Rat u Ukrajini, 412. dan – Bahmut: 80% Rusi; 10% „siva zona“; Ukrajinski vojnici se masovno predaju u području Avdejevke

Rat u Ukrajini, 412. dan – Bahmut: 80% Rusi; 10% „siva zona“; Ukrajinski vojnici se masovno predaju u području Avdejevke

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Jedinice Oružanih snaga Ukrajine u rasulu

📝 Vojni dopisnik Marat Kairulin o situaciji u Artjomovsku /ukrajinski Bahmut/:

▪️ Informacija dolazi iz Severska, ulicom Pobedi – na izlazu iz grada. Nakon današnjeg noćnog napada, Aleja ruža i zavičajni muzej su iza nas. Još par kilometara – i grad će biti u „prstenu“.

▪️ Drugi uspjeh večeras je škola broj 2, polazak ka Ivanovskom i Konstantinovki.

▪️ Dobar napredak na području stadiona Avangard: on je već iza nas, a mi se krećemo od njega ka željezničkoj pruzi koja presjeca grad.

▪️ Između Starog štaba i puta za Časov Jar nalaze se minirana polja, kroz koja neprijatelj pokušava da se infiltrira i potkopava. Takođe, zbog zabune, ginu pod vatrom sopstvene vojske. Ipak, u malim grupama tokom dana pokušavaju da pokrenu rezerve, postajući laka meta. Polovina uvezene lake opreme je izgorjela, a teška oprema više ne može da se ubacuje.

▪️ Oružane snage Ukrajine se kreću bez plana, kao da su pod nekom „vojnom hemijom“. Danas je bila dreka na radiju: nekoliko njihovih vodova je pobjeglo sa fronta.

U Bahmutu gori ukrajinski tenk

  • 80 posto Bahmuta pod ruskom kontrolom

Već 80 odsto Bahmuta se nalazi pod kontrolom ruskih snaga.

Podsjetimo,tzv. siva zona je oko deset posto grada!

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su u protekla 24 časa nenadoknadivi gubici neprijatelja na Donjeckom pravcu iznosili 450 ljudi. Najveći dio gubitaka je u Artjomovsku (Bahmutu).

  • Masovna predaja Ukrajinaca u Avdejevki

Ukrajinski vojnici se masovno predaju u području Avdejevke, izjavio je savjetnik lidera DNR Igor Kimakovski.

„Sada se upravo u ovoj oblasti (Avdejevke) nalazi dosta vojnika Oružanih snaga Ukrajine koji se predaju“, rekao je Kimakovski Prvom kanalu.

Ranije u utorak, vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin rekao je da je u toku opkoljavanje grada, dok ukrajinske trupe i dalje kontrolišu puteve snabdijevanja grada.

Ukrajinski gubici kod Ugledara

  • Rusi spremni za kontraofanzivu

Ruske snage spremne su za kontraofanzivu Kijeva u svakom od najavljenih pravaca, izjavio je savetnik v.d. šefa DNR Jan Gagin.

Prema njegovim riječima, nema mnogo pravaca kojima ukrajinske snage mogu da izvrše kontraofanzivu.

„Najavljene su ofanzive u donjeckom pravcu, u Bahmutu – povratak grada. I naravno, tu je Krim i zaporoški pravac“, precizirao je Gagin za televiziju „Rusija 1“.

„Mi smo spremni, imamo prilično ešeloniranu odbranu, spremne su snage i sredstva. I mislim da smo u svim predloženim pravcima ove ofanzive sasvim spremni za nju“, naglasio je Gagin.

Kako je naveo, Ukrajina trenutno nema dovoljno rezervi na kontakt liniji za uspjeh kontraofanzive.

„U ovom trenutku neprijatelj pokušava da akumulira snage. Zaista ozbiljna grupa okupljena je u rejonu Časova Jara. U drugim pravcima neprijatelj takođe pokušava da akumulira ljudstvo i tehniku. Ali u ovom trenutku ono što se nalazi na samoj kontakt liniji, po mom mišljenju, nije dovoljno za neki ozbiljan uspjeh u samoj kontraofanzivi“, objasnio je on.

Sama kontraofanziva je, smatra on, „neizbježna“. „U svakom slučaju, htjeli to Ukrajinci ili ne, biće prinuđeni da napadnu, jer su im gazde iz Vašingtona to već naredile da učine“, zaključio je Gagin.

Ubitačni „Solncepek“

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This