Rat u Ukrajini, 547. dan – Elitne jedinice VSU pretrpile katastrofalne gubitke; Njemačka šalje rakete za patriot Kijevu

Rat u Ukrajini, 547. dan – Elitne jedinice VSU pretrpile katastrofalne gubitke; Njemačka šalje rakete za patriot Kijevu

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

  • Elitne jedinice VSU pretrpile katastrofalne gubitke

Elitna grupa ukrajinskih snaga „Marun“, koja u svom naoružanju ima njemačke tenkove „leopard“, pretrpela je u Zaporoškoj oblasti katastrofalne gubitke koji se mere hiljadama vojnika, rekao je za Sputnjik lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Najmanje dvije trećine elitne taktičke grupe su već uključene u borbe, imaju više hiljada žrtava.

Oni su bili angažovani u ofanzivi na selo Rabotino s ciljem da u slučaju uspjeha krenu na grad Tokmak.

Reč je o grupi koja je bila najbolje snabdjevena i opremljena zapadnom vojnom tehnikom, uključujući njemačke tenkove.

FPV dron uništava njemački „Leopard“ na Zaporoškom frontu

  • Njemačka isporučuje rakete za Patriot

Njemačka je prvi put isporučila Ukrajini rakete za američke sisteme „patriot“, proizlazi iz obnovljenog spiska sa sajta nemačkog ministarstva odbrane.

Uništavanje ukrajinskog odbrambenog sistema S300 u Mikolajevskom regionu

  • Norveška će isporučiti Ukrajini borbene avione F-16

Norveška je odlučila da Ukrajini isporuči borbene avione F-16, prenosi TV2, pozivajući se na izvore.

Ovo je treća država posle Danske i Holandije koja je saopštila da namjerava da isporuči avione Kijevu.

Foto: Profimedia/Ilustracija

  • Pogođen komandni centar ukrajinske vojske

Preciznim oružjem izveden je napad na komandni centar Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Oružane snage Rusije su tokom noći izvele grupni napad preciznim oružjem dugog dometa, morskog i kopnenog baziranja, na centar odlučivanja Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je portparol Ministarstva Igor Konašenkov, prenosi Sputnjik.

Ukrajinski BREM M88A2 Hercules, uništen na području naselja. Preobraženka (smjer Zaporožje)

  • Ukrajina tvrdi da su njene specijalne snage izvršile desant na Krim

Predstavnik Glavne obavještajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrij Jusov tvrdi da su ukrajinski vojnici jutros izvršili desant na Krim i da je došlo do bitke uz učešće plovnih objekata i avijacije.

– Jedinice Glavne obavještajne uprave Ministarstva odbrane izvršile su desant u okviru specijalne operacije, svi zadaci su izvršeni – rekao je Jusov za Hromadske Radio.

On je odvojeno za ukrajinski javni servis Suspilne naveo da se specijalna operacija odvijala u saradnji sa mornaricom i da su ciljevi postignuti, a da među ukrajinskim ljudstvom nije bilo žrtava.

  • „Politiko“: SAD pokušavaju da prebace odgovornost za Kijev

Niz objava u zapadnim medijima o neuspjesima ukrajinske strane prilikom pokušaja da pokrenu ofanzivu, kao i njeno ignorisanje preporuka Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, može biti pokušaj američkih zvaničnika da se oslobode odgovornosti i prebace je na Kijev, piše američki list „Politiko“.

  • Društvenim mrežama kruži snimak na kojem navodno pripadnici „Vagnera“ najavljuju osvetu za Prigožina

Nakon što se u Tverskoj oblasti srušio avion u kojem je bio i vođa privatne vojne kompanije Vagner Jevgenij Prigožin, na društvenim mrežama bliskim Vagneru pojavio se snimak uniformisanih maskiranih ljudi koji govore o tome šta će Vagner učiniti u trenutnoj situaciji.

– Mnogo se priča o tome što će Vagner učiniti u ovoj situaciji. Reći ćemo jednu stvar. Već počinjemo. Čekajte nas – kaže na snimku jedan od maskiranih ljudi.

  • Oborena još tri drona iznad Rusije

Kijev je pokušao da napadne ruske ciljeve sa tri drona, dva su uništili ruski PVO sistemi iznad Brjanske oblasti, a jedan iznad Kaluške oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Tokom noći osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši terorističke napade bespilotnim letilicama. Dvije bespilotne letilice su uništene sistemima PVO nad teritorijom Brjanske oblasti“, istakli su u Ministarstvu.

Precizirali su da je još jedan uništen nad teritorijom Kaluške oblasti.

Uništenje ukrajinskog „Buka“ uz pomoć UAV-kamikaze „Lancet“. U ovom slučaju, snaga punjenja nije bila dovoljna da uništi sistem protivvazdušne odbrane. Kompleks je „ispao“ sa ozbiljnim oštećenjima.

  • Dio Prigožinovog aviona pronađen dva kilometra od mjesta nesreće

Jedan od fragmenata aviona koji se srušio u Tverskoj oblasti, u kojem je bio Jevgenij Prigožin, vođa privatne vojne kompanije Vagner, nađen je na ulazu u selo Kuženkino, oko dva kilometra od mjesta nesreće, javio je izvještač agencije RIA Novosti.

Policija je ogradila mjesto pada olupine, a pored njega se nalazi nekoliko automobila specijalnih službi. Agencija navodi da je put do sela Kuženkino blokiran i da njime prolaze samo vozila Ministarstva za vanredne situacije i istražne komisije.

ISTOK

CATEGORIES
Share This