Rat u Ukrajini, 576 dan: Raspada li se savez između Ukrajine i Poljske ili je sve samo „nesporazum“; Rusi tvrde da su odbacili raketni napad na krimsku bazu; Uništeno ukrajinsko uporište (FOTO, VIDEO)

Rat u Ukrajini, 576 dan: Raspada li se savez između Ukrajine i Poljske ili je sve samo „nesporazum“; Rusi tvrde da su odbacili raketni napad na krimsku bazu; Uništeno ukrajinsko uporište (FOTO, VIDEO)

Prekida li Poljska slanje oružja Ukrajini?

Bio bi to veliki udarac za Kijev, možda i najveći od početka rata, no informacije po ovom pitanju poprilično su kontradiktorne. Naime, tokom jučerašnjeg dana poljski premijer Mateusz Morawiecki  je – prema pisanju medija – rekao da više „neće biti slanja oružja u Ukrajinu“, navodno zbog spora oko žita.

(Foto/ advance.hr)

Borbe i dalje ne jenjavaju duž cijele linije fronta. Ukrajinska vojska, prema navodima ruskog Ministarstva odbrane, trpi gubitke u više pravaca, a najviše poginulih vojnika zabilježeno je na donjeckom pravcu. Amerika saopštila da će tenkovi „abrams“ u Ukrajinu stići u narednih nekoliko dana ili nedjelja.

Oborena dva drona iznad Krima

Ruske snage oborile su dva ukrajinska drona kod obale Krima, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, dronovi su oboreni u Tuapsinskom rejonu Krasnodarskog kraja, a meta ukrajinskih dronova, prema navodima ruskog odbrambenog resora, bila je ruska infrastruktura-prenose agencije.

(Foto/IN4S)

Uništeno ukrajinsko uporište

Ruske jedinice su uz pomoć raketnih lansera „Grad“ uništile ukrajinsko uporište na krasnolimanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Takođe se navodi i da ruska vojska uz pomoć ovih raketnih sistema uspjeva da sistematično uništava skupine ukrajinskih snaga i tehnike.

Ukrajina je takođe ovu sedmicu više puta pretrpjela ruske dalekometne udare. “Ovaj neobičan intenzitet vjerovatno je djelomično odgovor na incidente u Rusiji i na Krimu. Budući da je kopnena bitka relativno statična, svaka strana traži prednost udarajući kroz stratešku dubinu svog protivnika”, dodalo je Ministarstvo obrane“piše Telegram.

Zelenski stigao u Kanadu, obratit će se parlamentu

Ukrajinski predsjednik Zelenski obratiće se danas pred kanadskim parlamentom u sklopu svoje kampanje za jačanje potpore zapadnih saveznika u ukrajinskom ratu. Zelenski je sinoć kasno doletio u glavni grad Kanade nakon sastanaka s američkim predsjednikom Džoom Bajdenom i zastupnicima u Vašingtonu.

Ovo je prva posjeta Zelenskog Kanadi otkako je Rusija napala Ukrajinu. Prethodno se obratio kanadskom parlamentu virtualno nakon početka rata. Nakon svojih govora, Zelenski i Trudeau trebali bi otići u Toronto na sastanak s lokalnom ukrajinskom zajednicom. U Kanadi živi oko 1,4 milijuna ljudi ukrajinskog porijekla, što je blizu 4 posto stanovništva.- prenosi Telegram.

ISTOK

CATEGORIES
Share This