Rat u Ukrajini, 558. dan – Kijev traži mir sa Moskvom na bojnom polju; VSU trpi velike gubitke u Zaporožju

Rat u Ukrajini, 558. dan – Kijev traži mir sa Moskvom na bojnom polju; VSU trpi velike gubitke u Zaporožju

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

 • Kijev traži mir sa Moskvom na bojnom polju

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba smatra da je put ka diplomatiji s Rusijom na bojnom polju.

-Nijedna zemlja na svijetu ne želi mir više nego Ukrajina. Ipak, neki ratovi nisu samo sukobi ili teritorijalni sporovi, rekao je Kuleba tokom susreta ambasadora u Beču, uključivši se putem video-veze.

 • Kuleba: Još čekamo američke rakete

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je da pitanje o isporukama američkih balističkih raketa ATACMS Ukrajini nije zatvoreno. Prema njegovim riječima, SAD će doneti odluku o tome kada bude završena analiza podataka.

Foto: Profimedia/Ilustracija
 • Oboren ukrajinski dron

Ukrajinska bespilotna letilica presretnuta je u popodnevnim satima iznad teritorije Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 • Šojgu: Za nedelju dana uništeno sedam ukrajinskih bespilotnih čamaca

Rusija je samo tokom proteklih pet dana uništila sedam ukrajinskih bespilotnih čamaca, rekao je novinarima ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

-Samo tokom proteklih nedelju dana, zapravo, čak i ne za nedelju, nego za pet dana, uništeno je sedam takvih čamaca, rekao je Šojgu.

Foto: Profimedia/Ilustracija

On je naveo da je problem zaštite bezbjednosti na moru i bio jedan od razloga za istupanje Rusije iz „prehrambenog sporazuma“.

 • Kijev očekuje razgovor Erdogana i Zelenskog

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je da Kijev očekuje da će predsednik Turske Redžeš Tajip Erdogan nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarati i s ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim.

Kako prenosi Rojters, Kuleba je izjavio da u odnosima Zelenskog i Erdogana postoji povjerenje.

 • Zaporoška administracija: Kijev izgubio desetine hiljada vojnika tokom „kontraofanzive“

Ukrajinska vojska je za tri mjeseca „kontraofanzive“ na zaporoškoj liniji fronta izgubila na desetine hiljada ljudi, ne uspjevši da dopre do prve linije odbrane ruske vojske, izjavio je lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

Foto Tanjug/AP

-Ako bismo svodili rezultate njihove ‘kontraofanzive’, onda je sve što je uspjela da uradi ukrajinska vojska to da izgubi desetine hiljada boraca, stotine jedinica oklopne tehnike i da napreduje na dvije deonice na području Urožajnog, na prilazu Vremjovskom, i u Rabotinu, u orehovskom pravcu, oko pet do devet kilometara u dubinu. To napredovanje se dogodilo u sivoj zoni, ali nije došlo do prve linije odbrane, rekao je Rogov.

Ukrajinska kontraofanziva u južnodonjeckom, artjomovskom i zaporoškom pravcu počela je 4. juna, odnosno pre tačno tri mjeseca.

Potkopavanje ukrajinskog borbenog vozila pješadije na minu u području naselja Nikolsko

 • Kuleba: Ukrajina ima dokaze da su ruski dronovi pogodili Rumuniju

Ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da Kijev ima fotografske dokaze koji pokazuju da su ruske bespilotne letilice pogodile rumunsku teritoriju tokom noći, tokom vazdušnog napada na ukrajinsku lučku infrastrukturu na Dunavu.

Kuleba je to rekao novinarima nakon konferencije za štampu održane u Kijevu, prenosi Rojters.

Rumunija je ranije danas kategorički odbacila navode da je teritorija te zemlje bila pogođena tokom napada ruskih dronova na ukrajinsku luku na Dunavu.

Prethodno je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova iznio tvrdnju da su ruski dronovi eksplodirali na teritoriji Rumunije.

Rumunska ministarska spoljnih poslova Luminita-Teodora Odobesku rekla je da teritorija Rumunije nije pogođena u vazdušnom napadu ruskih dronova na ukrajinsku luku na Dunavu tokom noći.

Ona je dodala da postoji rizik od nesreća ili incidenata, ali da za sada to nije bio slučaj.

Operateri dronova FPV iz OBTF-a Kaskad uništili su kamion Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Jug-Donjeck.

 • Centar Donjecka na udaru

Ukrajinska vojska je 4. septembra izvela masovno granatiranje centra Donjecka.

 • Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

Ruska vojska je dronovima izvela napad na ukrajinsko brodograditeljsko preduzeće gde su bespilotni čamci sastavljani od uvoznih komponenti.

Avioni ruske Crnomorske flote noćas su uništili četiri vojna broda sa ukrajinskim specijalnim snagama u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora.

U donjeckom pravcu odbijena su tri napada jurišnih grupa ukrajinske vojske u području mjesta Artjomovsk i Severno u DNR.

Ukrajinske snage su izgubile do 285 vojnika (poginuli i ranjeni), pet oklopnih vozila, samohodne topove M109 „paladin“ američke proizvodnje i „gvozdika“.

U zaporoškom pravcu Oružane snage Rusije aktivno su djelovale kako bi poboljšale položaje kod Rabotina.

Ukrajinska vojska je izgubila preko 115 ljudi. U krasnolimanskom pravcu za dan je likvidirano do 40 ukrajinskih vojnika.

U kupjanskom pravcu odbijena su četiri kontranapada jurišnih ukrajinskih grupa. Likvidirano je do 60 ukrajinskih vojnika i sistem „krab“.

U južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage su izgubile preko 120 ljudi. U hersonskom pravcu za dan je likvidirano do 35 ukrajinskih vojnika.

U DNR Je oboren ukrajinski vojni helikopter Mi-8.

Pogled iz prvog lica na uništenje ukrajinske vazdušne bespilotne letilice UJ-22 iz autotopa 30 mm helikoptera Mi-28

 • Ruska vojska uspješna u krasnolimanskom pravcu

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad uporištem ukrajinskih snaga u krasnolimanskom pravcu, saopštio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin televiziji „Rusija 24“.

– Želio bih da istaknem da su položaju u krasnolimanskom pravcu pobošljani: najmanje jedno uporište neprijatelja je prešlo pod našu kontrolu – rekao je lider regiona.

Govoreći o situaciji kod Artjomovska, on je napomenuo da neprijatelj nastavlja sa pokušajima da zauzme visoravni u blizini grada. Osim toga, aktivirale su se i ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe. Ruske jedinice su odbile sve pokušaje.

I u pravcu Marinke, položaji su se donekle poboljšali, nastavio je Pušilin.

– Ovo nije mnogo izraženo u broju kilometara, čak nisu u pitanju ni stotine metara, ali tamo svaki položaj, svako uporište neprijatelja igra veoma značajnu ulogu – primjetio je vd šefa DNR.

Prema njegovim riječima, nema značajnijih promjena u pravcu Avdejevke.

 • Ruski dronovi gađali luku na Dunavu

Ruski dronovi su gađali ukrajinsku luku Izmail na Dunavu u regionu Odese, nanoseći značajnu štetu infrastrukturi.

Lokalni zvaničnik Oleh Kiper naveo je na Telegramu da u višesatnom ruskom napadu dronovima nije bilo žrtava ili povrijeđenih, ali da su na širem području grada oštećena skladišta i proizvodni pogoni kao i poljoprivredne mašine i oprema.

Oboreno je 17 dronova, ali su neki pogodili mete, rekao je Kiper.

Ukrajinske vazduhoplovne snage zatražile su posle ponoći od stanovnika luke Izmail, jedne od dve najveće izvozne luke na Dunavu, da ostanu u skloništima.

 • Uništeno uporište VSU na pravcu Krasnolimansk

Posade jurišnih helikoptera Ka-52 i Mi-35 Centralnog vojnog okruga uništile su uporište Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Krasnolimansk, rečeno je RIA Novostima u Ministarstvu odbrane.

Ruski vazdušni napad VKS na zgradu sa ukrajinskim vojnim osobljem u blizini Dače, u oblasti Herson. Stigla je, vjerovatno, raketa vazduh-zemlja Kh-38.

 • Amerikanci oteti novac šalju vlastima u Kijevu?

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da traže dozvolu od Kongresa da koriste više od milijardu dolara blokirane ruske imovine za potrebe Ukrajine.

ISTOK

CATEGORIES
Share This