Protesti protiv litijuma u Loznici: Ne damo da kopate, blokiraćemo željeznice

Protesti protiv litijuma u Loznici: Ne damo da kopate, blokiraćemo željeznice

Poljoprivrednici spremni pomoći prilikom blokada

Hiljade građana, aktivista i opozicionih političara u petak su u centru Loznice jasno poručili da ne žele iskopavanje litijuma na teritoriji Srbije. Aktivisti su vlastima dali rok od 40 dana da zabrane geološka istraživanja i istraživanja i eksploatacija litijuma u Srbiji.

Aktivisti su tokom protesta iznijeli niz argumenata protiv iskopavanja litijuma, navodeći štetne posljedice ovih radnji. U Loznicu je pješke iz Beograda stigla grupa mladića koji žele poslati poruku da rudaranje litijuma nije opcija za gražane Srbije. Među njima je i Ivan Bijelić.

“Krenuli smo iz Beograda 25 ujutu da bi stigli danas na Vidovdan ovde u Loznicu gde se održava taj skup kako smo ga mi nazivali svelitijumski sabor, ili kako god da ga nazovete protiv Rio Tinto, protiv iskopavanja litijuma generalno uništenja naše životne sredine koja je već dovoljno ugrožena”, kaže Bijelić.

Ovu odluku donijeli su ranije, a tri godine su čekali trenutak pogodan za ovakav potez.

“Prošli put za to smo bili spremni, pripremljeni, ali desilo se da je vlada ipak ukinula projekat, odnosno prostorni plan područja posebne namene. Što je premijerka kasnije vešto izmanipulisala, iskoristila da kaže da je ipak stavila zarez k’o da kamera ne postoji. To nam je bio glavni motiv. Zašto šetnja? Hteli smo da pokažemo našu odlučnost da smo došli na protest u Loznici peške iz Beograda. I da dobro razmisle i kompanija, ali i vlada Republike Srbije šta će da rade i šta ćemo mi da uraditi ukoliko budu planirali da krenu sa iskopavanjima litijuma I dovedu mašine u Loznicu, Jadar, Gornje Nedeljice ili bilo koje selo”, kaže Bijelić.

Put nije bio lak, a učesnici se ne žale iako su im otekli zglobovi i pomodrili prsti.

“Promenio sam četiri para patika dok smo došli ovde za četiri dana što je isto jako dobro. Zbog toga su noge i dalje funkcionalnom stanju. Ali posle druge ture do Šapca, odnosno tih 55 kilometara koliko smo prešli za taj jedan dan je bilo nemoguće stajati na nogama, bukvalno. Već sutradan se to malo smirilo, malo volje zagrejavanje ideš na Cer, preko Cera se spuštamo nazad. Tako da noge mogu da bole koliko hoćeš ali kad svaki automobil koji prolazi trubi, kad ljudi izlaze ispred, donose nam vodu, daju nam voće, povrće. To je nešto za šta mi treba da se borimo i može da se manipuliše može da se skreće pažnja javnosti, ali mi vidimo na terenu kako se stvarno dešava. Imali smo dva negativna komentara i dve hiljade pozitivnih. Tako da to je pokazatelj u kakvom društvu živimo i šta ova vlast pokušava da uradi”, kaže Bijelić.

Aktivisti upozoravaju da “ako padne Jadar, Srbija će biti devastirana, zagađena i zatrovana zemlja“. Podršku aktivistima u Srbiji pružili su i brojni aktivisti iz zemalja regije, ali i Bosne i Hercegovine. U Loznicu je došao i član pokreta “Karton revolucija” Adi Selman iz Tuzle. On za Buku kaže kako su rudnik litijuma u Loznici i rudnik litijuma na Majevici povezani projekti uništenja.

“Uništenja zemlja, iz tog razloga moramo svi zajedno da odbranimo od tog zla i da zajedno sačuvamo naše pravo na vodu, zrak i hranu”, rekao je Selman za Buku.

Ukoliko vlasti ne odgovore na zahtjeve aktivista slijede blokade, a pomoć u tom procesu pružila su pojedina udruženja poljoprivrednika.

Buka

CATEGORIES
Share This