Rat u Ukrajini, 550. dan – Ruska vojska gađala aerodrom u Kijevskoj oblasti

Rat u Ukrajini, 550. dan – Ruska vojska gađala aerodrom u Kijevskoj oblasti

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

  • Kijev od Zapada dobija informaciju o ruskim radarima i PVO sistemima

Operateri ukrajinskih dronova uz pomoć kojih se napadaju objekti na teritoriji Ruske Federacije dobijaju informaciju o radarima i PVO sistemima od zapadnih partnera, saopštava list „Ekonomist“ pozivajući se na izvor koji je „blizak glavnokomandujućem u Ukrajini“.

Kako navodi list, ukrajinski operateri prikupljaju celokupnu informaciju o ruskim radarima, o sistemima za elektronsku borbu kao i o PVO sistemima, međutim, i uprkos tim informacijama samo oko 35 do 40 odsto dronova doleti do zone gdje se ciljevi nalaze.

  • Zelenski: U septembru novi paket vojne pomoći Kijevu

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski očekuje u septembru novi paket vojne pomoći za Kijev. On je istakao da je riječ o artiljeriji, oklopnoj tehnici, PVO sistemima i raketama, kao i sredstvima za uklanjanje mina.

Prema njegovim riječima, planirani su i pregovori o garancijama bezbjednosti za Ukrajinu.

– Pripremamo ukrajinsko učešće u međunarodnim skupovima, prije svega na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Novi samit prvih dama i gospode – pojačavamo ukrajinsku ‘meku silu’ – naveo je Zelenski.

  • Ruska vojska gađala aerodrom u Kijevskoj oblasti

Ruska vojska je izvela raketni napad na aerodrom u Kijevskoj oblasti, svi naznačeni objekti su pogođeni, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U kupjanskom pravcu odbijeno je 11 protivničkih napada, ukrajinske snage izgubile su do 120 vojnika, dok je u Zaporoškoj oblasti, u pravcu Rabotina i Uspenovke odbijeno pet napada i likvidirano do 200 ukrajinskih vojnika i uništeno 13 jedinica tehnike.

Vojna grupacija „Jug“ je u donjeckom pravcu odbila dva ukrajinska napada i uništila 12 jedinica tehnike.Gubici ukrajinskih snaga u tom pravcu su do 240 ljudi.

Grupacija vojske „Centar“ odbila je tri protivnička napada u krasnolimanskom pravcu, likvidiravši više od 80 protivničkih vojnika i uništivši šest jedinica tehnike.

U južnodonjeckom pravcu likvidirano je 130 ukrajinskih vojnika.

U Dnjepropetrovskoj oblasti uništeno je skladište municije 47. mehanizovane brigade ukrajinske armije.

Ruski PVO sistemi oborili su u protekla 24 sata dva ukrajinska jurišna aviona Su-25, 30 bespilotnih letelica i devet projektila iz raketnih sistema „hajmars“, dok je u Zaporoškoj oblasti oboren ukrajinski vojni helikopter Mi-8. Na području Zaporožja uništena je ukrajinska radarska stanica za otkrivanje vazdušnih ciljeva, navođenje lovačke avijacije i raketnih kompleksa P-37.

Evakuacija ranjenih pripadnika VSU u rejonu Rabotino

  • Pušilin povodom Dana Donjecka: Grad je sav u ranama, ali nije slomljen

Vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike čestitao je žiteljima Donjecka 154. godišnjicu tog grada, navodeći da se prestonica DNR stoji čvrsto uprkos želji ukrajinskih snaga da je „sravne sa zemljom“.

– U posljednjoj nedelji avgusta tradicionalno obilježavamo Dan grada Donjecka, koji puni 154 godine. Od srca čestitam svima kojima je draga prestonica Donjecke Narodne Republike! Grad-radnik, grad-vojnik, grad ruža i hrabrih ljudi čvrsto stoji, bez obzira na želju protivnika da ga sravni sa zemljom – napisao je Pušilin na Telegramu.

On je dodao da je Donjeck „sav u ranama, ali nije slomljen“.

– U jedinstvu sa celom Rusijom odbranićemo grad, preporodićemo ga i ponovo ćemo ga učiniti ekonomskim i kulturnim centrom zemlje – dodao je Pušilin.

  • Rumunija spremna za obuku ukrajinskih pilota

Rumunija učestvuje u obuci ukrajinskih pilota za upravljanje američkim lovcima F-16, rekao je rumunski premijer Marčel Čolaku u intervjuu za britanski „Fajnenšel tajms“.

– Očekujem potpisivanje protokola za pilote u narednih nekoliko dana, a to je i poslednja prepreka na putu… Koliko nam je poznato, logistika je spremna – rekao je Čolaku.

On je dodao da povećani troškovi u vojnoj sferi i infrastrukturi, prouzrokovani sukobom u Ukrajini, negativno utiču na budžet Rumunije.

Prema navodima lista, ove sedmice Čolaku će se sastati sa činovnicima iz Evropske unije u Briselu, radi razmatranja mjera za ograničavanje deficita finansiranja.

– Bili smo prinuđeni da reorganizujemo budžet kako bismo pomogli u isporukama za Ukrajinu. To su nepredviđeni troškovi. Zbog toga nam je potrebno izuzimanje iz poreskog kodeksa – rekao je rumunski premijer.

Spektakularna detonacija ukrajinskog poljskog skladišta municije nakon udara FPV-drona VT-40.

  • Ukrajinska bespilotna letilica udarila u stambenu zgradu u Kursku

Bespilotna letilica udarila je u stambenu zgradu u Kursku, saopštio je načelnik Kurske oblasti Roman Starovojt.

– Prema prvim informacijama, bespilotna letilica je tokom noći udarila u višespratnicu u Ulici Karla Marksa. Na nekoliko spratova razbijena su stakla – napisao je Starovojt na Telegramu i dodao da su od detonacije popucala i stakla na obližnjoj zgradi univerziteta.

U napadu niko nije povređen, a na mjestu eksplozije su pripadnici hitnih službi.

  • Rusi zauzeli ukrajinska uporišta kod Kupjanska

U pravcu Kupjanska ruska armija zauzela je dva uporišta ukrajinske vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

  • Ukrajina: Ruski vazdušni udar na Kijev

Rusija je preko noći pokrenula vazdušni napad na Kijev i druge dijelove Ukrajine, saopštila je ukrajinska vojska

Čitava Ukrajina je bila pod upozorenjem o vazdušnim napadima oko prije nego što su uklonjeni oko 6 ujutro, pokazuju podaci ukrajinskog vazduhoplovstva.

Trenutno nema informacija o razmjerama napada, mogućoj šteti ili žrtvama.

  • Ruska PVO uništila dva ukrajinska drona iznad Brjanske i Kurske oblasti

Ruska PVO je uništila dve bespilotne letilice kojima su ukrajinske snage protekle noći i jutros pokušale da napadnu ciljeve u Brjanskoj i Kurskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

– Kijevski režim je 27. avgusta, tokom noći i u jutarnjim časovima ponovo pokušao teroristički napad na teritorije Brjanske i Kurske oblasti Ruske Federacije korišćenjem bespilotnih letilica – navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Brjanska i Kurska oblast se nalaze na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

ISTOK

CATEGORIES
Share This