnika, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

On je dodao da je na ruskoj strani zarobljeno više hiljada ukrajinskih vojnika, ali da trenutno Moskva i Kijev ne razmjenjuju informacije u vezi s tim, jer to za Ukrajinu nije važno pitanje.

Još jedna fotografija nesretnog ukrajinskog diverzanta u trenutku pružanja prve pomoći nakon pada sa džet skija

 • DNR: Ruska vojska poboljšala položaje u pravcu Krasnog Limana i Avdejevke

Ruska vojska je u protekla 24 sata proširila sivu zonu i poboljšala svoje položaje na krasnolimanskom i avdejevskom pravcu fronta, saopštio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

Prema njegovim riječima, ukrajinska vojska je poslije kraćeg perioda zatišja, aktivirala dejstva južno od Artjomovska.

Pušilin je dodao da se situacija na sjevernom boku nije promijenila. „Naš zadatak je sada u oblasti Orehovo-Vasiljevke da zadrži pozicije i da se potrudi da ih poboljša“, precizirao je lider DNR.

Lider DNR je, takođe, naveo da ukrajinske snage sada na frontu ne koriste zapadnu tehniku, već samo onu sovjetske proizvodnje, zato što se, vjerovatno, pripremaju za jesenju kontraofanzivu.

„Vidimo da tehniku NATO-a čuvaju, ili ih primoravaju da je čuvaju. Razlozi mogu biti razni: ne sasvim pažljivo korišćenje, neodgovarajuće korišćenje. A isto tako mnogo je NATO tehnike zaplijenjeno na našoj strani“, istakao je Pušilin.

Na internetu se širi video snimak rezultata dolaska na podzemno komandno mjesto Oružanih snaga Ukrajine, koje je bukvalno otvoreno kao limenka. Udar je izveden kliznom bombom FAB-1500 na komandno mesto taktičke grupe Oružanih snaga Ukrajine „Soledar“, koje se nalazi u selu Aleksandro-Kalinovo. Poginuo je veliki broj banderovskih oficira, gotovo cijeli pravac je odsječen. Sve je više izvještaja o porazu neprijateljskih štabova i centara veza planiranjem FAB-a Vazdušno-kosmičkih snaga, što svjedoči ne samo o umijeću naših pilota, već i o briljantnom radu ruskih obavještajaca.

 • Vazdušna opasnost u više oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Odeskoj, Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovgradskoj i Čerkaskoj oblasti Ukrajine, kao i na delovima Hersonske i Zaporoške oblasti koje su pod kontrolom Kijeva, slijedi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

 • Ukrajinske snage granatirale Brjansku oblast Rusije kasetnom municijom

Oružane snage Ukrajine granatirale su kasetnom municijom Sevski, Pogarski, Klimovski i Trubčevski rejon Brjanske oblasti. Prema prvim informacijama, žrtava nema, saopštio je gubernator tog regiona Aleksandar Bogomaz.

Prema njegovim riječima, oštećeno je više od 50 kuća i poljoprivrednih objekata.

Operativne službe su posle napada uništile kasetnu municiju.

 • Spriječen napad ukrajinskih snaga u blizini Artjomovska

Oružane snage Ukrajine bez uspjeha su pokušale da napadnu rusku vojsku na području Kleščejevke i Andrejevke, nedaleko od Artjomovska u Donjeckoj Narodnoj Republici. Tokom napada ukrajinske snage su pretrpele znatne gubitke, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra ruske vojne grupe „Jug“ Vadim Astafjev.

On je dodao da je ruska avijacija pogodila privremene položaje ukrajinskih snaga na području naselja Aleksandro-Šuljtino kod Kramatorska, kao i ukrajinskih brigada na području Zvanovke kod Artjomovska.

Uništen je i hangar s naoružanjem i vojnom tehnikom ukrajinske vojske na području Ivanovskog, dodao je Astafjev.

Uništenje skladišta Oružanih snaga Ukrajine u Konstantinovki. Osoblje Ministarstva odbrane Ruske Federacije. Lokalni resursi su se juče nekoliko puta žalili na snažne dolaske u industrijsku zonu.

 • Bajden želi da izbjegne direktan sukob sa Rusijom

Predsjednik SAD Džozef Bajden od samog početka eskalacije ukrajinske krize nastoji da izbjegne uvlačenje Vašingtona u direktan sukob sa Rusijom, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

– Predsjednik Bajden je od prvog dana imao na umu dvije ‘zvezde vodilje’. Jedna od njih je da se uvjeri da mi činimo sve što možemo da podržimo Ukrajinu i privučemo druge zemlje da učine isto. Međutim, druga zvezda vodilja je da se izbjegne direktan sukob sa Rusijom jer bi takav konflikt potencijalno mogao da odvede tamo gdje niko ne želi da se nađe, što bi se loše odrazilo na bezbjednost Amerikanaca – rekao je Blinken tokom govora na Univerzitetu Rajs u Hjustonu.

Uništenje privremene tačke razmeštaja Ukronacista na desnoj obali Dnjepra – snimak je snimljen u zoni Antonovskog mosta.

 • Rusko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo protestnu notu ambasadorki Moldavije

Ambasadorka Moldavije u Ruskoj Federaciji Lilian Darijus pozvana je u rusko Ministarstvo spoljnih poslova gde joj je uručen oštar protest zbog pritiska na medije na ruskom jeziku, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Moldavskoj strani uručen je oštar protest u vezi sa tekućim politički motivisanim progonom medija na ruskom jeziku u Moldaviji, čija je druga manifestacija bila odluka da se direktor novinske agencije Sputnjik Moldavija, Vitalij Denisov, protjera iz zemlje 13. septembra“, navodi se juče u saopštenju ruskog ministarstva.

Kako se navodi, moldavska ambasadorka obavještena je da je, kao recipročna mjera, jednom broju lica zabranjen ulazak u Rusiju zbog njihove uloge u ograničavanju prava ruskih novinara u Moldaviji i podsticanjem antiruskih osjećanja, prenose RIA novosti.

Sredinom septembra, direktor Sputnjika Moldavije Vitalij Denisov rekao je za RIA Novosti da će biti deportovan iz Moldavije. On je objasnio da su službenici migracione službe došli kod njega u Kišinjev, stavili ga u automobil i sproveli na aerodrom sa nalogom za deportaciju prvim letom . Prema riječima Denisova, moldavske vlasti tvrde da on predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost. Istog dana Denisov se vratio u Moskvu.

ISTOK

CATEGORIES
Share This