Rat u Ukrajini, 569. dan – Odbijeni napadi Ukrajinaca u južnodonjeckom pravcu; Putin poslao jasne poruke o postizanju mira

Rat u Ukrajini, 569. dan – Odbijeni napadi Ukrajinaca u južnodonjeckom pravcu; Putin poslao jasne poruke o postizanju mira

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Kijev je optužio Moskvu za jučerašnje granatiranje Hersonske oblasti, u kojem je, kako tvrde, ubijeno šestogodišnje dijete, a ranjeno nekoliko osoba. Moskva, sa druge strane, tvrdi da je ruska PVO oborila 16 dronova iznad Krima i u napadu na brod Crnomorske flote. Lider Severne Koreje Kim Džong Un neočekivano je produžio posjetu Rusiji. Ruski predsjednik Vladimir Putin pristao je da uzvrati posjetu.

 • Ukrajina preko rumunske luke Konstanca isporučila 9,2 miliona tona žita

Ukrajina je u prvih osam mjeseci ove godine isporučila 9,2 miliona metričkih tona žita preko rumunske luke Konstanca na Crnom moru, saopštile su danas lučke vlasti ovog grada.

Na taj način, Ukrajina je već izvezla više žita putem Konstance nego u 2022. godini, prenosi Rojters.

Obim izvoza tim putem, međutim, odnedavno opada zbog ruskih napada na luke na Dunavu, što primorava ukrajinske izvoznike da se preorijentišu na drumske i željezničke rute.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika žita, a Konstanca je sada najveći alternativni centar za izvoz ukrajinskog žita.

– Rumunija planira da narednih mjeseci udvostruči tranzitne kapacitete Konstance, na 4 miliona metričkih tona, i smatra da je taj cilj ostvarljiv – izjavio je danas rumunski ministar saobraćaja Sorin Grindeanu.

On se sastao sa zvaničnicima Ukrajine, Moldavije, SAD i Evropske komisije u nastojanju da pomognu Ukrajini da održi izvoz žita nakon što je Rusija odbila da produži koridor za bezbjedan prolazak žita.

Izviđačko-vatrene jedinice grupe trupa Dnjepar uništile su trajekt i tegljeni čamac sa četvoricom militanata Oružanih snaga Ukrajine, koji su otkriveni vazdušnim izviđanjem u području sela Darjevka kod Hersona. Korištena je visokoprecizna municija „Krasnopolj“.

 • Belgija: U Dansku stiže tehničko osoblje i dva F-16 za potrebu obuke ukrajinskih pilota

Belgija će naredne godine poslati u Dansku tehničko osoblje i dva F-16 za potrebe obuke ukrajinskih pilota i tehničara, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje.

Ukrajinske oružane snage napale su stambeno naselje Novaja Kahovka. Pucali su iz zapadnog oružja, gađajući stambene zgrade. Ima mrtvih.

 • Kako je uništen prvi britanski tenk „čelindžer 2“?

Prvi britanski tenk „čelindžer 2“, koji je uništen u specijalnoj vojnoj operaciji, čuvala je oklopna grupa borbenih mašina sovjetske proizvodnje, izjavio je Sputnjiku savjetnik vršioca dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

Uništenje grupe VSU koristeći PTKR. Zaporožje pravac.

 • Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

– Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana odbile dva napada ukrajinske vojske u krasnolimanskom pravcu, neprijatelj je izgubio gotovo 55 vojnika;

– Snage Crnomorske flote otkrile su i uništile dva bespilotna čamca Oružanih snaga Ukrajine u jugozapadnom dijelu Crnog mora;
– Oružane snage Rusije uništile su u DNR centar za vezu 79. desantno-jurišne brigade ukrajinske vojske;
– Oružane snage Rusije odbile su u donjeckom pravcu četiri napada ukrajinske vojske u blizini Kleščejevke i Majorska, neprijatelj je izgubio gotovo 275 vojnika;
– Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana gotovo 175 vojnika u južnodonjeckom pravcu;
– Oružane snage Rusije u toku proteklog dana odbile su dva napada ukrajinske vojske na području Rabotina, neprijatelj je u zaporoškom pravcu izgubio više od 145 vojnika;
– Oružane snage Rusije likvidirale su u kupjanskom pravcu gotovo 20 vojnika i 2 samohodne artiljerijske haubice Ukrajine;
– Oružane snage Rusije uništile su skladište municije 103. teritorijalne brigade – Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti,
– Oružane snage Rusije uništile su u hersonskom pravcu gotovo 75 vojnika i 2 samohodne artiljerijske haubice „akacija“ ukrajinske vojske.

Uništavanje tenka Oružanih snaga Ukrajine pomoću ATGM-a Whirlwind koji je lansirao helikopter Ka-52 u pravcu južnog Donjecka.

 • „Svi će na kraju plesati uz kazačok“

Ruski lider Vladimir Putin izjavio je da će za vrijeme pregovora zapadni partneri Kijeva i sama Ukrajina plesati uz rusku muziku. On je to izjavio tokom susreta sa bjeloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom koji je doputovao u Soči.

Putin je ujedno i prokomentarisao riječi američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da će Rusija i Ukrajina tokom pregovora otplesati svoj tango.

„Amerikanci sami ne umiju da igraju taj tango, oni o svemu odlučuju. To je, naravno, prelijepa muzika i pokreti su lijepi. Ali Amerikanci sve pokušavaju da riješe sa pozicije sile – ili uz pomoć ekonomskih sankcija ili finansijskih ograničenja, prijetnjama upotrebe vojne sile ili njenom primjenom“, rekao je.

 • Putin – Rusija je otvorena za pregovore, čeka se Ukrajina

– Već sam rekao: nikad nismo odbili da pregovaramo. Dakle, ako druga strana to želi, neka to kažu direktno – rekao je ruski lider dodajući da se, međutim, druga strana ne oglašava, prenosi TASS.

 • Lavrov: „Putin uvek spreman za dijalog, ali Zapad ne želi mir“

Govoreći o ukrajinskoj krizi, on je podvukao da je Moskva prošle godine odmah odgovorila na pozive iz Kijeva da dođe do pregovora.

„Ti pregovori su se odigrali, i postignuti su određeni sporazumi, koji ipak na kraju nisu bili potpisani, iz razloga što su Anglosaksonci zabranili ukrajinskom rukovodstvu da pristane na mir, iako je ukrajinska strana pristala na uslov da odustane od ambicija da uđe u NATO“, objasnio je Lavrov.

 • Šojgu: Ruska mornarica će ove godine dobiti 14 brodova

Prema izvještajima, ruska mornarica bi ove godine trebalo da primi ukupno 14 brodova.

Državna novinska agencija RIA citirala je ministra odbrane Sergeja Šojgua koji je rekao da je mornarica već dobila dva nova broda 2023. i da će dobiti još 12 do kraja godine.

 • Zapad protiv Rusije iskoristio cijeli arsenal

Zapad je protiv Rusije iskoristio cjelokupan svoj arsenal, između ostalog, i informaciona sredstva, izjavio je sekretar Saveta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Kako je rekao, Zapad je uvek težio da oslabi Rusiju bojeći se njene veličine i moći i želeći da zavlada njenim bogatim resursima.

– Zato i ne čudi odakle da sva silna rusofobija nakon pokretanja specijalne vojne operacije – dodao je.

Gori poljska Kraba

 • Ruska vojska odbila tri napada na južnodonjeckom pravcu

Ruska vojna grupacija „Istok“ odbila je tri napada ukrajinskih snaga na južnodonjeckom pravcu, saopštio je načelnik pres centra Oleg Čehov.

Kako je rekao, ukrajinska vojska bila je prinuđena da se povuče nakon što je pretrpila gubitke u ljudstvu.

Takođe, osujećen je pokušaj ukrajinske vojske da izvede rotaciju u blizini Novodonjecka, a tom prilikom gubici ukrajinske vojske zabilježeni su i u ljudstvu i u vojnoj tehnici.

Ruske artiljerijske snage gađale su i položaje 72. mehanizovane brigade ukrajinske vojske u Ugljedaru, a tom prilikom uništena su i dva skladišta za municiju kao i jedna satelitska stanica „Starlink“.

Piloti Su-34 upravljaju projektilima vazduh-zemlja u interesu grupe Dnjepar u pravcu Hersona. Uništavanje grupe militanata tokom jednog dana.

 • Avijacija uništila uporište Kijeva kod Krasnog Limana

Ruska avijacija uništila je uporište kijevskih snaga navođenim projektilima u pravcu Krasnog Limana, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

To je izvela posada ruskog jurišnog bombardera Su-25SM, a u napadu su korišćene visokoeksplozivne granate koje omogućavaju efikasnije uništavanje lakih objekata i ljudstva.

Grupa trupa „Dnjepar“, Hersonski pravac. Visokoprecizni vazdušni napad na bazu militanata oružanih snaga Ukrajine, identificiran u selu Otradokamenka (6 km sjeverozapadno Nova Kahovka). Uništeno je više od četrdeset militanata i pet vojnih vozila.

 • U Engelsu u Rusiji je ovjekovečen podvig posade tenka „Aljoša“

U gradu Engelsu u Rusiji je ovjekovečen podvig posade tenka „Aljoša“, koji je sam uništio osam oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine.

 • Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je na većem dijelu teritorije Ukrajine, pokazuju podaci tamošnjeg Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Prvenstveno su se sirene oglasile u Vinjickoj, Černovickoj, Hmeljnickoj i Čerkaskoj oblasti, nakon toga i u Tenopoljskoj i Žitomirskoj.

Ubrzo zatim mediji su saopštili da su u Vinjickoj oblasti odjeknule snažne eksplozije ali za sada nema informacija šta su bile mete gađanja.

 • Kijev tvrdi – Zauzeta Andrejevka, Rusija ima teške gubitke kod Bahmuta

Ukrajinske trupe zauzele su selo Andrejevka, koje je bilo pod ruskom kontrolom, u blizini grada Bahmuta na istoku zemlje, tvrde vojne vlasti Kijeva.

„U toku jurišnih operacija zauzeta je Andrejevka u oblasti Donjecka“, navodi se u današnjem izveštaju Generalštaba ukrajinskih oružanih snaga, prenosi Rojters.

„Tokom jurišnih operacija zauzeta je Andrejevka u oblasti Donjecka!, navodi se u jutarnjem izvještaju generalštaba.

Juče je zamjenica ministra odbrane Ana Maljar najavila zauzimanje sela, ali ju je demantovala 3. specijalna brigada koja se borila u Andrejevki, nakon čega je Maljnar korigovala izjavu, rekavši da se borbe za selo nastavljaju.

Borbe za Andrejevku i njenu susjednu Kleščejevku južno od Bahmuta traju već nekoliko meseci.

Generalštab je takođe izvjestio o „djelimičnom uspjehu“ u blizini drugog sela južno od grada, Kleščejevke.

Visoki vojni zvaničnici u Kijevu tvrde da Ukrajina nanosi teške gubitke ruskim snagama na južnom frontu u nastojanju da povrati teritoriju u blizini Bahmuta.

 • Zelenski pozdravio uništenje ruskog PVO sistema

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je danas, kako je opisao, uništenje ruskog PVO sistema od strane ukrajinskih snaga na poluostrvu Krim.

„Posebno treba pomenuti cjelokupno osoblje Službe bezbjednosti Ukrajine, kao i naše pomorske snage“, rekao je Zelenski u svom noćnom video-obraćanju, prenio je Rojters.

On se zahvalio ukrajinskim snagama jer su uništili ruski sistem PVO „trijumf“.

„Sistem protivvazdušne odbrane osvajača je uništen. Veoma značajno, dobro urađeno!“, istakao je Zelenski.

Na mreži se pojavio video (https://t.me/Belarus_VPO/49113), koji prikazuje desantnu letjelicu Minsk jutro nakon raketnog napada Oružanih snaga Ukrajine na Sevastopolj. Šteta je veoma ozbiljna. Mogućnost obnove broda nakon ovakvih oštećenja je veliko pitanje.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This