Rat u Ukrajini, 409. dan – Probijena odbrana u Bahmutu; Ogromne ukrajinske žrtve

Rat u Ukrajini, 409. dan – Probijena odbrana u Bahmutu; Ogromne ukrajinske žrtve

Najnovije vijesti sa fronta:

  • U Bahmutu su jedinice PMC „Vagner“  sinoć probile odbranu Oružanih snaga Ukrajine!

Prema izvorima, borci PMC „Vagner“ uspješno su se probili do autoputa T-0504, koji vodi do susjednih naselja Krasnoje i Konstantinovka. Saopšteno je da je trenutno u toku snažan napad na zapadni dio grada. Oružane snage Ukrajine počinju da se udaljavaju sa svojih položaja i zauzimaju odbrambenu liniju van grada.

  • Bahmut /ruski Artjomovsk/ prelazi pod kontrolu Rusije

Oružane snage Ukrajine pokušavaju da se probiju do linije odbrane kod Časovog Jara

Bakhmut je pao, grad prolazi pod potpunom kontrolom boraca Vagner PMC. Izvor iz Readovke javlja da Oružane snage Ukrajine aktivno uništavaju napuštenu opremu, dio ljudstva se povlači na liniju odbrane u Časov Jar, ali trpi velike gubitke u pokušajima.

Međutim ne bi smo se složili sa kolegama iz Readovke, pišu takođe ruski izvori.

Artiljerija je cijelu noć i jutro aktivna,apsolutno tačno.

Dok se ukrajinska pješadija kako-tako izvlači iz Bahmuta, za opremu je teže

Analizirajući kartu na bojišnici OSU su imale priliku da tokom noći organizuju liniju odbrane pa čak i putem par njivskih puteva da dobiju municiju i pojačanje!

Takođe šef „orkestra“ Jevgenij Prigožin još nije potvrdio informaciju o potpunoj kontroli nad gradom. Neki od boraca OSU i dalje ostaju unutar naselja i pokušavaju da se domognu zapadnih položaja.

Alarmantne promjene se jesu desile  u pravcu Bahmuta u blizini autoputa T-0504.

Na snimku koji se pojavio,jedan od  ukrajinskih boraca je prenio, prodavnica piva „Uživo. Pivo“, nalazi se u blizini autoputa T-0504. Borac OSU obavještava da je ova teritorija pod kontrolom neprijatelja.

Tokom noći potvrđen je prodor do poslednjeg puta od Artemovska.

Tokom jutra teške borbe su nastavljene u gradu! Tokom noći u grad se slilo još ukrajinskih boraca,da li onih koji su odsječeni na autoputu T-0504 ili su pojačani sa zapadne strane!

Oružane snage Ukrajine i dalje kontrolišu jedan blok nebodera na zapadu Ulice Vasilija Peršina” javlja RT kor. Murado.

Iz stambenih zgrada se povlače tek kada jurišnici Vagner PMC provale u njihov ulaz ili obiđu dvorište.

Moral ukrajinskih snaga je na ivici iscrpljenosti, ali  nije slomljen.

Jutrošnje stanje na frontu je ovako,zona pod ruskom kontrolom je dodatno proširena:

Tokom jutra pojavila su se dva snimka! Jedan je stigao sa ukrajinske a drugi od strane Wagnera!

Jedino što je sigurno i što možemo potvrditi je da ukrajinske snage iz grada ne mogu izvući ništa od teške opreme,jer nemaju kuda ako ne povrate pozicije!

Borbe jesu pri kraju, i to možemo potvrditi; ali za OSU bi pogubno bilo da ih ne razvuku barem još desetak dana,kako im je u ostalom i naređeno zbog ofanzive njihovih snaga!

Jednom kad izgube Bahmut teško će se vratiti u njega,tvrde i sami vojnici OSU!

Groblje ukrajinske opreme na izlazu iz Bahmuta

  • RT iz Bahmuta

„Artjomovsk je zaliven krvlju Oružanih snaga Ukrajine.“

„Skoro u svakoj zgradi, u svakom dvorištu, možete pronaći dokaze žestokih borbi: ukrajinska tijela, lokve krvi, probušene pancire i bezbroj spaljenih leševa.“

„Ipak, Kijev nastavlja da tjera svoje građane na klanje. Svake noći, svježe mobilisani ljudi se tjeraju na položaje da popune redove onih koji su isjeckani u posljednja 24 sata. A sljedeće noći, kada više nisu živi, dovoze više.“

„Zaista, ovo je non-stop mlin za meso, koji su do savršenstva doveli borci i komandanti Vagnerovog PMC-a. Prema podacima „muzičara“, na osnovu obavještajnih podataka, u Artjomovsku i okolini grada Oružanih snaga Ukrajine u prosjeku se mjesečno gubi 11.000 vojnika. A to su samo mrtvi“

  • Likvidirano do 20 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska

Ruska vojska uništila je naoružanje i vojnu tehniku oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska, saopštio je šef pres-centra grupe trupa „Zapad“, pukovnik Sergej Zibinski.

Kako je precizirano, artiljerija ruske grupacije snaga „Zapad“ izvela je napad iz višecjevnih bacača raketa „uragan“ i „tornado-S“.

Tom prilikom likvidirano je do 20 ukrajinskih vojnika, pet jedinica vojne tehnike, uključujući kamion sa municijom.

Zibinski je dodao da je u području mjesta Pesčano lovac Su-35 navođenom raketom uništio kontrabaterijsku radarsku stanicu američke proizvodnje.

Avdejevka danas

  • Uništeni hangari sa MLRS HIMARS u Orehovu

Juče u 17:30 artiljerijske jedinice 58. armije Oružanih snaga Rusije napale su hangare na teritoriji Orehovskog lifta u blizini željezničke stanice u Orehovu u Zaporoškoj oblasti.

U skladištima koja su se nalazila bliže fudbalskom igralištu nalazila su se dva lansera HIMARS MLRS, jedna vučna haubica M777 155 mm, nekoliko neidentifikovanih oklopnih vozila i artiljerijska municija.

Usljed udarca paketom višecjevnog raketnog sistema „Smerč“ kalibra 300 mm i 20 granata vučenog topa kalibra 152 mm „Zumbul“ potpuno su uništeni hangari za skladištenje naoružanja i opreme, a bljesak od detonacije vidljiv na mnogo kilometara od Orehova.

Sa velikim stepenom vjerovatnoće, oružje i vojna oprema su prebačeni u Orehov u pripremi ofanzive za pružanje vatrene podrške kopnenim snagama tokom napada na ruske položaje, a njihov gubitak će značajno uticati na borbene sposobnosti AFU u regionu Zaporožja. .

  •  “Odvažni” napreduju u Kremenoj

Pripadnici snaga Centralnog vojnog okruga i grupe „Odvažni“ zauzeli su uporište ukrajinskih snaga na dijelu fronta kod mjesta Kremena u Donbasu.

Kako je rekao jedan od vojnika, protivnik je otkriven uz pomoć kvadrokoptera, nakon čega je djelovala artiljerija.

„Odvažni“ u akciji

  • Alaudinov o ukrajinskoj kontraofanzivi: “Malo vas je”

Apti Alaudinov, komandant specijalnih snaga „Ahmat“, tvrdi da 60.000 vojnika koje, prema njegovim tvrdnjama, okuplja ukrajinska vojska, apsolutno nije dovoljno za prodor na Krim i zauzimanje poluostrva.

Alaudinov smatra da tri korpusa mogu da udare samo u jednoj oblasti.

On kaže da Oružane snage Ruske Federacije ozbiljno shvataju ovu prijetnju i spremaju se za takav scenario.

Alaudinov je izrazio uvjerenje da će za Kijev to biti „poslednje snage i sredstva“ koje bi mogli da prikupe da se suprotstave ruskim trupama.

Rad ruske artiljerije na Zaporoškom pravcu

  • Ukrajina pokreće najveći talas mobilizacije

Ukrajinske vlasti pokreću najveći do sada talas mobilizacije od početka specijalne vojne operacije za potrebe proljećne kontraofanzive, saopštava američka televizija „Foks“ pozivajući se na reči analitičara Džordža Barosa.

Prema njegovim riječima, novi talas mobilizacije u Ukrajini biće duplo veći nego onaj koji je usljedio na proljeće 2022. godine, a kako je ocijenio, kontraofanzivu bi Kijev mogao da pokrene u naredna dva mjeseca.

Dva uništena ukrajinska BNP kod Bahmuta

  • Likvidirana ukrajinska izviđačka grupa

Ruske snajperske jedinice likvidirale su ukrajinsku izviđačku grupaciju na južno-donjeckom pravcu, izjavio je portparol ruske vojne grupe „Istok“ Aleksandar Gordejev.

Takođe je rekao i da su ruske PVO snage oborile i ukrajinske izviđačke dronove „furija“ i „valkira“.

Dodao je i da je u zaporoškom pravcu otkrivena i artiljerijskim granatiranjem uništena jedna ukrajinska haubica i jedna minobacačka grupacija.

Uništeni američki 155-mm SAU M109

  • Tri pravca napada

Kako piše Njujork tajms, smatra se da Ukrajina planira da zabije klin kroz teritoriu pod ruskom okupacijom duž južne obale Crnog mora i Azovskog mora, u blizini Krima, ili tražiti preokret u borbama u regiji Donbasa. Opcije su i jedno i drugo.

„Ako oružje i obučene trupe dođu na svoje mjesto na vrijeme, Ukrajina je sposobna ruskoj vojsci nanijeti gubitke koji bi mogli imati dalekosežne geopolitičke posljedice“, rekla je za Njujork tajms Evelin Farkas, direktorka Instituta Mekejn.

Bitka za Marinku, UOS odstupaju pred ruskom artiljerijom

ISTOK

CATEGORIES
Share This