Rat u Ukrajini, 552. dan – Rusi oborili dva drona iznad Crnog mora; Veliki udarac za VSU – Uništen voz sa municijom

Rat u Ukrajini, 552. dan – Rusi oborili dva drona iznad Crnog mora; Veliki udarac za VSU – Uništen voz sa municijom

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Ukrajinske snage svakodnevno pokušavaju da napadnu centralni dio Rusije uz primjenu dronova, ali ruska PVO te napade uspješno odbija. U okršajima kod Artjomovska i u krasnolimanskom pravcu ruska vojska uspješno je savladala protivnika.

 • Ukrajina gubi 40-45 dronova dnevno

Odbrambene i bezbjednosne snage Ukrajine gube u prosjeku oko 40 do 45 izviđačkih dronova na dnevnom nivou, izjavio je danas Jurij Ščihol, šef ukrajinske Državne službe za specijalne komunikacije.

On je naveo da to uključuje najosnovnije „mavik“ i „matrice“ dronove, kao i profesionalne dronove ukrajinske i strane proizvodnje, prenosi Si-En-En.

-Ovaj rat je promijenio pristup upotrebi dronova. Koriste se za izviđanje kratkog dometa, kao i za kontrolu vatre, a jurišni dronovi se koriste za uništavanje ljudstva i opreme. Zbog toga dajemo sve od sebe da obezbjedimo što više dronova. Kupujemo skoro sve što je dostupno na tržištu, rekao je Ščihol.

Dodao je da je, do sada, ugovorena kupovina više od 22.000 jurišnih dronova, od kojih je oko 15.000 već isporučeno Oružanim snagama Ukrajine.

Dejstvo helikoptera ruske vojske na dva borca Oružanih snaga Ukrajine

 • Rogov: Ruska vojska je potisnula militante Oružanih snaga Ukrajine iz Verbovoja u pravcu Orehova (MAPA)

Šef pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ V. Rogov rekao je da su ruske trupe potisnule ukrajinske militante iz sela Verbove u Zaporoškoj oblasti i zauzele nekoliko uporišta.

Prema njegovim riječima, borbe na Orehovskom pravcu se nastavljaju i za selo Rabotino.

-Nivo napada oklopnim vozilima je naglo opao, sve ofanzive Oružanih snaga Ukrajine su pješadijske, čak i bez upotrebe pikapa, ali VSU nastavlja da aktivno koristi udarne bespilotne letilice i JDAM bombe, rekao je on.

 • Uništen voz sa municijom VSU 

Ruski vojnici su kod Dorožnog u DNR uništili vojni ešalon Oružanih snaga Ukrajine sa artiljerijskom municijom i oružjem, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, izviđačka jedinica Oružanih snaga Rusije otkrila je da na istovarnu stanicu stiže ukrajinski vojni voz sa artiljerijskom municijom.

Osim voza, uništeno je i 10 jedinica tehnike, a iz stroja je izbačeno i 30 pripadnika VSU.

 • Ukrajinci granatirali selo u Brjanskoj oblasti, ima mrtvih, među njima i dijete

Granatirano je selo Klimovo u Brjanskoj oblasti, ima mrtvih, napisao je gubernator Aleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu.

-Oružane snage Ukrajine otvorile su vatru iz višecjevnog raketnog sistema na selo Klimovo. Prema preliminarnim informacijama, nažalost, ima mrtvih, među njima je i jedno dijete, navodi se u poruci.

Još pet osoba je povređeno.

Posada ATGM-a 394. motorizovanog puka 127. zračno-desantne pješadijske divizije uništava oklopna vozila VSU, uključujući i tenk na izbočini Vremjevskog

 • Zaharova: Zapad od 2013-2014. upravlja stanjem u Ukrajini

Zapadne zemlje pokušavaju da politički manevrišu u situaciji oko Ukrajine, i pritom, nastavljaju da isporučuju oružje Kijevu, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Oni koji su doveli na vlast ljude koji su danas na vlasti u Kijevu, sada, kao kruna tog ludila, snabdijevaju ih oružjem, podržavaju ih i istovremeno nastavljaju da politički manevrišu, istakla je ona.

Ona je navela, da su na Majdanu u periodu 2013-2014. godine bili ti isti ministri inostranih poslova Francuske, Njemačke, baltičkih zemalja, Poljske, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.

-Oni su doveli na vlast kijevski režim, gazili na početke državnosti Ukrajine, koji su tek počeli da se probiju, zaključila je Zaharova.

Uništenje ukrajinskih 155 mm samohodnih topova M109 u Kupjansku

 • Osujećen napad dronom iznad Brjanska

Ministarstvo odbrane Rusije: Danas, oko 16 časova, osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letilicom na objekte u Ruskoj Federaciji.

Ukrajinska bespilotna letilica je oborena sredstvima PVO iznad teritorije Brjanske oblasti.

 • Oboren još jedan dron iznad Crnog mora

Oružane snage Rusije oborile ukrajinsku bespilotnu letilicu iznad Crnog mora.

„Danas, oko 13:00 po moskovskom vremenu, spriječen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnom letilicom na objekte na teritoriji Ruske Federacije“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Dron je presretnut i uništen.

Ovo je drugi incident danas, lovac je oborio prvi ukrajinski dron oko 12 časova po moskovskom vremenu.

Efektna detonacija ukrajinskog skladišta BK nakon udara FPV-drona VT-40

 • Rusi oborili ukrajinski dron iznad Crnog mora

Ruski borbeni avion oborio je ukrajinski dron iznad Crnog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane RF.

– Oko 12.00 časova po moskovskom vremenu osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad jedne bespilotne letilice na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Bespilotna letilica je uništena od strane aviona pomorske avijacije iznad Crnog mora – saopštilo je ministarstvo.

 • Ukrajinska vojska gađala oblast u DNR

Ukrajinska vojska gađala je jutros kasetnom municijom kalibra 155 milimetara oblast oko Jasinovate u DNR, ispaljena su četiri projektila, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

 • Ruski borci uništavaju opremu i uporišta Oružanih snaga Ukrajine kod Urožajnog
 • Maročko: Ukrajinska vojska na udaru sopstvene artiljerije

Kolona ukrajinskih snaga našla se uslijed nekoordinisanog djelovanja na udaru sopstvene artiljerije u kupjanskom pravcu, rekao je vojni eskpert Andrej Maročko.

 • Uspješna dejstva ruske vojske

U krasnolimanskom pravcu posade višenamjenskih udarnih helikoptera Mi-35 M Centralnog vojnog okruga ruske vojske uništili su uporište protivnika, rekli su za Sputnjik u Ministarstvu odbrane Rusije.

Čečeni su objavi video o svojim dejstvima po VSU kod Kleščejevke

ISTOK

CATEGORIES
Share This