Rat u Ukrajini, 577 dan: U napadu na Krim ranjena dva ruska generala. Ukrajina: „Probili smo se kod ključnog naselja, kreće veći prodor“; Poljski premijer Zelenskom poručio da ne vrijeđa Poljake

Rat u Ukrajini, 577 dan: U napadu na Krim ranjena dva ruska generala. Ukrajina: „Probili smo se kod ključnog naselja, kreće veći prodor“; Poljski premijer Zelenskom poručio da ne vrijeđa Poljake

Nove eksplozije na Krimu

Dan nakon uspješnog ukrajinskog napada na sjedište ruske crnomorske flote, ponovno su odjeknule eksplozije na Krimskom poluotoku, koji je Rusija nezakonito anektirala 2014. godine. “Prema prvim informacijama, protivzračna odbrana radila je u Sevastopolju”, napisao je ruski načelnik opkoljene teritorije Mihail Razvošejev na Telegramu u subotu ujutro.

(Foto/Indeh)

Dijelovi projektila pali su u četvrti sjeverno od grada, gdje je glavna baza crnomorske flote, dodao je. To se nije moglo nezcanično potvrditi. Na društvenim mrežama kruže fotografije oblaka dima u zraku, što sugeriše da se u pogođenom području nalazi rusko skladište oružja.

Ukrajinski general: Probili smo se kod sela Verbove, nastavljamo dalje

(Foto/N1)

Ukrajina: Među ranjenima u udaru na sjedište Crnomorske flote su i dva generala

(Foto/Slobodna Bosna)

“Odvažan i mukotrpan rad Snaga za specijalne operacije omogućio im je da „na vrijeme i precizno“ pogode sjedište Crnomorske flote dok se viši stalež ruske mornarice nalazio na sastanku u privremeno okupiranom gradu Sevastopolju,” stoji u priopćenju.

Kirilo Budanov, lider ukrajinske vojne obavještajne službe, tvrdi da su među ranjenima general pukovnik Aleksandar Romanchuk i general pukovnik Oleg Čehov.

Britanski državnici učestvovali su u diplomatskim razgovorima s ključnim predstavnicima Kremlja o globalnoj sigurnosti usred trenutnog sukoba u Ukrajini, prenose tamošnji mediji. Ti su se diskretni sastanci odvijali tokom posljednjih 18 mjeseci, na različitim mjestima kao što su Beč i Njujork, piše Skaj Njuz. Rasprave su se prvenstveno vrtile oko sigurnosnih problema, koji utiču i na Ujedinjeno Kraljevstvo i na međunarodnu zajednicu, uključujući teme poput nestašice žitarica i nuklearne sigurnosti.

No, Ujedinjeno Kraljevstvo nije aktivno nastavilo mirne pregovore usmjerene na diplomatsko rješenje sukoba, što je potvrdio i visoki britanski diplomat koji je učestvovao u nekim od tih razgovora. “Održavali smo kontakt i smatramo da je ključno održavati otvoreni dijalog tijekom rata u Ukrajini”, rekao je izvor. “Mi ni na koji način ne dijelimo dijelove zemlje niti sklapamo mirne dogovore u bilo čije ime, ali je od vitalne važnosti da ta komunikacijska linija ostane otvorena”, dodao je.

Poljski premijer Zelenskom poručio da ne vrijeđa PoljakePoljski premijer Mateusz Morawiecki juče je poručio ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom da ne „vrijeđa“ Poljake, nastavivši time žestoku retoriku prema Kijevu nakon što je poljski predsjednik pokušao smiriti napetosti nastale zbog spora o uvozu žita.

Poljska je prošlu sedmicu odlučila produžiti zabranu uvoza ukrajinskog žita, i time ugrozila odnose sa susjednom, ratom pogođenom državom kojoj značajno pomaže od početka ruske invazije od prošle godine. Zelenski je naljutio susjednu državu kad je na Opštoj skupštini Ujedinjenih naroda u Njujorku rekao kako Kijev radi na očuvanju kopnenih ruta za izvoz žita, ali da „politički teatar“ oko izvoza tog proizvoda samo pomaže Moskvi.

(Foto/Indeh.hr)

„Želim reći predsjedniku Zelenskom da nikad više ne vrijeđa Poljake kao što je to učinio nedavno tokom govora u UN-u“, rekao je Morawiecki na skupu pred parlamentarne izbore koji se održavaju idući mjesec, a uoči kojih je česta tema popustljivost prema Ukrajini. Morawieckijeva vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) na meti je kritika desnice zbog navodnog podaničkog stava prema Kijevu. Analitičari smatraju kako je to primoralo PiS da zauzme agresivniji stav prema Kijevu.

Ranije u petak predsjednik Andrzej Duda, saveznik PiS-a, u pokušaju smirivanja tenzija rekao je kako spor između dvije države zbog izvoza žita neće ugroziti njihove dobre bilateralne odnose. “Ne sumnjam da je spor oko izvoza žitarica iz Ukrajine na poljsko tržište samo fragment cjelokupnih poljsko-ukrajinskih odnosa”, rekao je Duda na poslovnoj konferenciji.

“Ne vjerujem da to može imati značajan uticaj na odnose, tako da moramo riješiti ovu stvar između nas.” U međuvremenu je poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau u članku za Politiku rekao kako Poljska želi „jaku ukrajinsku državu“ koja će iz rata izaći s dinamičnom privredom te da će Varšava „nastaviti podržavati napore Ukrajine da se pridruži NATO-u i EU”. “Tu nema apsolutno nikakve protivrječnosti.” napisao je Rau.

“Potpora Ukrajini protiv ruske invazije i zaštita naših građana od nepoštene gospodarske konkurencije — oboje služi interesima Poljske istovremeno”, zaključio je.

ISTOK

CATEGORIES
Share This