Rastoder prodao nedovršeni poslovni dio Stožica kompaniji MG Mind

Rastoder prodao nedovršeni poslovni dio Stožica kompaniji MG Mind

– Firma Rastoder, u vlasništvu biznismena Izeta Rastodera, prodala je nedovršeni poslovni dio Stožica firmi MG Mind iz Republike Srpske, piše RTV Slovenija.

U Sloveniji je vlasnik, između ostalog, građevinska firme КPL, koja najveći deo poslovanja obavlja sa ljubljanskom opštinom.

Кompanija Rastoder, koja je poznata prije svega kao uvoznik i distributer Derbi banana, a aktivna je i u sektoru nekretnina u Ljubljani, objasnila je da je do prodaje došlo zbog konsolidacije ulaganja u portfolio nekretnina.

Biznismen Izet Rastoder postao je vlasnik komercijalnog dijela pored stadiona i hale Stožice 2017. godine, nakon što je otkupio potraživanja od kompanije Grep. Kao jedini povjerilac u stečaju ove firme i kao investitor u projekat Stožice tada je preuzeo imovinu kojom su osigurana potraživanja.

Nedovršeni poslovni dio je privatni dio projekta izgradnje centra, čiji su dijelovi najveća hala i stadion u zemlji u vlasništvu opštine. Oronule nekretnine godinama muče taj kraj, a priča o poslovima vezanim za centar Stožice u nekoliko je postupaka završila i na sudu.

U kompaniji Rastoder, u kojoj su zbog interesovanja za kupovinu pripadajuće nekretnine već provjeravane u prošlosti, napisali su da su nakon pažljivog pregleda potpisali kupoprodajni ugovor sa kompanijom MG Mind, čime je ona postala vlasnik firme Trgovsko mesto inženjering, koja zvanično posjeduje nekretnine u poslovnom dijelu Stožica. Novi vlasnik je prije nekoliko dana preuzeo upravljanje imovinom.

Nezavršena poslovna zgrada ima 200.000 kvadratnih metara. Od ukupne površine, 103.000 kvadratnih metara predviđeno je za izgradnju od 200 do 250 lokala, a ostalo su parking i uslužni objekti.

Novi vlasnik će sa Gradom Ljubljanom morati da zaključi ugovor o javno-privatnom partnerstvu, koji će uključiti izvođača radova na izgradnji javnih parkinga, pristupnih puteva i mogućeg fudbalskog terena na krovu poslovne zgrade.

MG Mind iz Republike Srpske je na čelu grupacije osnovane 1998. godine koja se bavi građevinarstvom, nekretninama i trgovinom, a njen vlasnik je biznismen Mladen Milanović Kaja. Grupa obuhvata 15 kompanija i zapošljava više od 3.000 ljudi.

Prema dostupnim podacima, kompanija MG Mind ostvaruje godišnje prihode u rasponu od 38 do 46 miliona evra.

U Sloveniji je kompanija već prisutna, između ostalog, kao vlasnik građevinske kompanije КPL, koja najveći dio poslovanja ostvaruje na projektima ljubljanske opštine.

U vezi sa projektom Stožice, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković našao se na optuženičkoj klupi u nekoliko postupaka, ali je u dva do sada okončana postupka u jednom stepenu oslobođen optužbe, dok je u drugom krivični postupak obustavljen.

Iz kompanije Rastoder su o kupcu napisali da je riječ o etabliranoj firmi u oblasti građevinarstva i razvoja nekretnina, ali prema uvjeravanjima krugova bliskih prodavcu, kupac ima ambiciozne planove za pomenutu oblast.

MG Mind je godinama unazad konkurisao za kupovinu nasukanog projekta Tobačna mesto.

Iz kompanije Rastoder ne saopštavaju kupoprodajnu cijenu, ali su napisali da će sredstva iskoristiti za jačanje osnovne djelatnosti i razvoj novih.

U oblasti nekretnina, Rastoder je poznat po projektu izgradnje dvije stambene višespratnice uz Celovšku cestu, a prije više godina srpski Delta Holding prodao je zemljište u Bavarskom dvoru, gdje je izrastao hotel Interkontinental.

Rastoder je odavno kupio i oronuli hotel Bellevue na području ljubljanskog Tivolija, ali još nije započeo njegovo renoviranje.

Rastoder grupa ima 650 zaposlenih i trenutno ima 13 kompanija, uključujući Spektra Invest, Air Adriatic i Bellevue Investicije. Prihodi grupe u 2022. godini iznosili su 320 miliona evra. RTV SLO

CATEGORIES
Share This