Rat u Ukrajini, 570. dan – Žestoke borbe oko Rabotina; Andrejevka više ne postoji; Kadirov demantovao glasine da je na samrti

Rat u Ukrajini, 570. dan – Žestoke borbe oko Rabotina; Andrejevka više ne postoji; Kadirov demantovao glasine da je na samrti

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

 • Glavni zaključci Američkog instituta za izučavanje rata (ISW):

Ruske snage sprovele su sljedeću seriju napada dronovima „Šahid-131 / -136“ na u pozadini Ukrajine.

– Ruske trupe vodile su ofanzivne operacije na prilazima Kupjansku, Svatovu, Kremenoj, na području Bahmuta, na kod Avdejevke, na zapadu regiona Zaporožje i napredovale su u zasebnim oblastima.

Ukrajinske trupa sprovele su nekoliko jurišnih operacija na liniji Svatovo-Kremena, ali nisu napredovale.

Ukrajinske snage bezuspješno napale područje Torskog (15 km zapadno od Kremene).

Ruske trupe odbile su ofanzivu ukrajinske vojske u glavnom području (21 km južno od Bahmuta).

Ukrajinske snage su nastavile napade na granici Donjecka i Zaporožja (Vremjevska izbočina), ali nisu postigli nikakav vidljivi ili potvrđeni uspjeh.

Ukrajinske snage sprovele su neuspješne napade u oblastima Prijutnog, Staromajorskog, Urožajnog, Novomajorskog i Novodonjetska.

Snage VSU sprovele su neuspješne napade u oblasti Robotina i Verbovog.

Operateri FPV dronova odreda BOBR uništili su vozila Oružanih snaga Ukrajine

 • Pronađeno tijelo nestalog britanskog najamnika

Tijelo nestalog bivšeg britanskog vojnika Danijela Berka (36) pronađeno je u Ukrajini, saopštila je britanska policija.

U saopštenju se navodi da policija Mančestera sarađuje sa porodicom vojnika i ukrajinskim vlastima kako bi podržala formalnu identifikaciju i vratila njegovo tijelo kući, prenio je Skaj njuz.

-Moj tim i ja radimo sa ukrajinskim vlastima na formalnoj identifikaciji u cilju repatrijacije Danijela nakon tog procesa. Porodica je tražila privatnost u ovom teškom trenutku, naveo je inspektor Luis Hjuz.

Porodica je 16. avgusta prijavila nestanak bivšeg padobranca iz južnog Mančestera, koji je nestao iz svog stana u Zaporožju početkom avgusta.

Nakon što je služio u Avganistanu, Berk se borio sa jedinicama Kurda protiv Islamske države u Siriji, prije nego što je osnovao sopstvenu dobrovoljačku jedinicu u Ukrajini, poznatu kao Mračni anđeli.

 • Andrejevka više ne postoji

Andrejevka je bila poprošte žestokih sukoba posljednjih dana, a s jedne strane Ukrajinci tvrde da su je zauzeli i uništili 72. rusku brigadu u njoj, dok ruska strana priznaje da ima problema ali da ovo mjesto još nije palo.

Mjesto se nalazi na uzvišenom tlu što će ukrajinskoj artiljeriji omogućiti povoljnije djelovanje u tom području, ocijenio je vojni analitičar iz Kijeva, Oleksandr Musijenko.

Zamjenik komande Treće jurišne Maksim Žorin danas je na svom Telegram kanalu objavio snimku napada dronom na Andrejevku.

– Tokom borbi za Andrejevku uspjeli smo zarobiti veliki broj ruskih oficira i zapovjednika, ali i ruske vojnike. Ovo je jedna takva epizoda: ruski oficir u vozilu pokušava pobjeći s položaja, no dron s kamerom ima drugačije planove za njega, napisao je uz snimku Žorin.

Simak ukrajinske jedinice Azov kod Andrejevke na bahmutskom pravcu gdje su VSU napravili određeni uspjeh, a naselje je razoreno

 • Kozaci brane Kinburnški rt od desanta VSU

Kozačke brigade dobrovoljačkog jurišnog korpusa uspješno odbijaju napade ukrajinskih trupa na Kinburnški rt u Hersonskoj oblasti, gdje Oružane snage Ukrajine redovno pokušavaju da probiju liniju odbrane ruskih trupa, rekao je Sputnjiku Nikolaj Djakonov, komandant korpusa.

Kako je rekao, tamo se nalaze dvije kozačke brigade koje se uspješno brane od svih napada snaga Kijeva.

 • Dejstvo ruskih snaga po nadirućim jedinicama VSU

Na ruskim društvenim mrežama pojavio se snimk borbi u Zaporožju. Na snimku se vidi dejstvo ruske artiljerije po jedinicama VSU koje se približavaju liniji fronta.

 • Poljska uvela zabranu ulaska ruskim vozilima

U Poljskoj od sutra stupa na snagu zabrana ulaska za automobile sa ruskim registracijama.

Prethodno su istu zabranu uvele baltičke zemlje i Finska.

 • Bivši američki obavještajac: Idu kiše, VSU pokušava da odloži svoj krah

Ukrajinska vojska na sve načine nastoji da zamrzne sukob do početka jesenjih kiša i tako odloži svoj krah, rekao je bivši američki obavještajac Skot Riter.

-Ukrajina trpi katastrofalne gubitke. Pre ili kasnije njih čeka krah. Mislim da se sada Ukrajinci svim silama trude da kontraofanziva funkcioniše do početka kiša kada borbena dejstva mogu biti zamrznuta, naveo je on.

Prema njegovim riječima, takva taktika je veoma rizična za Kijev, a osim toga ruska vojska ne planira zamrzavanje konflikta jer se uspješno bori i u takvim uslovima.

Na snimku vojno osoblje Grupe Dnjepar na dvije Nive prevoze osam vojnika ukrajinskih oružanih snaga koji su zarobljeni prilikom pokušaja da dođu do ruske obale Dnjepra

 • Veliki gubici VSU

Samo 10-20 odsto Ukrajinaca mobilisanih u jesen prošle godine u Poltavi je još u stroju. Ostali su ili poginuli ili ranjeni, navodi portal „Poltavščina“.

 • Žestoke borbe oko Rabotina

Ruska vojska natjerala je pripadnike jurišne grupe ukrajinskih snaga u bijeg u oblasti oko Rabotina u Zaporoškoj oblasti, rekao je za Sputnjik lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Prema njegovim riječima, ukrajinska vojska ima na desetine poginulih.

Posljednjih nedelja najžešće borbe vode se u ovoj oblasti.

Snimak iz ukrajinskog rova nakon udara TOS-1A „Solntsepek“ u oblasti Rabotina

 • Eksplozije u Harkovskoj oblasti

U Harkovu su se danas čule eksplozije, a vazdušna opasnost proglašena je u nekoliko ukrajinskih regiona uključujući Harkovsku oblast.

– Pozivam sve da budu oprezni i da se sklone – objavio je gradonačelnik Harkoga Igor Terehev na svom Telegram kanalu.

Lokalne vlasti navode i da je nekoliko zgrada oštećeno u granatiranju.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da su ruske snage izvele najmanje četiri napada na Harkov, prenosi Ukrinform.

 • Kijev gađa Donjeck kasetnom municijom

Ukrajinske snage su u roku od 10 minuta ispalile sedam projektila sa kasetnom municijom na Donjeck.

 • Ukrajina uskoro dobija prve „abramse“

SAD će Ukrajini sredinom septembra isporučiti prve tenkove „abrams“, a prva pošiljka bi trebala da broji deset vozila, s tim što se očekuje da će broj dobijenih tenkova ipak biti veći, rekao je sekretar Saveta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 • Ruska PVO oborila ukrajinske dronove iznad Kaluške i Tverske oblasti

Ruska PVO uništila je dva ukrajinska drona na nebu iznad Kaluške i Tverske oblasti u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ruska vojska je sistemima „soncepek“ likvidirala dva uporišta 79. desantno-jurišnenj brigade ukrajinske vojske kod mjesta Movomihajlovka na području DNR, rekao je za Sputnjik načelnik pres centra grupe „Jug“ Oružanih snaga Rusije Georgij Minesašvili.

 • Lider Čečenije prošetao poslije večere i poslao kratku poruku

Lider Čečenije Ramzan Kadirov viđen je u javnosti nakon glasina da je bolestan i da se nalazi u komi.

Na kratkom snimku vidi se kako Kadirov šeta razgovarajući sa sinovima i drugim članovima porodice.

Snimak je svom nalogu na Instagramu objavio pomoćnik čečenskog lidera Umar Daudov.

– Šetnja je bila odličan završetak večere sa porodicom. Iskoristite srećne trenutke, prijatelji, nađite vremena i posvetite više pažnje porodici. Odmorite se od gužve i ugodite sebi i njima – prenosi Daudov riječi Kadirova.

va.

Za sada nije poznato kad je nastao snimak.

Ukrajinski i strani mediji, podsjetimo, objavili su u petak da je Kadirov teško bolestan i da se navodno nalazi u komi. Portparol ministarstva odbrane Andrij Jusov izjavio je da se zdravlje čečenskog šefa države znatno pogoršalo posljednjih dana i da je to posljedica teške bolesti.

– Informacija je potvrđena iz različitih izvora u medicinskim i političkim krugovima. Ne radi se o povredama. Bolestan je već duže vreme, a govorimo o sistemskim zdravstvenim problemima – rekao je Jusov.

Kadirov i njegovi saradnici do sada su više puta opovrgavali takve navode.

ISTOK

CATEGORIES
Share This