Raspodjela fotelja bh. koalicije najbolje funkcioniše: Dogovoreno 36 pozicija

Raspodjela fotelja bh. koalicije najbolje funkcioniše: Dogovoreno 36 pozicija

Zna se ko će kojeg direktora imenovati: Dogovorena raspodjela 36 pozicija. I dok traju predstave za narod o političkim sukobima, koalicija SNSD, HDZ i Osmorka funkcionišu kao sat kada je u pitanju raspodjela vlasti, fotelja i upravljanja javnim novcem građana.

Tako su se SNSD, HDZ BiH i stranke osmorke na nedavnom koalicionom sastanku u Istočnom Sarajevu dogovorili su raspodjelu kadrova u državnim agencijama i institucijama. Tom prilikom postignuta je saglasnost da na čelu Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine ovaj put bude kadar SNSD-a. Dugo godina UIO je vodio kadar HDZ-a BiH.

Mala perestrojka

Kako Oslobođenje saznaje, dogovoreno je da Centralnu banku BiH u narednom periodu vodi kadar stranaka osmorke. Regulatorna agencija za komunikacije ostaje SNSD-u, dok je IDDEEA pripala strankama osmorke. Agenciju za državnu službu vodiće kadar HDZ-a umjesto SNSD-a. Na čelu Agencije za lijekove bit će kadar SNSD-a. Ured za reviziju institucija BiH vodit će kadar HDZ-a, Direkciju za evropske integracije osmorke, a Ured za veterinarstvo kadar SNSD-a.

Direktorska pozicija Centralne jedinice za harmonizaciju u Ministarstvu finansija i trezora pripala je SNSD-u, kao i Direkcija za civilno zrakoplovstvo. Kadar HDZ-a će ostati na čelu Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA), Agenciji za statistiku te Institutu za intelektualno vlasništvo. Institut za mjeriteljstvo BiH, koji je vodio kadar iz reda bošnjačkog naroda, preuzima SNSD, dok je Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete ostala Bošnjacima i direktor je u nadležnosti stranaka osmorke. Agenciju za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje te Institut za akreditaciju će voditi kadar HDZ-a.

Ranije je lider SNSD-a Milorad Dodik kazao da će OSA ostati Bošnjacima, SIPA Srbima, a Granična policija Hrvatima

Na čelu Ureda za zakonodavstvo biće kadar stranaka osmorke, Fonda za povratak SNSD-a, a Agenciju za osiguranje depozita vodiće kadar HDZ-a. Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije te Agencija za javne nabavke pripala je strankama osmorke. Osmorki je pripao i BHMAC te Ured koordinatora za reformu javne uprave.

Agenciju za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, kao i Agenciju za unapređenje stranih investicija vodiće kadar SNSD-a. SNSD i pripadajuće mu stranke odrediće i vrh Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Agencija za sigurnost hrane BiH pripala je strankama osmorke, dok je Regulatorni odbor željeznica BiH te Arhiv BiH pripao SNSD-u. Agenciju za rad i zapošljavanje, kao i Agenciju za policijsku podršku vodiće kadar stranaka osmorke. HDZ-u i njegovim partnerima pripale su vodeće pozicije Službenog glasnika BiH, Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost te Direkcije za ekonomsko planiranje.

Vraća li se Džuvo?

Ranije je lider SNSD-a Milorad Dodik kazao da će OSA ostati Bošnjacima, SIPA Srbima, a Granična policija Hrvatima. Služba za poslove sa strancima, prema dogovoru, pripala je SNSD-u, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH strankama osmorke, a Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova BiH HDZ-u BiH.

O imenima se javno još šuška. Nezvanično se spominje da bi na poziciju direktora UIOBiH, koju još vodi Miro Džakula iako mu je mandat istekao prije gotovo tri godine, trebao doći tek imenovani državni ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija, dok bi Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, umjesto Mirsada Vilića, navodno trebao voditi Nusret Selimović, trenutni komesar MUP-a KS-a.

Nezvanično je i da će SIPA ostati pod komandom Darka Ćuluma, kojem mandat ističe u julu naredne godine. Za vrh OSABiH pominjalo se više kandidata, najčešće Almir Džuvo, koji je nekada bio na čelu institucije i dobro sarađivao sa zapadnim zemljama, te Erduan Kafedžić, aktuelni šef Ureda za borbu protiv korupcije u KS-u. Favorit za Službu za poslove sa strancima je Žarko Laketa, kome je, nezvanično saznajemo, konkurent Saša Kablar.

Izvor

CATEGORIES
Share This