Rat u Ukrajini, 543. dan – Ekonomist – VSU nema resurse za „direktne napade“; Danska odobrila slanje F-16 Kijevu

Rat u Ukrajini, 543. dan – Ekonomist – VSU nema resurse za „direktne napade“; Danska odobrila slanje F-16 Kijevu

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Rusija je juče gađala grad Černigov. Prema tvrdnjama ruskih medija, meta je bila izložba proizvođača dronova, koja se održavala u centru tog mesta. Prema ukrajinskim izveštajima, povređeno je više od 129 ljudi, poginulo je sedmoro. Ukrajinske snage juče su dronom napale vojni aerodrom u novgorodskoj oblasti. Letelica je oborena, ali je oštetila jedan avion pored piste.

 • Fredriksen: Isporuka 19 F-16 do 2025. godine

Danska je danas saopštila da će pored Holandije, Ukrajini isporučiti 19 aviona F-16.

Nekoliko sati nakon što je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski uspeo da u razgovoru sa holandskim premijerom Markom Ruteom tokom posete toj zemlji dogovori isporuku 42 aviona F-16, Zelenskog je primila danska premijerka Mete Frederiksen zajedno sa ministrom spoljnih poslova Larsom Lokeom Rasmusenom, ministrom odbrane Jakobom Eleman-Jensenom i princezom Meri u vazdušnoj bazi Skridstrup na jugu Danske, prenio je AP.

Frederiksen je rekla da će Danska isporučiti Ukrajini 19 aviona F-16.

Ona je kazala da bi, kako se nada, šest moglo biti isporučeno oko Nove godine, još osam sljedeće godine, a preostalih pet 2025.

-Molim vas, shvatite ovu donaciju kao znak nepokolebljive podrške Danske borbi vaše zemlje za slobodu, istakla je danska premijerka.

Bahmutski pravac. Uništavanje kasetnom municijom kasetne opreme Oružanih snaga Ukrajine, uključujući i MLRS Grad

 • Holandija nija precizirala broj F-16 koje će isporučiti Kijevu

Agencija Rojters, međutim, navodi da holandski premijer Mark Rute nije mogao da precizira koliko će borbenih aviona ta zemlja isporučiti Ukrajini.

-Holandija za sada ne može da precizira koliko će od 42 lovca isporučiti Ukrajini, navela je agencija, prenoseći Ruteovu izjavu.

Prema navodima Rojtersa, u ovom trenutku Holandija ima 24 lovca F-16, koji će biti povučeni iz naoružanja 2024. godine, a još 18 aviona će biti pušteno u prodaju.

 • Kadirov: Ukrajinske snage trpe velike gubitke u orehovskom pravcu

Oružane snage Ukrajine trpe velike gubitke u orehovskom pravcu specijalne vojne operacije, borci bataljona „Jug-Ahmat“ na toj dionici fronta su uništili li na desetine jedinica neprijateljske tehnike, saopštio je lider Čečenije Ramzan Kadirov.

Čečenski lider je na Telegram kanalu objavio video s fronta, na kojem je, kako je rekao, zabilježena uništena zapadna tehnika.

Foto: Profimedia

-Bez obzira na sve napore neprijatelja, teškoće i gubitke koji su neizbježni na frontu, vojnici bataljona ‘Jug—Ahmat’ će na čelu s komandantom Musom Borzijevom biti na borbenom bedemu onoliko koliko to zahtjeva njihov vojnički dug, rekao je Kadirov.

 • Kijev nema resurse za „direktne napade“

Kijev nema resurse za „čeone napade“, koje traži Zapad, prenosi list „Ekonomist“, pozivajući se na izjavu izvora u Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Izvor je podsjetio na to da je Ukrajina dobila svega 60 tenkova „leopard“, iako su joj saveznici obećali „na stotine“.

-Jednostavno nemamo resurse za čeone napade, koje od nas traži Zapad, dodao je izvor.

 • Kijev planira evakuaciju žitelja Harkovske oblasti

Ukrajinske vlasti planiraju da evakuišu žitelje 68 naselja u Harkovskoj oblasti zbog opasnosti od „invazije“, svjedoče dokumenti u koje je Sputnjik imao uvid.

Ranije je Oleg Sinegubov, šef vojne administracije Harkovske oblasti, koja je pod kontrolom Kijeva, rekao da je, uslijed napredovanja ruske vojske u tom pravcu, iz Kupjanskog regiona od 9. avgusta evakuisano oko 200 ljudi.

Uništenje Lancetom američkog radara AN/TPQ-36 u pravcu Bahmuta

 • Još jedan napad dronom na Rusiju

Ukrajinski dronovi kamikaze pokušali su da napadnu Rostovsku oblast, napisao je na svom Telegram kanalu gubernator Vasilij Golubev.

– Rano jutros je u našem regionu pokušan je teroristički napad pomoću dronova kamikaza. Sistemi elektronskog ometanja su uspješno korišćeni protiv bespilotnih letilica. PVO nije korišćena zbog male veličine mete – napisao je on.

Prema riječima gubernatora, dva drona pala su na teritoriju vojne jedinice u Kamensku, a još jedan kilometar severno od Novošahtinska.

– Nema žrtava ili razaranja uslijed pada dronova – dodao je Golubev.

Uništeni Leopardi pored puta

 • Ukrajinci napali Kursk

Krov, fasada i peron željezničke stanice u ruskom gradu Kursku oštećeni su u napadu ukrajinske bespilotne letilice, i radovi na popravci počeće što prije, rekao je guverner Kurske oblasti Roman Starovojt.

On je u nedelju istakao da je uslijed napada ukrajinske bespilotne letilice na željezničku stanicu u Kursku tamo izbio požar, i pet osoba je lakše povrijeđeno.

 • Ukrajinski Generalštab: Ruske snage pokušale da povrate Urožajno

Ruske snage su tokom proteklog dana napravile nekoliko pokušaja ofanzive kod Bahmuta, Marinke i u oblasti nedavno oslobođenog sela Urožajne na jugu zemlje, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Navedeno je da su na pravcu Bahmuta ruske trupe bezuspješno pokušale da napadnu sjeverno od Bogdanovke i da su odbrambene snage Ukrajine odbile ruski napad kod grada Marinke, prenosi Unian.

Na pravcu Šahtjorska, ruske snage su bezuspješno pokušale da povrate izgubljene pozicije u oblasti sela Urožajne, koje su nedavno oslobodile Oružane snage Ukrajine, ističe ukrajinski generalštab.

Dodaje se da ukrajinske trupe nastavljaju ofanzivnu operaciju na pravcu Melitopolja i Berđanska.

Ruski dronovi krstare cijelom linijom fronta

 • Oleščuk: Čim ukrajinski avioni polete, nalaze se u zoni uništenja

Ukrajinski vojni avioni „upadaju“ u zonu unitšenja ruskih aviona odmah po polijetanju sa aerodroma, pošto su po tehničkim karakteristikama znatno inferiorniji od ruskih, izjavio je komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Nikolaj Oleščuk.

– Naši avioni su znatno inferiorniji u odnosu na ruski Su-35. Ako radari Su-35 imaju domet od 400 km, naši avioni su udaljeni samo 80-90 km. Ako uzmemo u obzir zahvaćeno područje, onda Su-35 ima više od 200 km, a naši MiG-29 i Su-27 – od 20 do 40 km. Još nemamo vremena da se podignemo sa aerodroma, a naš avion je već u zoni uništenja neprijateljske letilice. Kada izvršavaju zadatak, naše pilote napada pet do devet letilica raznih tipova – rekao je on u eteru ukrajinskog TV kanala „Rada“.

Oleščuk je naglasio da Ukrajina još nije u stanju da stekne prevlast u vazduhu, za šta su potrebni lovci četvrte generacije.

Uništenje grupe za evakuaciju na zaporoškom frontu

 • Čehov: Odbijeni ukrajinski napadi u pravcu Urožajnog

Ruska vojska je odbila nekoliko napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Urožajna u DNR, rekao je za RIA Novosti Oleg Čehov, šef pres-centra grupe Vostok.

– Podjedinice grupe trupa Vostok, uz podršku artiljerije i avijacije, odbile su nekoliko neprijateljskih napada u pravcu Urožajnog – rekao je Čehov.

On tvrdi da je ruska vojska uništila uporišta, vozila i ljudstvo neprijatelja, a za to su koristili i jurišne dronove.

Borci su takođe spriječili pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da izvrše izviđanje u pravcu Staromajorskog. Prema tvrdnjama šefa pres centra, neprijatelj je pretrpio gubitke i povukao se.

 • Britanski telegraf: Kina naoružava Ruse

Kina je poslala desetine hiljada pošiljki ruskim kompanijama koje proizvode oružje od početka rata, izvjestio je britanski Telegraf 19. avgusta.

Kina je pomogla ruskoj vojsci u snabdijevanju helikopterima, bespilotnim letilicama, optičkim nišanima i drugim sirovinama. Trgovina između Moskve i Pekinga je na putu da ove godine dostigne rekordnu vrijednost od preko 200 milijardi dolara.

Ovi trgovinski podaci su u suprotnosti sa tvrdnjama Kine o neutralnosti i njenim obećanjima da neće dati oružje ni ukrajinskim ni ruskim snagama, piše britanski list.

Nakon što je rat počeo, kineske kompanije su nastavile da isporučuju vojnu pomoć Rusiji, uključujući turbomlazne motore i raketne navigacione sisteme usmjerene kroz Indiju i Kostariku.

ISTOK

CATEGORIES
Share This