Rat u Ukrajini, 402. dan – Ukrajinska ofanziva nije realna; Rusi neće ulaziti, okružiće ga; Wagner: Ukrajinska vojska „skoro uništena“

Rat u Ukrajini, 402. dan – Ukrajinska ofanziva nije realna; Rusi neće ulaziti, okružiće ga; Wagner: Ukrajinska vojska „skoro uništena“

Najnovije vijesti sa fronta:

Najvažniji detalji sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

▪️ U pravcu ka Krasnom Limanu ruska vojska likvidirala je 100 ukrajinskih vojnika, a na području Kupjanska još 50

▪️Na dijelu fronta ka Donjecku likvidirano je 110 ukrajinskih vojnika i plaćenika, a na južnodonjeckom području i u Zaporoškoj oblasti 50 pripadnika ukrajinskih snaga

▪️U pravcu ka Hersonu protivnik je takođe imao gubitke u ljudstvu – 40 vojnika, dok je kod mjesta Izbicko u Harkovskoj oblasti uništeno skladište brigade ukrajinske teritorijalne odbrane

▪️Na teritoriji DNR ruska PVO je oborila ukrajinski MiG-29 i helikopter Mi-8

Snažan snimak uništenja cijele jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine na frontu kod Kupjanska. Napad Oružanih snaga Ukrajine na položaje ruske vojske završen je potpunim uništenjem jurišne grupe. Saperi sa Arktičkog kruga pripremili su iznenađenje za neprijatelja – minsku barijeru. Nakon eksplozije, samo je jedan militant pokušao pobjeći, ali je bio daleko od toga.

  • Ukrajinska vojska „skoro uništena“ – šef Vagnera

Prianjanje za Donbas, grad Bahmut, skupo je koštalo Kijev i vjerovatno zapečatilo njegovu sudbinu, tvrdi Jevgenij Prigožin

Šef privatne vojne kompanije Vagner grupe (PMC) Evgenij Prigožin opisao je gubitke Ukrajine u bici za grad Bahmut /Artrjomovsk/ kao skoro fatalne za cjelokupnu vojsku Kijeva. Žrtve koje je njegova grupa podnijela zarad Rusije su, dodao je, vrijedne toga.

  • Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

▪Ruske trupe nastavljaju kopnene napade na liniju Svatovo-Kremennaja.

▪Uprkos uspjesima ruskih snaga u Bahmutu, ukrajinske trupe su uspjele da povrate mali dio svojih položaja na periferiji grada.

▪Ruske trupe nastavljaju ofanzivne operacije na frontu Avdijevka-Donjeck.

▪Ukrajinski udari na područja koncentracije ruskih trupa na jugu Ukrajine vjerovatno će primorati rusku grupu u toj oblasti da promjeni taktiku.

▪Ruski zvaničnici i dalje poručuju da Ruska Federacija ne planira da sprovodi drugi talas mobilizacije.

▪Ruske vlasti nastavljaju da šalju ukrajinsku djecu u kampove u Rusiji.

Ruski borci oborili su helikopter Oružanih snaga Ukrajine sa MANPADS-a Verba na udaljenosti od 5 km. Momci su čekali neprijateljski vojni transportni Mi-8, sjedeći u ruševinama industrijske zone. “Sistemi PVO na područjima N. p. Temirovka, regija Zaporožje i Dvurečnaja, oblast Harkov, oborena su 2 helikoptera Mi-8 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva”, saopštilo je ranije rusko Ministarstvo odbrane. Hitac je ispalio borac sa pozivnim znakom „Zarya“, rekli su momci iz PTSP-a. Takođe 22. februara, jurišni avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, koji je leteo u napad na Novu Kahovku, oboren je sa MANPADS-a Verba.

  • Ukrajina formirala 8 brigada za napad

Kijev je formirao osam brigada koje su spremne za ofanzivne operacije, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko.

Kako je ranije saopšteno, te brigade su formirane iz pripadnike ukrajinske vojske, policije, kao i pogranične službe.

Tih osam brigada su nazvane „Ofanzivna garda“, a u njima učestvuju jedinice „Uragan“, „Krasna kalina“, „Kara-Dag“, „Rubež“, „Spartan“, „Azov“, kao i dve novoformirane – „Čelična granica“ i „Bijes“.

Uništeni ukrajinskui BNP kod Avdejevke

  • Od Avdijevke Ukrajinci planiraju napraviti novi Bahmut

Međutim Rusi uopšte ne planiraju ulazak u grad. Polako se ide na potpuno okruženje pa koliko izdrže tako okruženi.

Poginuli ukrajinski vojnici u Bahmutu

  • Mili: Ukrajinska ofanziva nije realna

Načelnik združenih generalštabova američke vojske, general Mark Mili izjavio je da je povratak Donbasa i Krima pod ukrajinsku kontrolu veliki i težak zadatak i da je malo vjerovatno da može biti ispunjen u kratkoročnoj perspektivi, tokom ove godine.

Kako je naveo u intervjuu za „Defense One“ na „okupiranom delu Ukrajine ima još nekoliko stotina hiljada ruskih vojnika“.

Kada je reč o isporukama oružja Kijevu, Mili je rekao da SAD imaju malo raketa velikog dometa.

„Imamo relativno malo raketa ATACMS a moramo i da se uverimo da i mi imamo dovoljne zalihe municije“, rekao je američki general.

On je dodao da je Ukrajincima bolje da umesto američkih sistema koriste britanske bespilotne letjelice.

Artiljerijska kiša na Ugledar

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This