Rat u Ukrajini, 540. dan – NATO još odlučuje o slanju F-16; „Bild“: Ukrajina do kraja jeseni mora da ostvari neki uspjeh

Rat u Ukrajini, 540. dan – NATO još odlučuje o slanju F-16; „Bild“: Ukrajina do kraja jeseni mora da ostvari neki uspjeh

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Američki Stejt department osudio je ruske napade na silose sa ukrajinskim žitom i ponovio da Moskva treba da se vrati sporazumu o izvozu žita preko crnomorskih luka. Ruska paravojna grupa „Vagner“ je registrovana u Belorusiji, a njene aktivnosti su označene kao obrazovne usluge, navodi se u bjeloruskom državnom registru pravnih lica. Litvanija je saopštila da zatvara dva granična prelaza prema toj zemlji.

 • Herš: CIA obavijestila Blinkena da ofanziva VSU nema šanse

CIA je upozorila američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da ukrajinska kontraofanziva neće biti ovjenčana uspjehom, objavio je na svom sajtu američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

-Blinken je od CIA saznao da ukrajinska kontraofanziva ne daje rezultate. To je bio šou Zelenskog i neki iz administracije su povjerovali u tu besmislicu, navodi Herš reči saradnika CIA.

On je istakao da se pristup američke vlade situaciji u Ukrajini neće promijeniti, ali se bliži kraj sukoba.

-Pristup Bijele kuće konfliktu (u Ukrajini), kada je riječ o realnim razgovorima sa američkim narodom, ostaće isti. Ali kraj je blizu, bez obzira na izjave Bajdenovih ljudi koje izgledaju kao da su iz crtanih filmova, navodi se u tekstu.

Voz OSU sa municijom uništen je raketnim napadom na stanicu Meževaja u Dnjepropetrovskoj oblasti

 • „Bild“: Ukrajina mora da ostvari neke uspjehe do kraja jeseni

Ukrajina mora da ostvari neke vojne uspjehe do kraja jeseni, piše njemački „Bild“.

– Ukrajinske snage imaju vremena do novembra da pređu u kontraofanzivu – navodi se u tekstu i dodaje da nakon toga dolazi zima i o novim ofanzivnim dejstvima moći će da se govori tek u februaru.

„Bild“ piše i o značajnim gubicima ukrajinske vojske, bez obzira na informacije koje stižu iz Kijeva.

Uništenje još jednog „Strela-10“ Oružanih snaga Ukrajine od strane drona kamikaze „Lancet“.

 • Američki vojni oficir Dejvis: Kijev mora da zamrzne sukob da bi sačuvao teritorije

Kijev nikada neće moći da pobedi na frontu, a da ne bi izgubio ostatak teritorije, mora da zamrzne sukob, napisao je penzionisani američki vojni oficir Danijel Dejvis u članku za 19Fortifajv.

Prema njegovom mišljenju, uzimajući u obzir nastale gubitke, nema razloga da se vjeruje da će Ukrajina u doglednoj budućnosti moći da formira potencijal uporediv sa onim koji je imala prije ofanzive.

– To znači da je gotovo izvjesno da Ukrajina nikada neće osvojiti svoju slobodu na bojnom polju. Da bi sačuvao teritoriju koju trenutno drži i sprečio dalji gubitak zemlje, Kijev mora da se pomiri sa surovom realnošću da je sada najrazumniji put zamrznuti sukob i započeti pregovore da ga okončamo – napisao je Dejvis.

Što duže Vašington i Kijev budu ignorisali novu „bolnu realnost“, smatra ekspert, to će Ukrajina izgubiti više teritorija uslijed neizbježnih pregovora.

Dejvis je dodao da bi glavni prioritet za Vašington trebalo da bude američka nacionalna bezbjednost i ekonomski prosperitet, a za to SAD treba da prepoznaju novu realnost.

– SAD su uložile više od sto milijardi dolara i poslale hiljade oklopnih vozila, milione granata i projektila, a takođe su obezbjedile ozbiljnu obavještajnu podršku skoro godinu i po dana. Sada se mora priznati da se tako značajan nivo investicija nije isplatio – naveo je ekspert.

Danas je uništena još jedna Strela-10, ali ovoga puta artiljerijskom vatrom. Važno je napomenuti da u oba slučaja sistem protivvazdušne odbrane pokušava da uzvrati na izviđačke bespilotne letjelice, ali bezuspješno

 • Uništen tenk i minobacač oružanih snaga Ukrajine u Kahovskaju

Borci ruske grupe trupa „Dnjepar“, koji su na vojnoj službi u rejonu hidroelektrane Kahovskaja, uništene u terorističkom napadu kijevskog režima, uništili su ukrajinski tenk i mobilni minobacačke posade koja je gađala položaje Oružanih snaga Rusije, rekao je za RIA Novosti mitraljezac sa pozivnim znakom „Mario“.

Prema njegovim riječima, situacija u oblasti Kahovske hidroelektrane ostaje napeta, položaje Oružanih snaga Rusije gađa ukrajinska artiljerija, koju ruska vojska detektuje i dosljedno uništava.

Rad avio grupe Su-34 na brodskoj stanici Oružanih snaga Ukrajine na ostrvu Perejaslavski (smjer Herson)

 • Šef NATO: Konačna odluka o slanju lovaca F-16 Kijevu još nije donijeta

Konačna odluka o slanju lovačkih aviona Kijevu još nije donijeta, ali takva mogućnost postoji, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg za TV „Dagbladet“.

– To je sasvim moguće – rekao je šef NATO.

Podsetimo, ukrajinski lider Vladimir Zelenski je 2. avgusta rekao da će obuka ukrajinskih pilota početi već ovog mjeseca.

Prema podacima ukrajinskog Ministarstva odbrane, za obuku će biti potrebno šest mjeseci i ona bi mogla da se sprovodi u Danskoj ili Holandiji.

Očekuje se da bi piloti mogli na proleće 2024. godine da upravljaju avionima F-16.

Snimak rada artiljerije Zapadnog vojnog okruga na punktovima raspoređivanja neprijatelja u graničnom pojasu.

 • Nova pomoć od Švedske

Švedski parlament izglasao je novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 3,2 milijarde švedskih kruna (skoro 300 miliona dolara).

Kako se navodi u saopštenju parlamenta, odobrena je isporuka dodatne odbrambene tehnike, uključujući rezervne dijelove, municiju, opremu za deminiranje, transportna sredstva i drugo.

Podsjetimo, Švedska je u julu saopštila da će izdvojiti 522m6 miliona evra za projekte obnove Ukrajine.

 • Podoljak ljut na Sarkozija zbog Krima

Savjetnik šefa kancelarije predsednika Ukrajine Mihail Podoljak kritikovao je bivšeg francuskog predsjednika Nikolu Sarkozija zbog izjave o Krimu i novim ruskim teritorijama, okarakterisavši to kao „fantastičnu zločinačku logiku“.

To, kako je dodao, predstavlja jedan od fundamentalnih razloga za rat koji se danas vodi.

Podsjetimo, Sarkozi je rekao da je Krim istorijski ruska teritorija, da njegovi stanovnici sebe smatraju Rusima, kao i da je priča o njegovom vraćanju Ukrajini iluzija.

On je takođe izrazio ideju o održavanju sličnih referenduma u ​​novim regionima Rusije kako bi se „konačno i transparentno“ zatvorilo pitanje vraćanja ovih teritorija Ukrajini, osim ako ona ne želi „zamrznuti konflikt“.

– Nema nikakvih novih teritorija Rusije, nikakvih prava Rusije na referendume, niti kulturnih i jezičkih osobenosti – napisao je Podoljak na mreži H (nekadašnji Tviter).

 • Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

– Oružane snage Ukrajine izgubile su u južnodonjeckom pravcu tokom prethodnog dana više od 175 vojnika;

– Oružane snage Rusije odbile su šest napada jurišnih grupa ukrajinske vojske u pravcu Kupjanska, a tokom prethodnog dana likvidirano je gotovo 125 ukrajinskih vojnika;

– Ruske snage likvidirale su tokom proteklog dana gotovo 55 vojnika i uništile samohodnu artiljerijsku haubicu „akacija“ Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu;

– Ukrajinska vojska uništila je dva komandna punkta za dronove i skladište municije u DNR;

– Oružane snage Rusije su u donjeckom pravcu odbile četiri napada ukrajinske vojske u blizini Zaliznjanskog, Staromihajlovke i Krasnogorovke;

– Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 195 vojnika u zaporoškom pravcu; Jurišni odredi Oružanih snaga Rusije izveli su uspješnu ofanzivu u donjeckom pravcu, poboljšali položaje duž prve linije fronta;

– Oružane snage Rusije su u raketnom napadu na stanici Meževa u Dnjepropetrovskoj oblasti uništile vojni ešalon sa municijom;

– Ruski sistemi PVO su prethodnog dana uništili 18 ukrajinskih dronova. Oružane snage Ukrajine su u donjeckom pravcu tokom prethodnog dana izgubile gotovo 310 vojnika;

– Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog dana gotovo 30 vojnika u hersonskom pravcu.

Dolazak FPV drona na ukrajinski tenk poljske proizvodnje PT-91 Twardy i isti izgorjeli tenk, na čijoj pozadini poziraju borci Oružanih snaga Ukrajine, kojih još nema dvije stotine

 • Njemci isporučili Ukrajini dva PVO

Nemačka je u posljednjih nedelju dana isporučila Ukrajini dva PVO sistema IRIS-T, modifikacija SLS, kao i više od 4.300 dimnih bombi i municije, proizlazi iz ažuriranog spiska sa sajta nemačke vlade.

 • Rusi odbili napad u selu Rabotino

Ruske snage odbile su napad ukrajinske vojske na tenkovima i američkim oklopnim vozilima „strajker“ na prilazima zaporoškom selu Rabotino, izjavio je za Sputnjik lider zaporoškog javnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

On je dodao da su borbe trajale nekoliko sati, ukrajinski vojnici su poraženi i povukli su se, a po njima trenutno dejstvuje ruska avijacija.

Pored toga, Rogov je istakao da se žestoke borbe nastavljaju i u pravcu Vremjovska.

 • Ukrajinci spremni za borbu u Zaporožju

Ukrajinske snage spremaju se da u borbama na zaporoškom frontu upotrebe britanske tenkove „čelindžer“, izjavio je za Sputnjik lider zaporoškog javnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

– Danas je jasno potvrđeno da se ukrajinska vojska sprema da u borbe u orehovskom pravcu na zaporoškoj liniji fronta ubaci i britanske tenkove ‘čelindžer’. Videćemo koliko jače i brže gore britanski tenkovi od njemačkih ‘leoparda’ – istakao je Rogov.

 • Uništene haubice

Pripadnici grupe „Dnjepar“ su tokom protekla 24 sata u Hersonskoj oblasti uništili ukrajinsku haubice D-30, samohodnu haubicu „Akacija“ i likvidirali 20 ukrajinskih boraca, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

 • Zelenski potpisano zakon o produženju ratnog stanja

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potpisao je zakon kojim se ratno stanje u zemlji i mobilizacija produžavaju za 90 dana, do 15. novembra, saopštio je poslanik Vrhovne rade Jaroslav Železnjak.

 • Trojica vojnika se predala Rusima

Ukrajinski vojnik koji je prešao na rusku stranu objasnio je za Sputnjik da je sa dvojicom saboraca odlučio da se predaju ruskim vojnicima poslije tri dana na prvoj liniji fronta zbog lošeg odnosa komandanata prema njima, nepotpune borbene pripreme i gladi.

Kako je rekao, oni su prešli Dnjepar čamcem.

 • Njemački stručnjaci postavljaju mine u Kupjansku

Ukrajinske snage na položajima oko Kupjanska dobile su veliku količinu različite municije, između ostalog i njemačke mine koje će postavljati stručnjaci iz Njemačke, rekao je za Sputnjik vojni ekspert, potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko.

 • Pogođena ukrajinska komanda u Kramatorsku

Ruske rakete pogodile su kontrolni centar elektronskog ratovanja i protivvazdušne odbrane ukrajinskih trupa u Kramatorsku, rekao je za RIA Novosti Vadim Astafjev, šef pres-centra grupe Jug.

– Pododjeljenje raketne formacije Južnog vojnog okruga nanijelo je poraz kontrolnom punktu elektronske borbe i PVO Oružanih snaga Ukrajine u Kramatorsku – rekao je on.

Pored toga, artiljerija je uništila poljsko skladište municije u blizini Beloborovke, dva punkta privremenog razmeštaja jedinica 110. odvojene mehanizovane brigade, terensko skladište municije i tri neprijateljska kamioneta u rejonima naselja Berdičev, Avdejevka i Pervomajskoje.

ISTOK

CATEGORIES
Share This