“Putevi RS“ podižu kredit 60 miliona, Vlada garantuje

“Putevi RS“ podižu kredit 60 miliona, Vlada garantuje

„Putevi Republike Srpske“ dižu kredit od 60 miliona maraka, a Vlade Srpske na jučerašnjoj sjednici je dala garanciju za to kreditno zaduženje, saznaje CAPITAL.

Iako iz „Puteva RS“ nisu odgovorili na naša pitanja, a direktor ovog javnog preduzeća Milan Dakić nije odgovarao na pozive, CAPITAL otkriva da je Vlada RS juče usvojila odluku o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Republike Srpske za kreditno zaduženje ovog javnog preduzeća.

„Riječ je o kreditu od 60 miliona KM sa rokom otplate od sedam godina i grejs periodom od 24 mjeseca. Sredstva su namijenjena za rehabilitaciju putne mreže, kao i za investiciona ulaganja, odnosno projekte izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih saobraćajnica“, kaže naš izvor blizak „Putevima RS“.

Podsjećamo, „Putevi RS“ su u martu 2020. godine kada je na njihovom čelu bio aktuelni lider DNS-a Nenad Nešić raspisali tender za kredit od 200 miliona maraka. To kreditno zaduženje nije realizovano zato što su banke tražile garancije Vlade RS koje Nešić nije mogao da obezbijedi.

Međutim, samo nekoliko mjeseci nakon njegove smjene i imenovanja kadra SNSD-a Davora Kostreševića za v.d. direktora, „Putevi RS“ su krajem 2020. godine dobili garanciju Vlade RS na kreditno zaduženje od 95 miliona KM. Taj kredit realizovan je kod grupe banaka sa grejs periodom od dvije godine i rokom otplate od sedam godina.

Interesantno je da „Putevi RS“ idu u novo kreditno zaduženje, dok na posebnom podračunu Jedinstvenog računa UIO kod Centralne banke BiH stoji više od 250 miliona KM prikupljenih od naplate putarine, od čega Republici Srpskoj treba da pripada najmanje 80 miliona KM.

Taj novac se smije trošiti isključivo za izgradnju puteva i autoputeva, ali zbog političkih nesuglasica i nemogućnosti dogovora stoji na računu, dok javna preduzeća zadužena za izgradnju i održavanje puteva u cijeloj BiH podižu kredite i nepotrebno plaćaju kamate.

(Capital)

CATEGORIES
Share This