Rat u Ukrajini, 565. dan – Žestoke borbe kod Bahmuta, Marjinke i u Zaporožju, VSU: Rusija će izvršiti mobilizaciju

Rat u Ukrajini, 565. dan – Žestoke borbe kod Bahmuta, Marjinke i u Zaporožju, VSU: Rusija će izvršiti mobilizaciju

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

  • Zaharova poručila Grosiju: Možda bi trebalo da prouči štetnu akumulaciju teških metala na zdravlje ljudi i prirodu

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocjenila je danas da je neprihvatljivo da generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi dobrovoljno ili nevoljno prećutkuje određene aspekte problema municije sa osiromašenim uranijumom.

Ona je skrenula pažnju na Grosijevu izjavu da upotreba municije sa osiromašenim uranijumom ne dovodi do značajnih radioloških posljedica.

-Grosi je, naravno, u pravu kada kaže da nema značajnih radioloških posledica sa stanovišta nuklearne bezbednosti. Takođe je očigledno da on ne priča celu priču. On prećutkuje problem, dobrovoljno ili nevoljno, što je neprihvatljivo“, objavila je Zaharova na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

Ona je podsjetila da je osiromašeni uranijum, teški metal, izuzetno opasan po ljude i životnu sredinu u smislu hemijske toksičnosti, a naročito kada se koristi kao dio municije, jer, kako je navela, proizvodi izuzetno toksične aerosole.

-Možda ovo prevazilazi stručnost Grosija kao direktora IAEA. Za ovo pitanje bi trebalo da se obrati hemičarima, koji će reći o štetnim efektima akumulacije teških metala na životnu sredinu i zdravlje ljudi, poručila je Zaharova.

  • Napad dronovima na Energodar

Oružane snage Ukrajine su sa tri bespilotne letjelice-kamikaze pogodile stambenu zgradu i kancelariju za pasoše u Energodaru, još jedan je eksplodirao, saopštio je lider zaporožskog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

-Militanti Oružanih snaga Ukrajine, koristeći bespilotne letjelice-kamikaze, izveli su najmanje četiri udara na grad energetičara. Dvije bespilotne letjelice su udarile u stambenu višespratnicu, treća je udarila u kancelariju za pasoše. Još jedna je eksplodirala nekoliko minuta pre“, napisao je on na Telegram kanalu.

Inače, u blizini Energodara nalazi se Zaporoška nuklearka.

4 vojnika ruskih vazdušno-desantnih snaga zarobili su 11 vojnika ukrajinskih oružanih snaga koji su se skrivali u zemunici

  • VSU: Rusija će izvršiti mobilizaciju

Ukrajinska vojska saopštila je danas da bi Rusija uskoro mogla da pokrene veliku kampanju mobilizacije kako bi pokušala da regrutuje stotine hiljada vojnika iz unutrašnjosti Rusije i okupirane Ukrajine.

Ukrajinski Generalštab nije pružio nikakve dokaze koji potkrepljuju njihovu tvrdnju, prenio je Rojters.

Ruski zvaničnici su naveli da ne postoje planovi za novi talas mobilizacije i da je Moskva fokusirana na regrutovanje profesionalnih vojnika, navela je agencija.

-Uskoro se očekuje masovna prisilna mobilizacija stanovništva u Ruskoj Federaciji i privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine zbog katastrofalnih gubitaka okupatora, saopštio je ukrajinski Generalštab.

Prema procjenama Kijeva, novi talas mobilizacije mogao bi da obuhvati između 400.000 i 700.000 regruta.

Ukrajina je navela da bi broj Rusa regrutovanih u Moskvi i Sankt Peterburgu ostao „minimalan“, dok bi bila izvršena opsežna mobilizacija iz regiona izvan dva velika ruska grada.

Generalštab je objavio saopštenje nekoliko dana nakon što je visoki ukrajinski vojni obavještajni zvaničnik rekao da se u Ukrajini trenutno nalazi 420.000 ruskih vojnika.

Uništenje ukrajinskog BMP-1 FPV dronom

  • Uništena još jedna haubica „cezar“

Na društvenim mrežama pojavio se snimak uništene još jedne samohodne haubice „cezar“, najnovije modifikacije u Ukrajini.

Broj modifikovanih samohodnih haubica „cezar“ 8×8 na šasiji Tatra, koje su Oružane snage Ukrajine dobile od Francuske – brzo se smanjuje. Prije nedelju dana bio je objavljen snimak uništene prve haubice, ovog tipa.

Druga od devetnaest samohodnih haubica sa automatizovanim sistemom punjenja i oklopnom kabinom uništena je u zoni specijalne operacije.

  • Najnoviji izvještaj MO Rusije: Žestoke borbe kod Bahmuta, Marjinke i u Zaporožju

Ruske snage su u protekla 24 časa odbile tri napada ukrajinske vojske na krasnolimanskom pravcu, gubici protivnika iznose do 70 vojnika. Uništena su dva oklopna vozila, dva kamioneta i haubica D-20;

U južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 160 vojnika, dva oklopna vozila, četiri automobila i tri haubice „msta B“;

U donjeckom pravcu ruske snage odbile su pet napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine kod Kurdjumovke, Avdejevke i Krasnogorovke u DNR;

Tokom proteklog dana u donjeckom pravcu izbačeno je iz stroja do 200 ukrajinskih vojnika, a uništeno je osam automobila, haubica D-30 i radarska stanica američke proizvodnje AN/TPKu-50;

U DNR je uništeno skladište municije 28. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;

Ruske snage su u Hersonskoj oblasti uništile ukrajinski punkt za upravljanje dronovima. U hersonskom pravcu izbačeno je iz stroja do 20 ukrajinskih vojnika i uništena tri automobila, dve haubice D-30 i radarska stanica „bukovel AD“;

Kod Novomajorskog u DNR i Prijutnog u Zaporoškoj oblasti ruske snage odbile su tri napada ukrajinskih jurišnih grupa;

Ruske snage pogodile su komandni punkt 100. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine kod Serebrjanke u DNR;

U zaporoškom pracvu ruske snage izbacile su iz stroja do 145 vojnika i uništile dva tenka i raketni sistem „stormer HVM“ Oružanih snaga Ukrajine. Tokom kontrobaterijske borbe uništeno je artiljerijsko oruđe M109 „paladin“, haubice M199 američke proizvodnje i „msta B“ i D-20;

Dejstvo rusko „Iskandera“

  • Pušilin: Odbijeni svi napadi ukrajinskih snaga

Ukrajinske trupe pokušale su da napreduju uz pomoć tenkova i borbenih vozila u području sela Opitno, ali su pretrpile ozbiljne gubitke, rekao je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin na Telegram kanalu.

– Vidimo da se neprijatelj aktivirao u pravcu naselja Opitno, upotrebljeni su tenkovi i borbena vozila. Pretrpili su prilično ozbiljne gubitke, ali borbe se nastavljaju. Neprijatelj pokušava da poboljša svoje položaje u tom pravcu – rekao je on u video poruci.

Prema riječima Pušilina, nema značajnih promjena u krasnolimanskom pravcu. Tamo su ukrajinske oružane snage izvele nekoliko manjih napada u pravcu Torskog i Serebrjanske šume, ali su ruske jedinice sve ove pokušaje odbile. Trenutno nema ozbiljnih znakova intenziviranja neprijateljstava u ovom pravcu, dodao je šef DNR.

Na pravcu Artjomovska zabeležena je „operativna pauza“: tamo su ukrajinske trupe počele da se pregrupišu i zamjene napredne jurišne odrede. Na pravcima Andreevke i Kurdjumovke, neprijatelj je pokušao artiljerijom da poboljša položaje, ali bez uspjeha, dodao je Pušilin.

Takođe nema značajnijih promjena u pravcu Marinke, a situacija na ugledarskom pravcu ostaje pod kontrolom, zaključio je on.

Pravac Zaporožje – uništenje ukrajinskog oklopnog transportera (pretpostavlja se da je YPR-765) na d0ionici Rabotino-Verbovoe.

  • Oštećene stambene zgrade u Donjecku

Ukrajinske trupe pogodile su projektilima iz višecjevnog bacača granata zgradu supermarketa u Donjecku, nekoliko privatnih kuća je uništeno u susjednim ulicama, javlja dopisnik Sputnjika.

Prema riječima zaposlenih u radnji, u samom supermarketu nije bilo povrijeđenih. Granata je pogodila treći sprat, gde se nalazi teretana. Prekinut je i gasovod u zgradi, a specijalne službe rade na otklanjanju posljedica.

Pored toga, najmanje šest privatnih stambenih zgrada je djelimično uništeno. Prema riječima lokalnog stanovništva, najmanje dvije osobe su povrijeđene.

Donjeck pod vatrom ukrajinske artiljerije

  • Eksplozije u Krivom Rogu

Ponovljene eksplozije dogodile su se u Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti u Ukrajini, prenose ukrajinski mediji.

  • Ukrajinske snage gađale Makejevku i Donjeck

Ukrajinske snage gađale su Makejevku i Donjeck, na koje su ispalile tri kasetne granate kalibra 155 milimetara i tri granate NATO kalibra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

ISTOK

CATEGORIES
Share This