Rat u Ukrajini, 554. dan – VSU sprema desant preko Dnjepra; Zelenski traži 160 lovaca F-16

Rat u Ukrajini, 554. dan – VSU sprema desant preko Dnjepra; Zelenski traži 160 lovaca F-16

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Nastavljaju se borbe na više dijelova fronta, a ruske snage uspješno odbijaju pokušaje snaga Kijeva da probiju njihovu odbranu. Ruska PVO je neutralisala ukrajinski dron u Podmoskovlju.

 • Hersonski pravac: VSU sprema desant preko Dnjepra i napad rusku odbranu (MAPA)

Na ostrvima jugozapadno od Hersona razvija se veoma zanimljiva situacija: ukrajinske formacije već nekoliko dana granatiraju ostrvo Nestriga iz minobacača i artiljerije.

A pošto se to dešava, ispostavlja se da ruske trupe ili pokušavaju da se učvrste, ili su već na ostrvu. I u ovoj situaciji, kontrolu nad ostrvima Belogrudi i Mali Belogrudi takođe imaju Oružane snage RF.

Ilustracija telegram rybar

Na istoku je situacija manje prijatna: DRG od sedam ljudi ponovo je raspoređen na Antonovski most, što ukazuje na prisustvo mostobrana na lijevoj obali. Pogođeni su artiljerijom, ali rezultati nisu poznati.

Takođe, jurišni odredi 126. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine nastavljaju da se ukopavaju na lijevoj obali sjeveroistočno od Podstepne. Snage TRO postavljaju položaje i spremaju se za napad.

Komanda ukrajinske grupe na pravcu planira juriš na granice Oružanih snaga Rusije, koristeći mostobran na lijevoj obali, kao i desant na desnoj strani, gdje se jedinice 131. izviđačkog bataljona Oružanih snaga Ukrajina se već aktivno pripremaju.

Za pojačanje 131. orb u okolini Tokarevke raspoređene su jurišne grupe 121. obr ukupne jačine do 120 ljudi. Zajedno sa 131. obr planirano je da se koriste za napad na Korsunku.

 • Ukrajini treba 160 lovaca F-16

Vladimir Zelenski je rekao da je Ukrajini potrebno oko 160 lovaca F-16 kako bi spriječila ruske pilote da dominiraju vazdušnim prostorom.

Foto Tanjug/AP

 • Raketiran grad Donjeck

Ukrajinske snage ispalile su tri rakete iz višecjevnih raketnih sistema na Donjeck, saopštili su u DNR.

Foto Tanjug/AP

Tip sistema nije preciziran. Posljedice još nisu poznate.

 • Novi ukrajinski dronovi

Ukrajina razvija oko šest modela bespilotnih letilica dugog dometa, uključujući one koji mogu da prelete više od 1.000 kilometara, piše „Njujork tajms“, pozivajući se na ukrajinske konstruktore.

Uništen amerićki „Bradly“ na zaporoškom pravcu

 • Najnoviji izvještaj Ministarstva odbrane Rusije:

– Ruske snage su u kupjanskom pravcu odbile pet protivnapada, gubici neprijatelja u protekla 24 časa iznose do 50 vojnika, artiljerijsko oruđe „krab“ i dvije haubice D-20;

Tokom prethodnog dana, ruske snage uništile su 32 ukrajinska drona, uključujući i Tu-141 „striž“;
– U Zaporoškoj oblasti kod Verbovog Oružane snage Rusije odbile su pet napada ukrajinskih jurišnih jedinica;
– Kod Orehova u Zaporoškoj oblasti ruske snage uništile su skladište municije 47. ukrajinske mehanizovane brigade; U zaporoškom pravcu ruske snage su tokom prethodnog dana uništile do 85 ukrajinskih vojnika, artiljerijski sistem M777 i raketni sistem „vampir“;
– Ruske snage poboljšale su položaje duž linije fronta u kupjanskom pravcu;
– U donjeckom pravcu ruske snage odbile su šest napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine u Avdejevki, Andrejevki, Bogdanovki i Majorsku. Gubici ukrajinskih snaga iznose 365 vojnika, tri borbena vozila pješadije „bredli“, dva oklopna transportera, 32 automobila, samohodno artiljerijsko oruđe „krab“ i dvije haubice D-20 i D-30;
– Kod Ugljedara i Selidova u DNR ruske snage su u protekla 24 časa uništile kontrolni punkt brigade i logor za pripremu ukrajinskih vojnika;
– U hersonskom pravcu ruske snage su u protekla 24 časa ubile ili ranile do 20 ukrajinskih vojnika i uništile dva automobila, dvije haubice D-30, kao i skladište municije 121. brigade teritorijalne odbrane;
– Kod Červone Dibrove u LNR ruske snage odbile su dva napada jurišnih grupa 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;
– U krasnolimanskom pravcu, ukrajinske snage izgubile su do 55 vojnika, tri oklopna vozila i haubice „msta B“ i D-30“;
– Kod Ugljedara ruske snage uništile su dva skladišta municije 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;
– U južnodonjeckom pravcu Oružane snage Ukrajine izgubile su do 100 vojnika, kao i dvije haubice „msta B“ i artiljerijsko oruđe M119;
– Ruski PVO sistemi presreli su dvije rakete „hajmars“, dvije navođene avionske bombe „JDAM“ i dvije protivradarske rakete „HARM“;
– Kod Slavjanska u DNR uništen je ukrajinski raketni sistem S-200;
– Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 466 aviona, 247 helikoptera, 6.266 bespilotnih letilica, 434 protivvazdušna raketna sistema, 11.578 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.147 borbenih vozila za raketne sisteme, 6.145 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 12.570 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Tenkovi T-72B3 direktnom vatrom uništavaju neprijatelja u pravcu Kupjanska

 • Oboren još jedan ukrajinski dron

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je oko podneva PVO oborila još jedan ukrajinski dron u Brjanskoj oblasti.

 • Ispaljeno 100 projektila na Hersonsku oblast

Ukrajinske snage su u posljednja 24 sata ispalile skoro 100 projektila na Hersonsku oblast.

 • Pala dva helikoptera Mi-8

Dva ukrajinska helikoptera Mi-8 pala su kod Artjomovska tokom borbenog zadatka, saopštio je načelnik pres službe ukrajinske vojske Ilja Jevlaš.

Ruski PVO u dejstvu

 • Nova „tura“ pomoći od Češke

Češka planira da Ukrajini preda novu partiju borbenih helikoptera i razmatra mogućnost da učestvuje u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16, izjavila je češka ministarka odbrane Jana Černohova.

Tačne rokove isporuke i broj helikoptera, kao ni njihov naziv, ministarka nije saopštila.

Osim toga, Češka razmatra mogućnost učešća u obuci ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16 „ili na drugim platformama“, dodala je Černohova.

 • Propao pokušaj ukrajinske vojske da probiju liniju odbrane

Dvije jurišne grupe ukrajinske vojske pokušale su da probiju liniju odbrane kod sela Verbovo u Zaporoškoj oblasti, ali su obe uništene, saopštio je v.d. lidera regiona Evgenije Balicki.

Uništena je i zapadna tehnika, zbog koje na protivničkoj strani, kako je rekao Balicki, „žale više nego zbog gubitka vojnika“.

Uništena ukrajinska tehnika

 • Dejstvo grupe „Dnjepar“

Pripadnici grupe „Dnjepar“ su u posljednja 24 sata kod Hersona uništili ukrajinsku samohodnu haubicu „gvozdika“, haubicu D-30, mitraljez kalibra 120 milimetara. Likvidirano je 27 ukrajinskih vojnika, saopštio je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

 • Bogomaz: Oborene tri ukrajinske bespilotne letilice

Gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je da su iznad Brjanska oborene tri ukrajinske bespilotne letilice. Kako je naveo, nema ni povređenih ni štete.

 • U Brjanskoj oblasti Rusije razbijena ukrajinska diverzantska grupa

Pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) razbili su u Brjanskoj oblasti diverzantsku grupu ukrajinskih obavještajnih službi koja je planirala da u Rusiji izvrši seriju terorističkih napada u Rusiji.

– FSB je u saradnji sa Federalnom službom Nacionalne garde i Ministarstvom unutrašnjih poslova 30. avgusta 2023. godine na teritoriji Rusije presjekla djelovanje ukrajinske diverzantsko-terorističke grupe, koju su činili pripadnici Služba bezbjednosti Ukrajine, vojnici Glavne obavještajne uprave i Službe za specijalne operacije Ministarstva odbrane Ukrajine – navodi se u saopštenju FSB.

Zaplijenjena oprema neutralisane grupe kod Brjanska

Kako se ističe, cilj diverzanata bilo je izvršavanje serije terorističkih akata na objektima vojne i energetske infrastrukture.

– Tokom operativno-borbenih mjera u Navlinskom okrugu Brjanske oblasti likvidirana su dva pripadnika grupe, petoro je privedeno, od kojih je troje ranjeno – dodaje se u saopštenju.

Ukrajinski dron nad Brjanskom

 • Ruski uticaj na političare

Donji dom poljskog parlamenta izabrao je devet članova nove komisije koja treba da istražuje navodni ruski uticaj na političare u zemlji u posljednjih 15 godina, prenosi radio RMF.

U komisiju su ušli samo kandidati vladajuće stranke Pravo i pravda. Opozicija je odbila da učestvuje u glasanju jer smatra da je formiranje takve komisije nedemokratski i nezakoniti korak. Nacionalistička, evroskeptična partija „Konfederacija“ glasala je protiv komisije.

 • „Centar“ odbio još jedan ukrajinski napad

Pripadnici grupe „Centar“ Oružanih snaga Rusije odbili su u krasnolimanskom pravcu napad jurišne grupe ukrajinske vojske, među kojima su bili i ekstremisti „Azova“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji).

Likvidirano je više od 60 protivničkih vojnika, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe Aleksandar Savčuk.

Ruska artiljerija uništava „Leopard“

 • Uništena ukrajinska bespilotna letilica

Ukrajinska bespilotna letilica usmjerena ka Moskvi uništena je na jugoistoku Podmoskovlja.

Prema preliminarnim informacijama, nema ni povređenih ni materijalne štete, saopštio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin.

Na moskovskom aerodromu Vnukovo su iz bezbjednosnih razloga uvedena ograničenja na letove.

ISTOK

CATEGORIES
Share This