Rat u Ukrajini, 567. dan – Ukrajinci napali Sevastopolj; Veliki gubici VSU, odbijeni napadi na svim pravcima

Rat u Ukrajini, 567. dan – Ukrajinci napali Sevastopolj; Veliki gubici VSU, odbijeni napadi na svim pravcima

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

  • Ukrajinski napad na Sevastopolj, gori brodogradilište

Ukrajinska vojska je rano jutros izvela veliki raketni napad na krimski lučki grad Sevastopolj, saopštio je proruski guverner regiona Mihail Razvožajev.

On je na društvenoj mreži Telegram napisao da je napad izazvao požar na „necivilnoj meti“, i da su povrijeđene 24 osobe.

Nekoliko informativnih kanala na Telegramu objavilo je da gori brodogradilište u kojem se grade i popravljaju brodovi ruske Crnomorske flote.

Pogođen je i ruski ratni brod klase „Ropuča“, dugačak 112,5 metara, deplasmana od 2.200 tona.

Tu informaciju je potvrdilo i rusko Ministarstvo odbrane, dodajući da su oštećena dva broda koja su bila na remontu u brodogradilištu.

Rusi dodaju da je napad izveden sa 10 krstarećih projektila i tri pomorska drona. Ruska strana tvrdi da je sve pomorske dronove uništio patrolni brod „Vasilij Bikov“.

Zvanični Kijev se još nije oglasio.

  • Najvažnije iz novog brifinga MO Rusije: Veliki gubici VSU na svim pravcima

Oružane snage Rusije su u prethodnom danu uništile skladište municije u Harkovskoj oblasti, izbačeno iz stroja je gotovo 85 ukrajinskih vojnika u kupjanskom pravcu;

Oružane snage Rusije su u donjeckom pravcu odbile osam napada ukrajinske vojske u regionima Andrejevke, Kleščejevke, Krasnogorovke, Pervomajskog;

Oružane snage Ukrajine su u donjeckom pravcu izgubile gotovo 140 vojnika;

Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana odbile dva napada ukrajinske vojske u krasnolimanskom pravcu, neprijatelj je izgubio gotovo 65 vojnika;

Ruske snage odbile su dva napada jurišnih grupa morske pješadije Oružanih snaga Ukrajine na području Novomajorskog u DNR i Prijutnog u Zaporoškoj oblasti;

Oružane snage Ukrajine izgubile su u toku proteklog dana u južnodonjeckom pravcu gotovo 235 vojnika;

Ruske snage nanijele su poraz pripadnicima 124. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine na području ostrva Aleksejevski;

Ruske snage su tokom prethodnog dana izbacile iz stroja na zaporoškom pravcu više od 205 ukrajinskih vojnika;

Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana likvidirale pripadnike ukrajinske vojske u 129 okruga, PVO sredstva ruske vojske presrela su 5 projektila višecjevnog raketnog sistema „hajmars“, uništeno je 37 ukrajinskih dronova.

Artiljerija 205. ruske brigade udara po ukrajinskim položajima kod Hersona

  • Veliki gubici VSU

Ukrajinske snage trpe kolosalne gubitke na zaporoškom frontu i sada dovlače nove rezervne snage, rekao je lider pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

Dodatne snage uključile su se kod sela Rabotino i Verbovo gdje se vode najžešće bitke.

  • Granatiran Donjeck

Ukrajinske snage ispalile su četiri projektila kalibra 155 milimetara sa kasetnom municijom na Donjeck.

Ukrajinska vojska je dodatno tokom protekle noći gađala Donjeck i Makejevku raketama američke proizvodnje „harm“.

Uništenje ukrajinskog radara P18 na donjeckom pravcu

  • Stiže novo oružje u Ukrajinu

Nemačka je predala Ukrajini još 20 borbenih vozila pješadije „marder“ sa municijom, proizlazi iz ažuriranog spiska isporučenog oružja.

  • Rusi najavili oštar odgovor zbog napada na Krim

Rusija će dati oštar odgovor na sve moguće napade na Krimski most iz Ukrajine, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu na marginama Istočnog ekonomskog foruma, komentarišući pretnje portparola ukrajinske grupe „Jug“ Natalije Gumenjuk.

Gumenjukova je ranije izjavila da je Krimskom mostu „ostalo veoma malo vremena“, pošto navodno više neće biti u potpunosti operativan.

– Šta tu da se komentariše? Ovo je otvoreni ekstremizam. Zločinački režim Zelenskog, ogrezao u krv i potpuno nabijen rusofobijom, ne prestaje da dokazuje da je dobro savladao terorističke metode i namjerava da nastavi da pokušava da podvrgava isključivo civilnu infrastrukturu novim napadima – rekla je Zaharova.

Ona je podsjetila da je Krimski most civilni objekat i da će odgovor na dejstva Kijeva biti oštar.

– Oni koji kuju takve planove protiv naše zemlje neće se sakriti od odmazde, ma gdje se nalazili – naglasila je Zaharova.

Ekipe FPV dronova iz grupe Dnjepr uništile su predajnik i repetitor radio smetnji koje su koristili militanti VFU na ostrvu Pervomajski (Dnjeparsko-buški estuar).

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This