Rat u Ukrajini, 549. dan – Uništena ukrajinska elitna jedinica; Biti ili ne biti za VSU – Bitka za Rabotino

Rat u Ukrajini, 549. dan – Uništena ukrajinska elitna jedinica; Biti ili ne biti za VSU – Bitka za Rabotino

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Kadirov: Uništena je elitna ukrajinska jedinica

Lijder Čečenije Ramzan Kadirov objavio je na svom Telegram kanalu da je ostalo samo 20-25 odsto sastava 4. jurišne brigade Nacionalne garde Ukrajine, koja se bori u pravcu Kliščejevke.

– Juče Apti Alaudinov, komandant specijalne jedinice „Ahmat“, razgovarao je sa zarobljenicima koji su se borili u pravcu Kliščejevke u sastavu 4. jurišne brigade Nacionalne garde Ukrajine. Njihova jedinica je, prema riječima zatvorenika, izgubila ogromnu količinu ljudstva u borbama i sada ima samo 20-25% ljudstva. Ova situacija tera mnoge od njih da razmisle i naprave jedini pravi izbor – da polože svoje oružje – tvrdi on.

Četvrta brigada ukrajinske Nacionalne garde je formirana 2016. godine, kao elitna jedinica obučena i organizovana po NATO standardima.

Brigada je navodno bila uključena u borbu protiv ruskih vazdušno-desantnih trupa u bici za aerodrom u Hostomelu, na samom početku rata.

 • Podoljak potvrdio: Zalužnij na sastanku sa NATO generalima

Savjetnik šefa kancelarije predsednika Ukrajine Mihail Podoljak potvrdio je da je vrhovni komandant ukrajinskih snaga Valerij Zalužni učestvovao u tajnom sastanku sa generalima NATO na poljsko-ukrajinskoj granici o čemu je ranije pisao britanski „Gardijan“.

 • Ruske trupe su prešle u ofanzivu kod Kleščejevke

Ruski borci izbacuju snage VSU iz šumske plantaže u blizini Kleščejevke u pravcu Artjomovskog.

ATGM pogađa vatrene položaje VSU, nakon čega ulaze ruski jurišni odredi. Tenkisti rade na neprijateljskim zemunicama.

Jedinice VSU su bile zbunjene i u nedostatku komunikacije, pridružili su se ruskim borcima i sami otvorili vatru po svojima, prenosi vojni dopisnik 1tv.com D.Kuljko.

 • Momenat obaranja ukrajinskog  Su-25 u Zaporožju 

Na društvenim mrežama pojavio se snimak obaranja ukrajinskog jurišnog bombardera Su-25 negdje na frontu u Zaporožju.

 • Oboren ukrajinski dron

Ruski sistemi PVO oborili su iznad Belgorodske oblasti ukrajinski dron.

Kako navodi Ministarstvo odbrane Rusije, tako je spriječen „još jedan pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotne letilice avionskog tipa na objekte na teritoriji Rusije“.

Ruski dron uništava američki transporter

 • VSU granatirao grad Donjeck

Ukrajinske snage gađale su Donjeck i tom prilikom su ranjene dve žene, rekao je gradonačelnik Aleksej Kulemzin.

 • Glavno sa brifinga ruskog MO: Rusi napreduju kod Kupjanska; Žestoke borbe kod Orehova i Vermejvske izbočine

Oružane snage Rusije su tokom operacije poboljšale pozicije duž linije fronta kod Kupjanska;

Oružane snage Rusije su izbacile iz stroja 115 ukrajinskih vojnika na zaporoškom pravcu;

Oružane snage Rusije su odbile tri napada Oružanih snaga Ukrajine u području sela Rabotino u Zaporoškoj oblasti;

Foto Tanjug/AP

Ruski PVO sistemi oborili su 37 ukrajinskih dronova za jedan dan;

Oružane snage Rusije su odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu, gubici neprijatelja iznosili su 60 vojnika;

Ruska vojska u pravcu Donjecka odbila je šest napada Oružanih snaga Ukrajine kod Minjkovke, Kleščejevke, Krasnogorovke, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 225 boraca;

Uništen američki „Bredli“, Rabotino

Ruske oružane snage su odbile pet napada jurišnih odreda Oružanih snaga Ukrajine kod Sinkovke, Novoselovskog, Rajgorodoka i Novoegorovke u kupjanskom pravcu;

Oružane snage Rusije su odbile dva napada Oružanih snaga u području sela Staromajorsko u južnodonjeckom pravcu, gubici neprijatelja iznosili su 200 vojnika;

Drugi teretni brod isplovio iz Odese uprkos ruskoj blokadi

Drugi teretni brod je danas isplovio iz ukrajinske crnomorske luke Odesa uprkos ruskoj pomorskoj blokadi i unilateralnoj odluci Moskve u julu da se ne produži međunarodni sporazum o izvozu žita.

Brod za rasuti teret, koji se sada zove „Primus“ i plovi pod zastavom Liberije, napustio je luku jutros, prema specijalizovanom sajtu za praćenje plovidbe MarineTraffic.

Nije poznato da li prevozi teret, prenosi Interfaks Ukrajina.

Primus je u Odesu stigao u februaru, a tada je nosio ime Polarstar.

Otada je promenio vlasnika i sada pripada kompaniji sa sedištem u Singapuru.

Nemački kontejnerski brod Jozef Šulte napustio je luku Odesa takođe u avgustu i uspešno prošao kroz koridor za trgovačke brodove u Crnom moru, koji je uspostavila Ukrajina.

 

Foto: Profimedia/Ilustracija/Google maps

 • Ko je napustio Ukrajinu?

Među svim onima koji su napustili Ukrajinu, sa izuzetkom onih koji su otišli u Rusiju, oko trećine su muškarci, izjavio je zamjenik direktora Instituta za demografiju Nacionalne akademije nauka Ukrajine Aleksandar Gladun, piše portal „Strana“.

„Oko dve trećine su žene, a trećina muškaraca. Ovo je oko 35 odsto“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, 17 odsto onih koji su otišli ​​su mladići do 18 godina, još 17 odsto su odrasli muškarci.

„Negdje 5 odsto ili čak manje su muškarci u starosnoj dobi za penziju“, rekao je on.

Snimak iz helikoptera, na kojem vojnik jedne od jedinica Oružanih snaga Rusije samostalno uništava tri borca Oružanih snaga Ukrajine, koji su se skrivali u zemunici i uzvratili vatru.

 • Njujork tajms objasnio šta je cilj napada ukrajinskih dronova na objekte u Rusiji

Američki zvaničnici povezuju napade dronovima na Rusiju sa željom Kijeva da demonstrira ukrajinskoj javnosti da Kijev i dalje može da nanese neku štetu protivniku u trenutku kada kontraofanziva ide tako sporo, piše Njujork tajms.

Ako ova taktika i ima strateški cilj, onda je to, prema riječima sagovornika, podizanje morala stanovništva i vojske. List, pozivajući se na riječi Andreja Jusova, predstavnika Glavne obavještajne uprave Ukrajine, ukazuje da Kijev nije direktno preuzeo odgovornost za napade, iako je naveo da će se napadi na Moskvu nastaviti.

Video ukrajinske pješadije u prvom licu. Zadnji kadrovi pokazuju pogodak VOG-a iz AGS-a pravo pod noge jednog vojnika

 • Pogođena ruska vojna baza na Krimu

U napadu ukrajinskog drona pogođena je ruska vojna baza na Krimu, ima žrtava, čule su se eksplozije, a jedan obližnji put je zatvoren, saopštila je ukrajinska Vojna obavještajna služba.

Zvaničnici ukrajinske obavještajne službe saopštili su da je napad pogodio rusku 126. brigadu obalske odbrane sa sedištem u Perevalnom, gradu udaljenom više od 200 kilometara od teritorije koju kontroliše Ukrajina, prenosi RTS.

Uništenje rova sa ukrajinskom pješadijom FPV-dronom. Jedan od vojnika je uzvratio do zadnje, ali je promašio. Ali UAV je pogodio.

 • Balički: Zaporožje će biti oslobođeno

Grad Zaporožje, koji se trenutno nalazi pod kontrolom Kijeva, uključen je u program razvoja Zaporoške oblasti za narednih 10 godina, vlasti računaju na njegovo oslobođenje, rekao je vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki u intervjuu za Sputnjik.

Tokom sastanka u Kremlju u noći između 22. i 23. avgusta, Balicki je iznio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu planove za razvoj regiona i predstavio desetogodišnji program.

„Naravno, Zaporožje je uključeno u program. Jasno je da smo računali i sa Zaporožjem i bez njega. Imamo strategiju, ali kako će vojska djelovati, tu ne možemo mnogo da utičemo. Mi, naravno, čekamo, računamo i spremamo se za oslobođenje Zaporožja. Imamo veoma velike planove po ovom pitanju. Ponavljam, to zavisi od vojske. Dakle, čim se to pitanje riješi, život će se vratiti mirnom životu“, rekao je Balički.

 

Uništenje francuskih samohodnih topova CAESAR od strane kamikaza drona „Lancet“ u pravcu Južnodonjecka.

 • Ruska protivvazdušna odbrana oborila ukrajinski dron iznad Moskve

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je rano jutros ukrajinski dron iznad Moskve, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Kako se precizira u saopštenju, dron je oboren iznad moskovske četvrti Istra, prenosi agencija Tas.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin potvrdio je na svom Telegram kanalu da je dron oboren dok se približavao centru prestonice, kao i da nije bilo povrijeđenih u ovom incidentu.

ISTOK

CATEGORIES
Share This